Üniversite Tercihi Yapacak Adaylara Önemli Uyari

KOCAELI – YKS sonuçlarinin açiklanmasiyla beraber 2 milyonu askin aday, üniversite tercihi yapmaya basladi. Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, üniversite tercihi yapacak adaylarinin yeterli yetkinlikte üniversite seçmelerini tavsiye ederek, "Istatistige göre isverenler üniversite mezunlarindan memnun degil. Sebebi de üniversite ögrencilerinin sadece mesleklerini ögrenip baska yetkinlikler kazanmadigi için is dünyasina kolay adapte olamiyor, uyum saglayamiyor" dedi.

Üniversite Tercihi Yapacak Adaylara Önemli Uyari
YKS sonuçlarinin 17 Temmuz’da açiklanmasinin ardindan sinava giren 2 milyon 819 bin 362 aday, 25 Temmuz itibariyle tercihlerini yapamaya basladi.

2 Agustos tarihine kadar sürecek olan tercihlerde adaylar, kendilerine en dogru meslegi ve kaliteli üniversiteyi tercih etmek için de arastirmalarina devam ediyor. Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, üniversite adaylarinin tercih yaparken dikkat etmesi gerekenler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

"Ögrencilerin degisimi algilatacak yeterlilikler, yetkinlikler kazanmasi gerekiyor"

Tercih döneminde ögrenicilerin dikkatli olmasini söyleyen Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, "Gençlerimiz heyecan içinde artik üniversite tercihlerini yapmaya basladi.

Bu tercih dönemi her yilki tercih dönemlerine göre önemi biraz daha fazla. Bunun sebebi aslinda dünyanin çok hizli degistigi bir döneme denk gelmemizdir. Dolayisiyla artik üniversitelerde sadece meslek okumak, mesleki egitim okumak yerine ögrencilerin dünyadaki hizli degisimi algilatacak yeterlilikler, yetkinlikler kazanmasi gerekiyor" diye konustu.



"Her bölümde yapay zeka dersleri, her dersin içinde yapay zeka uygulamalarimiz var"

Her bölümde yapay zeka derslerinin oldugunu söyleyen Elmas, "Üniversite tercihini yapacak adaylar bölümün kendisine verecegi temel bilgilerin yaninda hangi yetkinlikleri kazandiracagina mutlaka bakmali. Bu en önemli konu haline geldi. Çünkü siz bu yetkinlikleri kazanamadiginiz zaman mezun olsaniz bile diplomaniz çok ise yaramayabilir. O yüzden ögrenciler hizli degisen dünyaya adapte olabilmek için yetkinliklerle donatilmalidir. Biz Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi olarak iki yildir gelistirdigimiz esnek egitim modelimizle, yapay zeka sertifikasi veriyoruz. Her bölüme yapay zeka dersleri koyduk, her dersin içinde yapay zeka uygulamalarimiz var. Ögrencilerimiz üniversite disindan aldiklari sertifika programini derse ekletebiliyor" seklinde konustu.



"Isverenler üniversite mezunlarindan memnun degil"

Üniversite mezunlarindan, isverenlerin memnuniyet oranlarinin düstügünü ifade eden Elmas, "Ögrencilerimiz istedigi disiplinlerden ders alabiliyor. Ögrencilerimiz bireysel olarak kazandigi yetkinlikleri de krediye sayiyoruz. Dolayisiyla bu esneklik sayesinde ögrenci dünyaya, teknolojiye kolay adapte olacak, etkinlik kazanacak. Istatistige göre üniversite mezunlarindan, isverenlerin memnuniyet oranlari çok hizla düsmekte. Yani isverenler üniversite mezunlarindan memnun degil. Sebebi de üniversite ögrencilerinin sadece mesleklerini ögrenip baska yetkinlikler kazanmadigi için is dünyasina kolay adapte olamiyor, uyum saglayamiyor" ifadelerini kullandi.

"Ögrenciler yetkinliklerini kazanacaklari üniversitelere veya bölümlere tercihlerini yapmali"

Ögrencilerin ders disinda ilave yetkinlikleri de kazanabilecegi üniversiteleri veya bölümleri tercih etmelerinin gerektigi söyleyen Rektörü Muzaffer Elmas, "Üniversitelerin asil yapmasi gereken kritik görev ögrencilere yetkinlik kazandirmak. Egitim döneminde üniversiteler, ögrencileri yetkinliklerle donatmalidir. Ögrenciler, üniversite veya bölümden ziyade bu ortami saglayacak, ders disinda ilave yetkinlikleri kazandiracak üniversitelere veya bölümlere tercihlerini yapmali" dedi.

Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi, 2024 basvuru dönemi için KA131 Yüksekögretim Kurumu Hibe Tahsis Tutarlarinin açiklandigini da duyurdu. Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen Erasmus+ Programi kapsaminda, üniversiteye bu yil toplam 49.450 dolar hibe tahsis edildigini, bu hibe, ögrencilerin ve personelin uluslararasi deneyimler kazanmasini desteklemek amaciyla kullanilacagini belirtti.

Kaynak: İHA