Japonya'daki Sado Altin Madeni, UNESCO Tarafindan Dünya Mirasi Olarak Tescillendi

Japonya’daki Sado Altin Madeni Sahasi, UNESCO tarafindan Dünya Kültür Mirasi olarak tescil edildi.

Japonya’nin Niigata eyaletine bagli Sado Adasi’nda bulunan Sado Altin Madeni Sahasi, bugün yapilan UNESCO Dünya Mirasi Komitesi toplantisinda oy birligi ile Dünya Mirasi olarak tescillendi. Japonya Disisleri Bakani Yoko Kamikawa konuyla ilgili yaptigi yazili açiklamada, karardan memnuniyet duydugunu belirterek, “Sado Altin Madeni Sahasi geleneksel madencilik yöntemleriyle altin üretiminin son ileri asamasini somutlastiran istisnai bir kültürel miras olarak olaganüstü bir degere sahiptir” dedi.

Kamikawa, tescil kararinin Sado Adasi’na gelecek ziyaretçi sayisini ve Sado Altin Madeni Sahasi’nin bilinirligini artirmasini umdugunu ifade etti.



Güney Kore karsi çikmisti

Kore’nin Japonya sömürgesi altinda oldugu dönemde birçok Koreli isçinin Sado Altin Madeni Sahasi’nda çalismaya zorlandigini iddia eden Güney Kore, daha önce sahanin Dünya Kültür Mirasi olarak tescil edilmesine karsi çikmisti. Japonya hükümetinin ise yürütülen diplomasi trafiginin ardindan Koreli isçilerin çektikleri zorluklari yansitan eserlerin de Sado Altin Madeni Sahasi’nda sergilenmesini kabul ettigi kamuoyuna yansimisti. Güney Kore’nin bu sayede tescil kararina yesil isik yaktigi belirtilirken, gelismeler Seul-Tokyo iliskilerinde yumusama sinyali olarak yorumlanmisti.

Japonya’nin en büyük altin madeniydi

1601-1989 yillari arasinda faaliyet gösteren ve o dönem ülkenin en büyük altin madeni olarak bilinen Sado Altin Madeni, ayni saha içinde bulunan gümüs madenlerine de ev sahipligi yapiyor. 17. yüzyilda dünyadaki altinin yaklasik olarak beste birini üreten Japonya’nin bunun yaklasik yarisini Sado Altin Madeni Sahasi’ndan elde ettigi biliniyor.
Kaynak: İHA