Konjonktivit Tedavi Edilmezse Gözde Ömür Boyu Izler Birakabiliyor

Uzmanlar, gözlerde biraz kizariklik sonrasinda ise çapaklanma, göz kapaklarinda sisme ve kizarikligin siddetinin gittikçe artmasiyla karsimiza çikan kirmizi göz hastaligi olarak bilinen konjonktivitte, belirtileri görülen kisilerin göz doktoruna gitmesi konusunda uyariyor.

Konjonktivit Tedavi Edilmezse Gözde Ömür Boyu Izler Birakabiliyor
Konjonktivit, gözün beyaz ve seffaf bölümünü ve göz kapaklarinin içini kapsayan tabakanin (konjonktivanin) iltihaplanmasi olarak tanimlaniyor. Normalde saydam olan konjonktiva, iltihap olustugunda pembe ya da kirmizi renk aliyor. Konjonktivitin temas yoluyla bulastigini ifade eden Medicana Konya Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Hasta olan kisi elini gözüne dokunduktan sonra baska bir yere dokundugunda siz de ayni yere temas ettiginizde ve gözünüzle temasta bulunursaniz maalesef bizlere de bulasiyor" dedi.



"Göz yüzeyinde izler birakip görme azligina, bulanikligina neden olabilen önemli bir virüstür"

Adenoviral konjonktivitlerin, adenovirüs denilen bir virüs nedeniyle ortaya çiktigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Hastalarimizda genellikle ilk günlerde gözlerde biraz kizariklik sonrasinda ise çapaklanma, göz kapaklarinda sisme ve kizarikligin siddetinin gittikçe artmasiyla karsimiza çikar. Özellikle pandemi döneminden sonra adenovirüslerdeki salginlar daha da artmaya basladi.

Daha çok toplu yasam alanlari, çocuklarimizin gittigi kresler gibi alanlarda daha sik görülüyor. Çünkü bu enfeksiyonda en önemli etken aslinda disaridan bulas. Havadan bir bulas olmuyor. Genellikle temasta bulas olur. Hasta olan birey elini gözüne dokundugu zaman baska bir yere dokundugunda siz de ayni yere temas ettiginizde ve gözünüzle temasta bulunursaniz maalesef bizlere de bulasiyor. Bu virüs aslinda uzunca sürebilen, tamamiyla geçmesi bazen bir ayi bulabiliyor, bazen göz yüzeyinde izler birakip görme azligina, bulanikligina neden olabilen önemli bir virüstür. O yüzden evde herhangi birinde gözünde bir kizariklik basladi, birkaç gün içinde siddetlenerek artti, göz kapaklarinda sislik oldu, asiri bir kizariklik oldu mutlaka bir an önce bir hekime basvurmak lazim. Hekim muayenesinde eger adenovirüs tanisi koyduysa hemen uygun ilaçlarla tedaviye basliyor" diye konustu.



"Bu virüste erken tedaviyle beraber hemen ilk zamanlarda basarili bir sonuç aliyoruz"

Evde dikkat edilmesi gereken birtakim durumlar oldugunu belirten Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Elimizi her gözümüze dokundurdugumuzda mutlaka sabunlu suyla beraber yikamamiz gerekiyor. Ortak havlu kullanimini ortadan kaldirmaliyiz. Bu tarz seyler evde salginlar halinde görülmesine neden oluyor. Genellikle gördügümüz tablolar ailede bir saglik çalisani ya da çocuklarimiz krese gittikten sonra diger aile bireylerine bulasla ortaya çikiyor. Bu virüste erken tedaviyle beraber hemen ilk zamanlarda basarili bir sonuç aliyoruz. Fakat hastalarimiz bize geç zamanda gelirse ya da kisilerin bagisiklik sistemine bagli göz yüzeyinde kalici izler olusturursa, bu kalici izler göz yüzeyinde ömür boyu bile kalici olabilen izler birakabilmekte. Bu da hastalarin gözünde astigmata, görme bulanikliklarina neden olabilmektedir. O yüzden böyle bir durumdan süpheleniyorsak en kisa zamanda mutlaka bir göz hekimine basvurmaliyiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA