Eskisehir'de Uzun Pozlama Ile Çekilmis Samanyolu Manzarasi

Eskisehir’de 4 yildir astrofotografçilik hobisiyle ilgilenen Murat Oktay, Frig Vadisi’nde Samanyolu’nu 770 fotograf ile kaydetti.

Eskisehir'de Uzun Pozlama Ile Çekilmis Samanyolu Manzarasi
Eskisehir’de yasayan Murat Oktay, 4 yildir astrofotografçilik hobisi ile ilgileniyor. Genellikle sehir isiklarindan uzak noktalarda kamp yapan ve uzun pozlama teknigi ile gökyüzün fotograflayan Oktay, essiz manzaralar kaydediyor. Geçtigimiz günlerde Frig Vadisine giden ve Samanyolu’nun konumunu belirleyen Oktay, aksam saat 09.00’da çekime basladi.

Gece 02.00’a kadar süren çekimde Murat Oktay 770 fotograf kaydetti.

Samanyolu’nun yani sira birkaç tane de uyduyu çok net bir biçimde fotografladigini belirten Oktay, sonuçlardan memnun oldugunu belirtti.

“Yaz dönemlerinde astrofotografçiligi yapabiliyoruz”

4 yildir astrofotografçilikla ilgilen Murat Oktay, hobisi hakkinda, “Bu hobiye yaz dönemlerinde astrofotografçiligi yapabiliyoruz 4 sene önce basladim. Astrofotografçilik, benim için kampçilik ile birlikte bir tutku haline gelmeye baslamis oldu. Çocukken kampçilik esnasinda yildizlari pek fazla göremedigimi fark ettim. O sekilde astrofotografçiliga baslamis oldum. Çünkü Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na kis döneminde geçtigi için mayis ve eylül aylari arasinda hatta ekim aylarinda da hava müsaade ederse o tarih aralarinda yapiyorum. Bu tip çekimlerde genelde uzun pozlama yapiyoruz. Tabi öncesinde, çekim yapmadan önce ilk olarak hava durumunu kontrol etmemiz gerekiyor. Aslinda önemli olan konu Ay’in parlaklik derecesidir. Yeni Ay dönemlerinde bu çekimleri yapabiliyoruz” dedi.

“Ama çok güzel bir Samanyolu yakaladik”

Son olarak fotograflarini çektigini Samanyolu hakkinda Oktay, konumun çok önemli oldugunu belirti. Frig Vadisi’nde 770 tane Samanyolu fotografi kaydeden Murat Oktay söyle konustu;

“Önce yer kesfi yaptim, Samanyolu’nun konumunu ilk önce belirledim. Öncesinden program yarimiyla çikacagi saatleri belirledikten sonra Çekimi de uzun pozlama yöntemi ile de tamamladim. Çekime ortalama saat 09.00 gibi falan basladim gece 02.00 gibi bitti. Ortalama 5-5 buçuk saatlik bir çekim ile o gün 770 fotograf alabildim. 770 fotografi da uzun pozlama olarak aldim. Sonrasinda düzenlemesi de uzun sürüyor tabi ama makinanin çekim süresi 5 buçuk saat. Samanyolu’nu çok net bir sekilde yakalayabildim. Sehir isiklarindan uzak kalmaya çalissam da sehir isiklarindan çok fazla uzaklasamadigimi fark ettim. Ama çok güzel bir Samanyolu yakaladik. Birkaç uydunun geçisini yakalayabildim. Tabi onun yaninda da uçak seyirleri falan da çok fazla önümüze geçti. Ama o gün aksam temiz bir Samanyolu yakaladim.”
Kaynak: İHA