Edirne'de Kavurucu Sicaklar Karaagaç Biberinde Hasadi Geciktirdi

Edirne’nin meshur tava cigerinin yaninda ana garnitür olarak sunulan patentli ve tescilli Karaagaç aci biberinin hasadi kavurucu sicaklar sebebiyle 1 ay geç basladi.

Edirne'de Kavurucu Sicaklar Karaagaç Biberinde Hasadi Geciktirdi
Edirne’nin meshur tava cigerinin vazgeçilmez garnitürü olarak cigerin yaninda misafirlere sunulan patentli ve tescilli Karaagaç aci biberinin hasadi basladi.

Bu yil kavurucu sicaklar nedeniyle biber hasadina 1 ay geç baslanildi. Biber hasadi yapan tarim isçileri hava sicakliginin 40 dereceye yaklastigi günesin altinda büyük emek sarf ediyor. Isçiler tarafindan sabahin ilk isiklarinda toplanmasina büyük emekle baslanilan aci biberler, iplere dizilip kurutulduktan 1 buçuk ay ila 35 gün sonra sofralardaki yerini alacak. Ilk hasat nedeniyle Edirne’nin Karaagaç Mahallesi’nde çiftçilik yapan Yilmaz Ule, tarlada çalisan tarim isçilerine keman ve darbuka esliginde ciger ile deva-i misk ikram edildi. Isçiler de Trakya oyun havalari esliginde göbek atarak hasada devam etti.

“Bu sene yesil biberin fiyati 85 lira”

Karaagaçli Çiftçi Tunahan Ule Karaagaç aci biberinin yetistirilisi ve isçiliginin zorlugunu ifade ederek, “Edirne Karaagaç Mahallesinde çiftçilik yapiyorum. Patentli tescilli ciger biberi yetistiriyoruz. Bu gün de burada hasat yapiyoruz. Çok keyifli bir hasat var. Bu sene hasatimiza 20 gün geç basladik. 40 derecelerden dolayi biberimiz çok strese girdi. Bu biber yerli tohum yani Ata tohumumuz yani dedemizin dedesinden kalma o yüzden çok çabuk strese giriyor. En büyük özelligi ince kabuk olmasi biberimizi yalnizca senede 2 kere toplayabiliyoruz 3’üncü kez toplayamiyorsun çok verimli bir biber degil simdi burada toplandiktan sonra tek tek iplere dizilecek imece oradan tek tek askiya asilmasi gerekiyor ve gölgede asilmasi gerekiyor. Günes görmeyecek. Nem olan yerde kesinlikle kurumaz. Bu 35-40 derecelerde askidayken 1 ayda 35 günde biberimiz kurumus hale geliyor. Fakat dereceler 20-25 derece oldugu zaman iki üç ay içinde kurumus oluyor. Biberimiz sadece Edirne Karaagaç Mahallesi’nde yetisiyor ve ayrica sinir bölgesinde yetisiyor. Suya yakin ve ovalarda yetismiyor sadece sinir bölgesinde yetisiyor. Yunanistan’a sinir olan bölgelerde yetisiyor. Edirne Tava Ciger’inin yol arkadasi. Ciger olmazsa biber olmaz biber olmazsa ciger olmaz totalde 200 tona yakin bir hasat bekliyoruz. Bu sene yesil biberin fiyati 85 lira” dedi.



“Dünyanin en tatli acisini beraber çikartiyoruz”

Edirneli esnaf Arif Meriç ise Karaagaç biberinin sadece Edirne Karaagaç ve sinirda yetistigini vurgulayarak, “Burada bir alin teri var alin teri. Edirne cigerini yanina gelen o dünyanin en tatli acisi olan o biber var ya bin bir mesakkatle geliyor. Onlarin yüzlerindeki mutlulugu dünyanin en tatli acisini beraber çikartiyoruz. Bundan daha mutlu, bundan daha ferah, bundan daha güzel bir hayat olur mu diye düsündüm. Hakikatten çok mutluyuz, sebebine gelince bu topraklar öyle mübarek öyle bereketli topraklar ki dünyanin hiçbir yerinde yetismeyen bu Edirne’nin deva-i misk’i ile Edirne’nin karaagaç biberi burada çikiyor. Çok mutluyuz o kadar mutluyuz ki o kadar sevinçliyiz ki dünyanin dört bir uçagindan Edirne’mize gelip cigerini yiyip biberini almadan gitmiyorlar. Hem biberi hem cigeri yiyorlar bir taraftan tatlaniyorlar oh be kardesim diyor. Iyi ki gelmisim Edirne’ye diyor. Ruhun ne kadar bosluklari varsa Edirne’de bu biber bu deva hepsini dolduruyor efendim. En uç yerdeyiz düsünebiliyor musunuz 200-300 metre ileride Yunanistan var Allah’in hikmetine bakin bu biber burada yetisiyor orada yetismiyor su güzellige bakin. Dünyanin hiçbir yerinde aramizda 200 300 500 metre olan biraz daha ilerlesin toprakta bu dünyanin biberi karaagacin biberi orada yetismeyip burada yetismesi bizler için çok büyük bir enerji. Aman Allah’im bizim dedelerimizin dedesi yüzyillarca neyi saklamislar gelecek nesillere tohumunu saklamislar bunun da tohumu Edirne Karaagaç biberinde. Onun için buradan diyorum ki buradan yanimizdaki komsumuza da selamlar hürmetler olsun ne zaman canlari ciger çektiginde löp Edirne’ye geliyorlar yaninda da Karaagaç’in biberini yiyorlar. Neden? Yan yana komsuyuz ya iste dünya bu kadar kisa” diye konustu.

Kaynak: İHA