Elektrik Tüketimi 8 Gün Içinde 5 Kez Yeni Rekor Kirdi

Asiri sicaklarla birlikte Sivas, Tokat ve Yozgat’ta klima kullaniminin artmasi, ÇEDAS’in hizmet bölgesinde elektrik tüketiminde üst üste rekorlar kirilmasina neden oldu. 17 Temmuz’dan itibaren 8 gün içinde 5 kez yilin en yüksek elektrik tüketimi rekoru yenilenirken yilin zirvesi 10 bin 22 MWh ile 23 Temmuz Sali günü yasandi.

Elektrik Tüketimi 8 Gün Içinde 5 Kez Yeni Rekor Kirdi


Temmuz ayinda hava sicakliklari ile birlikte, elektrik tüketiminde de ciddi artislar yasanmaya baslandi. Sivas, Tokat ve Yozgat’ta kesintisiz, kaliteli ve güvenli elektrik dagitim hizmeti sunma hedefi ile faaliyet gösteren Çamlibel Elektrik Dagitim A.S. (ÇEDAS) verilerine göre üç ilde günlük elektrik tüketimi son 8 günde pes pese rekorlar kirdi.

Avrupa Birligi’nin Copernicus Iklim Degisikligi Servisi, küresel sicaklik ölçümlerinin yapilmaya basladigi tarihten bu yana Dünya tarihinin en sicak günü rekorunun önce 21 Temmuz’da kirildigini açikladi, bir gün sonra ise bu rekor egale edilerek yeni zirvenin 22 Temmuz Pazartesi günü görüldügünü bildirdi. ÇEDAS’in verilerine göre de 17 Temmuz tarihinden itibaren bölgede günlük tüketimlerde yilin zirve rakamlarina ulasildi.

ÇEDAS’in hizmet verdigi Sivas, Tokat ve Yozgat’ta günlük toplam elektrik tüketim rekoru 2023 yilinda 9 bin 595 MWh ile 15 Agustos’ta kirilirken, bu yil 17 Temmuz Çarsamba günü elektrik tüketimi 9 bin 674 MWh ile bu rakamin üzerine çikti. Bir gün sonra ise bu rekor da egale edildi ve 18 Temmuz Persembe günü bu kez günlük tüketim 9 bin 678 MWh ile yeni zirve noktasina ulasti. Bölgedeki elektrik tüketimi 19 Temmuz Cuma günü de 2023 yilindaki zirve rakaminin üzerini görerek 9 bin 639 MWh seviyesinde gerçeklesti. Aradan iki gün geçtikten sonra bu kez Dünya’nin en sicak günü olarak kayitlara geçen Pazartesi günü ÇEDAS’in hizmet bölgesinde günlük tüketim bu kez 9 bin 883 MWh ile yeni bir rekor kirdi. Ancak asil rekor 10 bin 22 MWh ile 23 Temmuz Sali günü yasandi. Böylece 8 günlük sürede Sivas, Tokat ve Yozgat’in toplam tüketiminde 5 gün rekor kirilmis oldu.

Haziran ayinda tüketim yüzde 20,5 artti

Bu yil hizmet bölgelerinde haziran ayindan itibaren elektrik tüketimlerinde ciddi bir artis gözlemlediklerini ifade eden ÇEDAS Genel Müdürü Niyazi Kivilcim, “Yaz aylarinda sicak havalarda özellikle günün belirli saatlerinde klimalarin yogun kullanimi ile enerji tüketiminde büyük artislar yasaniyor. Bu yil haziran ayinda hava sicakliklari, tarimsal abonelerin kullanimindaki artis ve 9 güne uzayan Kurban Bayrami tatili nedeniyle bölgemize gelen ziyaretçilerin de etkisi ile bölgemizdeki elektrik tüketimi de artti. 2023 yili haziran ayinda üç ilimizdeki toplam elektrik tüketimi 199 bin 419 MWh iken, bu yil ayni dönemde bu tüketim yüzde 20,5 artarak 240 bin 349 MWh’ye çikti. Temmuz ayinda da benzer bir hareket gözlemlemekteyiz. 2023 yilinda 1-23 Temmuz tarihleri arasinda bölgemizdeki toplam elektrik tüketimi 191 bin 524 MWh düzeyindeydi. Bu yil ayni tarihlerde tüketim yüzde 12,4 artarak 215 bin 305 MWh’ye ulasmis durumda” dedi.



"Teknolojiye yaptigimiz yatirimlarla birçok noktada arizalari olmadan yakalayabiliyoruz"

Artan talebe yanit vermek hedefi ile sahadaki personel ve araç sayisini artirdiklarini dile getiren Niyazi Kivilcim, “Hizmet verdigimiz bölgenin enerji altyapisini yeni yatirimlarimiz ile güçlendirirken, düzenli olarak bakim ve onarim çalismalari yapiyoruz. Teknolojiye yaptigimiz yatirimlarla birçok noktada arizalari olmadan yakalayabiliyoruz. SCADA merkezimiz ile birçok noktada meydana gelen kesintilere 2-3 dakika içinde çözüm üretiyoruz. Hedefimiz, bölgemizdeki enerji ihtiyacini en kaliteli ve güvenli sekilde karsilarken, tüketicilerimize en iyi hizmeti sunmak” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA