Kayalipinar Kazisinda Samuha'li Istar Bayrami'na Ait Tablet Parçasi Bulundu

Sivas’in Yildizeli ilçesinde bulunan 3 bin 800 yillik Hitit sehri Kayalipinar’da, bölgenin önemli bir tapinak oldugu tezini güçlendiren tablet parçasi bulundu. Tablette Hitit Tanriçasi olan Istar için düzenlenen bir ayine ait ritüellerin listesi yer aliyor.

Kayalipinar Kazisinda Samuha'li Istar Bayrami'na Ait Tablet Parçasi Bulundu
Sivas’in Yildizeli ilçesi Kayalipinar köyünde bulunan 3 bin 800 yillik Hitit sehri Kayalipinar’da (Samuha) kazi çalismalari yeniden basladi.

Bir ögretmenin meraki sayesinde 1970’li yillarda kesfedilen alanda kazi çalismalari, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Çigdem Maner baskanliginda titizlikle yürütülüyor. Tarihe isik tutan bu Hitit sehrinde 19 yillik kazi çalismalarinda 100 ‘den fazla dini içerikle tablet bulundu. Doç. Dr. Çigdem Maner baskanliginda yürütülen kazi çalismalarinda inançlar tarihine isik tutacak yeni bir tablet parçasi daha gün yüzüne çikti. Bulunan tablet parçasinda Hitit tanriçasi Istar için düzenlenen bir bayram töreni tasvir ediliyor. Istanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dali Baskani Hititolog Prof. Dr. Hasan Peker’in degerlendirmesine göre tablette; tanriça heykeline yapilan içki, kurban gibi çesitli sunumlar belirtiliyor. Kazida bulunan objeler, Kayalipinar’in dini bir merkez oldugunu fikrini güçlendiriyor. Siyasi içerikli objelere rastlanilmayan Kayalipinar’in dini ritüellerin gerçeklestirildigi bir yer oldugu düsünülüyor.

“100’den fazla tablet parçasi bulundu”

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Çigdem Maner, Kayalipinar’da 100’den fazla dini içerikli tablet parçasi bulduklarini belirterek, “Tapinak olarak düsündügümüz yapinin kazi çalismalarina devam ediyoruz. Birkaç gün önce burada bir tablet parçasi bulundu. Tabletin içerigiyse Hititolog Prof. Dr. Hasan Peker’e göre bir bayram tasviri ve tanriça Istar için yapilan bayram tasvirinden bahsediliyor. Bu da bu bölgede bulundugu için burada ki fikrimizi desteklemektedir. Kayalipinar’da suana kadar 100’den fazla tablet parçasi bulundu. Hepsi dini içerikli. Suana kadar siyasi içerikli herhangi bir tablet bulunmamistir. Belki ileride bulunulacaktir. Onun disinda burada kraliyet ailesine ve degisik memurlara ait mühür baskilari bulunuyor” dedi.



“Çok küçük bir parça ama içerigi oldukça önemli”

Bulunan tablet parçasinin içerik açisindan büyük önem tasidigini ifade eden Maner, “Birkaç gün önce burada bulunan tablet parçasi ise tanriça Istar’in kabartmasina yapilan sunumlarla ilgili. Çok küçük bir parça ama içerigi oldukça önemli. Suana kadar Kayalipinar’da bulunan yapilar idari yapilar. Ancak henüz bir dini yapi bulunmamistir. Buldugumuz tablet parçalari olsun mühürler olsun buranin bir tapinak alani oldugunu destekliyor. Tablette farkli içki sunumlarindan bahsedilmektedir. Ayrica tanriça için kurban sunumlarindan bahsedilmektedir. Tanriçanin heykelinin önünde de farkli sunumlardan bahsedilmektedir. Dolayisiyla büyük ihtimalle Samuha ve Istar için yapilan bir bayram tasviri oldugu düsünülmektedir. Bu da oldukça önemli” diye konustu.

Kaynak: İHA