Uzmanindan Uyari Açiklamasi Hepatit B Ve C'nin Tehlikelerine Dikkat

Kirikkale Il Saglik Müdürü Dr. Murat Agirtas, hepatitin farkli türleri oldugunu ve özellikle hepatit B ve C’nin kronik karaciger hastaliklarina yol açabilecegini belirterek, hepatit B’den korunmanin en etkili yolunun asilanma oldugunu vurguladi. Ayrica, hepatitten korunmak için bulas yollarina karsi koruma önlemlerinin alinmasinin ve saglik kurumlarina basvurarak bilgi edinmenin önemine dikkat çekti.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi Hepatit B Ve C'nin Tehlikelerine Dikkat
Kirikkale Il Saglik Müdürü Dr. Murat Agirtas, 28 Temmuz’un "Dünya Hepatit Günü" olarak belirlendigini belirterek, hepatitin, karaciger iltihabi oldugunu ve birçok nedene bagli olarak ortaya çikabilecegini vurguladi. Dr. Agirtas, hepatit virüslerinin (A, B, C, D ve E) farkli türleri oldugunu ve özellikle hepatit B, C ve D’nin kronik karaciger hastaliklarina yol açabilecegini söyledi.



Hepatit A virüsünün kötü hijyen sartlarinda kolaylikla bulasabildigini ve çocukluk çaglarinda hafif belirtilerle geçen enfeksiyonun ileri yaslarda daha agir seyredebildigini ifade eden Dr. Agirtas, hepatit B ve C virüslerinin ise kontrol edilmemis kan nakilleri, sterilize edilmemis cerrahi malzemeler, ortak tiras biçagi ve dis firçasi kullanimi gibi yollarla bulastigini açikladi.

Dr. Agirtas, hepatit B’den korunmanin en etkili yolunun asilanma oldugunu, hepatit C için ise henüz bir asi bulunmadigini ancak tedavisinin mümkün oldugunu belirtti.

Hepatit D virüsünün sadece hepatit B enfeksiyonu olan kisilerde hastaliga yol açabilecegini ve hepatit E virüsünün genellikle kirli sular ve hijyenik olmayan yiyeceklerle bulastigini ifade etti.

Son olarak, Dr. Agirtas, hepatitten korunmak için asi disinda bulas yollarina karsi koruma önlemlerinin alinmasinin önemini vurguladi ve saglik kurumlarina basvurarak bilgi almanin ve bilinçlenmenin viral hepatitlerin önlenmesi ve kontrolünde önemli bir adim oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA