Palandöken Açiklamasi 'Tüm Sektörler Sermayenin Elinde'

Enflasyonla mücadelenin en önemli ayagi olan esnaf ve sanatkarlarin haksiz rekabet karsisinda dayanacak gücü kalmadigini hatirlatan TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ülkede haksiz rekabet çok ciddi boyuta ulasti. Tüm sektörler sermayenin elinde. Maalesef perakende yasasi bir türlü çikmiyor. Çikmayinca da haksiz rekabetle birlikte fiyatlari regüle edecek mahalle esnafi neredeyse yok noktasina geldi. Artan nüfusa karsi esnaf sayisinda büyük bir artis yok. Sokakta kasap, manav kalmadi. Karsilikli fiyatlarin ucuzlamasini saglayacak bir sistem gerekiyor. Öncelikle zincirlerin haftada 1 gün tatil ve açma kapama saati belli olmali. Bunun içinde perakende yasasi sart. Yasanin olmamasi, Hakkari’de, Istanbul’da, Ankara’da veya Bursa’da da ayni fiyatlari dayatmaya yol açiyor. Oysa esnaf ve sanatkarlarimiz enflasyonla mücadelenin en önemli ayagidir. Anayasanin 173. maddesinde oldugu gibi esnaf ve sanatkar korunmali. Meclis tatile girmek üzere bundan sonraki süreçte açilir açilmaz perakende yasasi tartisilacak ilk madde olmali” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Tüm Sektörler Sermayenin Elinde'
“Esnafi tezgahtar, çiftçiyi isçi konumuna getirdiler”

Haksiz rekabet yüzünden esnafin tezgahtar çiftçinin ise isçi konumuna geçtigini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Türkiye’de, gelismis ülkelerden örnegi alinanla hiç uyusmayan bir haksiz rekabet var. Tüm sektörler sermayenin elinde. Tüm sektörlerdeki ürünleri sattiklari yetmiyormus gibi ülkenin her yerindeki ürünlerin fiyatini tek tusla belirleyebiliyorlar. Esnafi bitirdiler, tezgahtar yaptilar. Çiftçiyi de kendilerine isçi yaptilar. Fideyi veriyor, ürettiriyor. Ondan sonra ürünü toplayip kendi magazalarina gönderiyor. Fiyati da kendisi belirliyor. Bir tarafta issizler ordusu varken diger tarafta da istigal edecek, kendi kendine is yeri mütesebbis olacak insan yok. Artik her sey sermayenin elinde. Ben yaparim, ithal ederim diyor. Bireysel isletme kalmadigi müddetçe etin fiyatinin düsmesini kimse beklemesin” seklinde konustu.

“Haksiz rekabetin önüne geçilmeli”

Her seyi bol olan ülkemizde fiyatlari düsürememe sikintisi oldugunu dile getiren Palandöken, “Küçük esnafimiz enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayagidir. Her seyi bol olan bir ülkede fiyatlari düsürememenin sikintisi var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasasi acilen esnafin ihtiyaçlari dogrultusunda güncellenmeli. Devletimizin enflasyonla mücadele ederken aldigi tedbirlerin ise yarayabilmesi için önce esnaf ve sanatkarlarin korunmasi sart. Küçük isletmeler ayakta kalmali ki vatandas fiyatlari mukayese edip gerçek indirimin farkina varsin” diye konustu.

Kaynak: İHA