Bolca Nine Türbesi, 500 Yildir Ziyaretçilerini Agirliyor

Kirklareli’nin Babaeski ilçesine bagli Mutlu köyünde bulunan "Bolca Nine" türbesi 500 yildir ziyaretçilerini agirliyor.

Bolca Nine Türbesi, 500 Yildir Ziyaretçilerini Agirliyor
Bolca Nine ziyaretgâhi, Babaeski ilçesine bagli Mutlu (Kofalca) köyünde bulunuyor. Ilçe merkezine 10 kilometre uzakliktaki Mutlu köyünde kabri bulunan Bolca Nine ziyaretçi akinina ugruyor.

Bolca Nine türbesinin bulundugu alanda, erkekler ve kadinlar için iki odali bir mescit, kurban kesme bölümü, oturma gruplari, izgara yapilabilecek ve ates yakip yemek pisirilebilecek ocakliklar, iki adet tuvalet, çesmeler bulunuyor.

Bolca Nine, Fatih Sultan Mehmet zamaninda yasayan ve Babaeski topraklarini nurlandiranlardan kalp gözü açik bir gönül ehli olarak biliniyor. O yöreden geçenlerin karnini doyurmadan birakmadigi ve ikramlarini bolca yaptigindan dolayi lakabini buradan aliyor.

Rivayetlere göre, 15. yüzyil içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne’ye giderken Bolca Nine’nin yasadigi bu yerde askerleriyle birlikte konakladi. Bu konaklama esnasinda Bolca Nine’nin, bir yemek kazanindan o kadar çok kisiyi doyurmayi basarmasi, askerleri hayrete düsürmüs. Askerler yemegin yetmeyecegini söylemesi üzerine, nine “Yeyin evlatlarim bolca bolca yeyin” demis, yemek hepsine yetmis ve artmis. Bu hikmetli olay padisaha anlatilinca Fatih Sultan Mehmet yasli ninenin elini öperek, “Senin adin Bolca Nine olsun” demis.
Kaynak: İHA