Kurtulus Savasi'nda Cephanenin Tasindigi Istiklal Yolu'nu Motorla Geçiyorlar

Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildigi 344 kilometrelik Istiklal Yolu’nu, Türkiye’nin dört bir yanindan gelen motosikletçiler motorlariyla geçiyorlar.

Kurtulus Savasi'nda Cephanenin Tasindigi Istiklal Yolu'nu Motorla Geçiyorlar
Kurtulus Savasi’nda Inebolu Limani’na gelen silah ve mühimmatin Anadolu’ya sevk edildigi 344 kilometrelik Istiklal Yolu’nu, 37 Kastamonu Motosiklet Kulübü Dernegi üyeleri motosikletleriyle geçecekler.

37 Kastamonu Motosiklet Kulübü Dernegi’nin öncülügünde Türkiye’nin dört bir yanindan gelen motosikletçiler, Istiklal Yolu’nun tanitilmasina katki saglamak amaciyla 27 ve 28 Temmuz 2024 tarihlerinde bu yil altincisi gerçeklestirilen Geleneksel Istiklal Yolu Sürüsüne katildi.

Ilk olarak Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde geceyi kamp yaparak geçiren motosikletçiler, Heyamola Belgeselini izleyerek, Inebolu Türk Ocagi ile Inebolu Kent Tarihi Müzesini ziyaret etti. Ziyaretin ardindan 27 Temmuz’da Inebolu Türk Ocagi Müzesi önünde toplanan motosikletçiler, buradaki düzenlenen programin ardindan 344 kilometrelik Istiklal Yolu Sürüsüne basladilar. Sürüse baslamadan motosikletçilere Rus diplomat Andrey Ryzhenko tarafindan Inebolu’dan Ankara’ya götürülmek üzere cephane teslim etti. Burada konusma yapan diplomat Andrey Ryzhenko, Kurtulus Savasi’nda Rusya’nin desteklerinden bahsetti.

Rus diplomat Andrey Ryzhenko, “Benimle birlikte yagmurda geldi. En azindan kar getirmedim. Yoksa Kurtulus Savasi yillarindaki gibi zor olurdu o zaman etkinlik. Yagmur kötü degil. Önemli bir gün, ortak hatirimiz olan bunu koruyorsunuz. Çünkü Rusya ile Türkiye’nin çok fazla ortak yanlari bulunuyor” diye konustu.

Daha sonrasinda yaklasik 100 motorcunun yer aldigi grup, Ankara’ya dogru yola çikti. Motosikletçiler, güzergah üzerinde Sehit Serife Baci’nin memleketi olan Seydiler ilçesinde kabrini ziyaret ederek dua edecekler. Ardindan Kastamonu’da Cumhuriyet Meydaninda Sehit Serife Baci ve Atatürk Aniti’ni ziyaret edecek olan gurup, geceyi Kastamonu’da geçirdikten sonra 28 Temmuz’da tekrar yola çikacak. Kastamonu’da Sapka Müzesini ve Atatürk Sergi Salonunu ziyaret etti. Ardindan Çankiri’yi ziyaret ettikten sonra gurup, Istiklal Yolu sürüsü kapsaminda baskente ulasmasinin ardindan Anitkabir’de saygi durusunda bulunduktan sonra sona erecek.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tek madalyali ilçesi olan Inebolu’da bulunduklarini söyleyen 37 Riders Motosiklet Kulübü Dernegi Baskani Fatih Peker, “Yaklasik 100 civarinda motorcunun katildigi, 2 gün boyunca yagmurlu havada sürüs yaparak Inebolu’ya ulastilar. Her türlü kötü hava sartlarina ragmen birinci gün 120 kilometre, Kastamonu’ya kadar. Pazar günü de Kastamonu’dan Anitkabir’e kadar 244 kilometrelik yol kat edecegiz. Toplamda 344 kilometrelik Istiklal Yolu sürüsü, öncelikle Istiklal ruhunu tasiyan, Istiklal Mücadelesinde gösterilen zorluklara saygi duyan, Cumhuriyet degerlerine bagli motorcu kardeslerimizden olusuyor. Bizler, milli hassasiyetleri yüksek, vatanina bagli, motosiklet camiasina her türlü ortamda katki saglayabilecek, motorculara karsi bakis açisini pozitif yöne çevirecek etkinlikler düzenliyoruz. Bunlardan bir tanesi de Istiklal Yolu sürüsü oluyor. Bu yil altincisini düzenliyoruz, bu yüzden çok mutluyuz” dedi.

Kaynak: İHA