Kabak Üreticisi Ihracat Için Yeni Ülkeler Ariyor

İçel’in Silifke ilçesine bagli Kocaoluk Mahallesinde üretilen ve her yil sezonda Israil’e ihraç edilen kabak, savas nedeniyle tarlada kaldi. Üreticiler, 3 ila 5 liradan satilan kabaklari ihracat olmadigi için toplayip hayvanlarini yem parasi vermeden kabaklarla beslediklerini söylerken, ihracat yapabilmeleri için alternatif ülke bulunmasini istediler.

Kabak Üreticisi Ihracat Için Yeni Ülkeler Ariyor
Ilçeye bagli Kocaoluk Mahallesinde üretimi yapilan kabak, fasulye, karnabahar, lahana ve domates gibi ürünlerin hasat sezonu basladi.

Ilk olarak sezona kabak hasadi ile baslayan üreticiler, Israil’in Filistin’deki katliamlari nedeniyle ihracatin kapanmasi ile birlikte zor günler yasiyor. Sezona 3 ila 5 liradan baslayan kabak elde kalirken, alici bulunamiyor.

Üreticiler, ürünlerini satacak alternatif yollar bulunmasini istiyor.

Tarlada kalan kabaklar ise hayvanlara yem oluyor

Üretici Mehmet Imir, “20 müstahsile bakiyorum. Sezona kabakla basliyoruz. Kabak su anda İçel halinde satilmiyor. Biz buradan yüklüyoruz ya İçel’de ya da burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye bes lira yaziyorduk. Tüccar arkadaslarimiz zarar edince herkes yere kesiyor. Hayvanlara döküyoruz. Tek sikintimiz ihracat yok. Bizim ürünlerimiz buradan genelde Israil’e ihracata gidiyor. Israil savasi nedeniyle sikinti yasiyoruz. Ihracat açilmazsa bu mal iç piyasaya kalkmaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm ekili sebze var. Bugün kabak böyle olursa, yarin karnabahar ve domateste de aynisi olur. 110 dönüm yerim var. Ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi.

“Kabaklarimiz para etmedigi için hayvanlara döküyoruz” diyen Fethi Yüksel, “Yerlere kesiyoruz. En azindan hayvanlarimizin yem ihtiyaci karsilansin diye hayvanlarimiza veriyoruz” ifadelerini kullandi.

Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Baskani Halil Sahin ise “Kabaklarimiz mahsullerimiz satilamamaktadir. Kesip tarlada birakiyoruz. Daha fazlasini hayvanlara yem olarak veriyoruz. Ihracat olmadigi süreçte bu mahsul para etmiyor” seklinde konustu.

Silifke Ziraat Odasi Baskani Kemal Gezer de ihracatin açilmasi takdirde üreticilerin rahat bir nefes alacagini belirtti.

Kaynak: İHA