Yangina Duyarli Dijital Gözler Yesil Vatan Nöbetinde

Adana’nin Kozan ilçesinde bulunan yangin gözetleme kulelerinde 7 gün 24 saat ormanlar, yangina karsi hassas, duman ve alevi algilayan son teknoloji kamera sistemleri ile korunuyor.

Yangina Duyarli Dijital Gözler Yesil Vatan Nöbetinde
Adana’da artan sicaklar nedeniyle yangin riskine karsi gözetleme kulelerinde orman denetimi sürüyor. Kozan ilçesindeki ormanlik alanlardaki yangin kulelerinden bölgedeki tüm ormanlarin denetimi sürerken dijital gözler ile yangina aninda müdahale ediliyor. Daha önce büyük yanginlar atlatan bölgede ormanlar son sistem teknoloji ile korunuyor.

“7 gün 24 saat insansiz dijital gözler ile kulelerimizden gözetim yapiliyor”

Kozan Orman Isletme Müdürü Onur Leylek, Kozan Orman Isletme Müdürlügü olarak Kozan ve Imamoglu ilçelerindeki ormanlik alanlarinin sorumluluk sahalarinda oldugunu kaydederek, “Toplam 226 bin hektarlik sahanin 105 bin hektari ormanlik alanimiz var. Türkiye ortalamasinin üzerinde yüzde 45’lik bir orman sahamiz mevcut. Hakim türümüz Kizilçam. Kizilçam gençlesme açisindan büyük avantaj saglarken biyoloji geregi yanginlarda da riskli bir tür ve ekstra dikkat ve önem ile ormanlarimizi koruyoruz. Kozan Orman Isletme Müdürlügü özelimizde 7 gün 24 saat insansiz dijital gözler ile kulelerimizden gözetim yapilmakta. Yerli ve milli teknoloji yazilimlarimiz ile gözetlenen Cilli, Kozan Kale, Görbeyaz ve Dernek kulelerimizden yesil vatan nöbetini sürdürüyoruz. Bu kulelerimizde bulunan kamera sistemleri orman yanginlarina hassas, duman ve alevi algilayan son sistem teknoloji ile donatilmistir. Bu sistem ile erken müdahale ile yanginlarimiza en hizli müdahaleyi gerçeklestirerek yesil vatani koruyoruz” dedi.



“Orman yanginlari yüzde 90’inin insan kaynakli”

Türkiye’de meydana gelen orman yanginlari yüzde 90’inin insan kaynakli olduguna dikkat çeken Leylek, “Vatandaslardan ricamiz ates kaynagini ormanlardan uzak tutmalari. Izmarit ve piknik atesini ormanlarimizdan uzak tutmaya özen göstermeliyiz” diye konustu.



Bölgemizde 3 adet insansiz hava aracimiz mevcut

Son teknolojiyi kullanarak ormanlari koruduklarini kaydeden diyen Leylek, “Bölge müdürlügümüzde TB 2 Bayraktar 3 adet insansiz hava aracimiz mevcut. Son teknoloji ile en hizli sekilde yanginlarimiza müdahale edebilsek de bizim için en önemlisi bu yanginlarin hiç çikmamasi için koruyucu önemler ve vatandaslarimizin duyarliligiyla yanginlarimizi çikmamasini saglamak” dedi.

Orman Elektrik Elektronik Sube Müdürlügüne bagli çalisan Mustafa Tatan da Cilli orman yangin gözetleme kulesinde cihazlarin bakimini gerçeklestirdiklerini ve dumana hassas dijital gözler ile yangina hizli bir sekilde ilk müdahalenin yapildigini söyledi.

Kaynak: İHA