Üniversite Tercihi Yapacaklar Için ÜNI-VERI Güncel Veriler Ile Erisime Açildi

Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi, ÜNI-VERI’de yer alan 6 göstergenin sayisi 2024-YKS tercih dönemi öncesinde yapilan güncelleme ile 15’e çikarildigini duyurdu. Yapilan açiklamada, ÜNI-VERI’nin içerdigi is gücü piyasasi göstergelerinin sayisi artirildigi ve veri kapsami genisletilerek güncellendigi bildirildi.

Üniversite Tercihi Yapacaklar Için ÜNI-VERI Güncel Veriler Ile Erisime Açildi
Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, 2019 yilinda hayata geçirilen ve Türkiye’deki beseri sermayenin güçlendirilmesini hedefleyen ÜNI-VERI’nin içerdigi is gücü piyasasi göstergelerinin sayisi arttirildi ve veri kapsami genisletilerek güncellendi.

Üniversite tercihi yapacak adaylarin ilgisini çeken ÜNI-VERI projesinde yer alan ‘is bulma süresi’, ‘baslangiç ücreti’, ‘nitelik uyusmazligi’, ‘kamuda ise yerlesme orani’, ‘sektör bazinda dagilim’ ve ‘firma büyüklügü dagilimi’ baslikli 6 göstergenin sayisi 2024-YKS tercih dönemi öncesinde yapilan güncelleme ile 15’e çikarildi.

Türkiye’de yüksekögretimden istihdama geçise dair kapsamli analizler sunmak için ’istihdam orani’, ’yönetici pozisyonlarinda çalisma orani’, ’akademide çalisma orani’, ’bir iste ortalama çalisma süresi’, ’iki is arasi geçen süre’, ’ortalama çalisilan is yeri sayisi’, ’girisimcilik orani’, ’girisim yasam süresi dagilimi’ ve ’katma degerli girisimcilik endeksi’ basliklari göstergeler arasina eklendi.

ÜNI-VERI’de yer alan analizlerin kapsami, 2010- 2022 yillari arasinda lisans programlarindan mezun olan yaklasik 4 milyon kisiyi dahil edecek sekilde genisletildi ve çesitli grafikler üzerinden ’cbiko.gov.tr’ adresinde kullanicilarin hizmetine sunuldu.

Adaylar tercih etmek istedikleri bölümlere karar verirken objektif verilerden yararlaniyor

Açiklamada, bölümlerin is gücü piyasalarindaki performansi hakkinda güncel ve nitelikli bilgiler sunan ÜNI-VERI’nin, OECD gibi uluslararasi çati kuruluslar tarafindan Türkiye’deki egitim ve is gücü piyasasi reformlarina olan katkilariyla iyi uygulama örnegi olarak gösterildigi belirtildi. Üniversite tercihi yapacak adaylar basta olmak üzere, yeni mezunlar ve halen üniversite egitimine devam eden ögrencilerin ÜNI-VERI sayfasindaki kullanim talimatlarini takip ederek ilgi duyduklari alanlarin ‘bölüm bazinda’ analizlerine ulasabilecegi bilgisi verilen açiklamada, adaylarin tercih etmek istedikleri bölümleri karsilastirabilecegi ve kariyer planlamasi yapabilecekleri kaydedildi.

Açiklamaya göre, göstergeler üzerinden ‘üniversite bazinda’ inceleme yapmak isteyen adaylar, psikolojik danisman ve rehber ögretmenler araciligiyla Danisman Bilgi Sistemi (DABIS) üzerinden ilgili verilere ulasabilecek. Herkese açik ve ücretsiz hizmet sunan ÜNI-VERI, ögrenciler ve velilerine ek olarak egitim kurumlari, kariyer danismanlari ve akademisyenler için de kilavuz niteligi tasiyor ve yüksekögretim ile istihdam piyasasi arasindaki baglantiyi kuvvetlendiriyor.

ÜNI-VERI’ye ’cbiko.gov.tr’ adresinden ulasabilecek, duyurular ise Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi sosyal medya hesaplari (@tccbiko) üzerinden takip üzerinden takip edebilecek.
Kaynak: İHA