Tarladan Sofraya Çubuk Tursusunun Hikayesi

Ankara’nin Çubuk ilçesinde 25 farkli çesidi üretilen tursu, ilçenin önemli gelir kaynaklari arasinda yer aliyor.

Tarladan Sofraya Çubuk Tursusunun Hikayesi
Çubuk ilçesinde yetistirilen salataliklarla hazirlanan cografi isaretli tursu damaklari çatlatiyor. Ilçedeki 25 çesit tursudan biri olan salatalik tursusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Tursu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklilari için kapilarini IHA’ya açti.

Tarladan tenekeye

Çubuk Belediyesi fidanliginda mart ila nisan ayinin sonunda ekilen salataliklar 4 aylik bir süre sonunda hasada hazir hale geliyor. Cografi isarete sahip olan Çubuk tursusu için yerinde yetistirilmesi gereken salataliklar, organige en yakin sekilde üretiliyor.

Hasadin ardindan Çubuk Ev Tipi Tursu Üretim Tesisine getirilen salataliklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salataliklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandirilan boyutlara göre ayriliyor. Küçükten büyüge göre kasalara doldurulan salataliklarin sonraki duragi yikama ve firçalama makinesi oluyor.

Burada kasalardan tekneye bosaltilan salataliklar firça ve su ile temizlenerek banda çikariliyor. Ardindan salataliklarin tursunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan igneleme islemine geçiliyor. Ardindan salataliklar tekrar bos bir tekneye düsüyor ve tenekeye konarak bir dizi islemden geçecek kurulum asamasina geçiliyor.

Kurulum asamasi

Bütün bu islemlerin ardindan salataliklarin 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum asamasi basliyor. Burada tursunun en önemli malzemelerinden biri olan sarimsak, defne yapragi, aci biber ve tadina en önemli katkiyi saglayan çiçekli dereotu, salataliklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardindan içinde 2 yil öncesinden alinip bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarilarak bir gün boyunca fermente olmasi için agzi açik sekilde birakiliyor.

Sunum asamasi

Ardindan tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salataliklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye bosaltilarak yikaniyor. Damak çatlatan Çubuk Tursusu, farkli boyutlardaki kavanozlara tek tek yerlestirilip agzi kapatilarak yurt içi ve yurt disi siparislere hazir hale geliyor.

Test asamasi

Tursular yola çikmadan önce gida teknikerleri tarafindan, tursularin Türk Gida Kodeksi Yönetmeligine uygun olup olmadiginin kontrol edildigi test asamasindan da geçiyor. Burada önce cografi isaret belgesi denetiminden geçen tursular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim asamasinda herhangi bir sorunun olmadiginin anlasilmasinin ardindan tursular kamyonlara yüklenerek dagitima çikiyor.

Sanliurfa’dan Ankara’ya salatalik hasadi için gelen bir isçi IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Su anda 45 ila 50 dönüme bakiyoruz. Baska yerde biber ve fasulye var. Onlari ayri gruplar topluyorlar. Sabah 08.00’de basliyor, 12.00’de birakiyoruz” ifadesini kullandi.

Çubuk tursusu üreticilerinden Sati Özkan ise “Çubuk tursusu salataliklari dogal. Tarladan geliyor, yikaniyor, eleniyor, igneleniyor. Özelligi tamamen dogal olmasi. Sevgimizi katarak yapiyoruz burada tursulari. Içine sarimsak, dereotu, defne yapragi, karabiber, aci biber. Tursu Çubuk’ta yasayan vatandaslar için önemli gelir kaynagi” dedi.

Tursu satilan bir magazaya alisveris yapmaya gelen Bengüsü Taylan, “Buranin tursularinin çok meshur oldugunu duydum. Tadim yapmistim daha öncesinde, çok begendim. O yüzden tursum bittiginde Çubuk’a gelip tursumu alip geri gidiyorum. Salatalik ve karisik tursusunu çok seviyorum. Tursu suyunu çok seviyorum. Bagisiklik sistemini düzelttigi söyleniyor. Sindirime de iyi geliyor. Siklikla tüketmeye çalisiyorum. Daha çok sirkeli olani yedim ve onun verdigi mayhosluk daha iyi geliyor. Bu mükemmel lezzeti deneyip görmeliler” diye konustu.

Kaynak: İHA