Bitlis'te 16 Haftalik 26 Yasindaki Gebe Hastaya 'Over Kist' Ameliyati Yapildi

Tatvan Devlet Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Gözde Karacan Duman tarafindan 26 yasindaki 16 haftalik gebe hastaya ‘Over Kisti’ ameliyati yapildi.

Bitlis'te 16 Haftalik 26 Yasindaki Gebe Hastaya 'Over Kist' Ameliyati Yapildi
Geçtigimiz hafta siddetli karin agrisi sikâyetiyle hastanenin acil servisine basvuran 26 yasindaki 3 çocuk annesi 16 haftalik gebe hasta yapilan radyolojik görüntülemede yumurtaligin kendi etrafinda dönerek beslenmesinin bozuldugu durum görünümde oldugu ve yaklasik 15 santimetre boyutuna ulasan kistik lezyonun varligi tespit edildi. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Gözde Karacan Duman tarafindan yapilan ultrasonda hastanin yaklasik 16 haftalik gebe oldugu degerlendirildi. Hasta ve yakini yumurtaliktaki over kist hakkinda bilgilendirilerek acil olarak ameliyata alindi. Yapilan ameliyat sonrasi 15 santimetrelik kist basarili bir ameliyat ile alindi. Alinan kist patolojiye gönderilirken bebek ve annesinin durumunun iyi oldugu ögrenildi.

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Gözde Karacan Duman konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Over Kisti her yasta görebildigimiz kistlerden biridir. Birçok kadinda karsilasiyoruz. Degisik boyutlarda, degisik türlerde olabiliyor. Kistin devam etmesi kistin boyutunun büyümesi agri yapmasi ya da kanda baktigimiz bazi kist degerlerine göre takip edebiliyoruz veya bunlari normal görürsek hastanin sikâyeti yoksa ya da kist büyürse agri yaparsa kiste dair bazi degerler bu kistin kötü huylu olabilecegini bize gösteriyorsa o zaman ameliyat karari verebiliyoruz. Illa bir boyut ile degerlendirip ameliyata alacagiz diye bir islemimiz olmamakla beraber 8-10 santimin üstünde genelde bizi düsündürüyor. Ya da boyutunun kisa sürede artmasi kötü huylu olabilir adina ya da boyutunun artmasinin iyi huylu olsa bile bize sikâyet vermeye baslayabiliyor. Hasta agri ile gelebiliyor, yumurtalik kendi etrafinda dönebiliyor ya da yumurtlama sikâyetleri vs. olabiliyor. Bu durumlarda ameliyat karari verebiliyoruz. 6 ayda bir rutin olarak her kadina öneriyoruz. Genç kizlarda da yaslilarda da menopoz döneminde de over kistlerini görebiliyoruz. Bu kistlerin de bizi süphelendiren bir sey yoksa takip öneriyoruz. Takip edilen birçok kist var. Over kistler gebeligi engellemez. Yumurtaliktaki belli yumurtalarin fazla büyümesiyle olusuyor. Bu kistler zararlidir ya da ölümcüldür diyemeyiz. Ama zararli türleri de olabiliyor. Yumurtalik kanseri de görülebilen bölge oldugu için önemli olan yumurtalik kanserinin erken asamasindaki kistlerle ayirt etmektir. Bunun için de genel de iki tarafli kist var mi kandaki degerler nelerdir baska sikayetleri var midir kistin kanlanmasi gibi bazi sonuçlara bakarak ya da ileri tetkik tomografi ve mr isteyerek bunu hasta ile de istisare ederek hastalara takip, ilaç tedavisi ya da ameliyat karari verebiliyoruz. Over kist, her yas araliginda olabiliyor. Çocuklarda olabiliyor, anne karnindaki bebeklerde de olabiliyor. Genelde hormonal degisiklerle büyüyen kistler olduklari için her yas grubunda görülebilir. Bizi asil düsündüren büyük kistlerin bazi kötü huylu özellikler tasimasi ya da ileri yasta ve menopoz sonrasi belli boyutlardaki kistler bizi daha çok kötü huylu olabilir diye düsündürüyor açikçasi" dedi.

Hastanin ve bebeginin durumunun iyi oldugunu, patoloji sonuçlarina göre tedavinin devam edecegini söyleyen Duman, “Son ameliyat ettigimiz yumurtalik kistinden dolayi hasta gebelik kontrolüne gelmisti. Kisti oldugunu biliyordu ama agrilari baslamasi nedeniyle 10-15 santim arasi ultrasonda bir kitle tespit ettik. Ve bazi degerleri bize iyi huylu olmayabilecegi dolayisiyla ve hastanin agrisi olmasi nedeniyle acil ameliyat planladik. Genel de gebe hastalarda over kist oldugunda eger çok acil bir ameliyat gerektirmiyorsa gebeligin 12-13’üncü haftalari geçtikten sonraya birakmaya çalisiyoruz ameliyatlari. Bu hastamiz da 16’nci haftasindaydi. 26 yasinda ve 3 çocugu olan bir hastaydi. Hastayla görüsmelerimizi yaptik. Kistin büyük olmasindan dolayi yumurtaligin alinabilecegini biliyordu. Bu sekilde ameliyata aldik ve gerçekten yumurtaligin tamamini kaplamis 15 santimlik bir kist gördük. Boyutu büyük olmasi nedeniyle açlik ameliyat yaptik. Hastanin gebeligi devam ediyor. Belli ilaçlar vermemiz gerekiyor. Tabii ki anestezi kendiliginden düsüge sebep olabiliyor. Bu riskleri de hastamiza anlattik ama agrisi olmasi ve bu bazi degerlerin kanda yüksek Çikmasindan dolayi kötü huylu olabilecegi oranlari belirttigimiz için hastamiz ameliyat olmayi tercih etti. Gebelikle ilgili bir sikintisi yok. Agrilari geçti ve patoloji sonucuna göre de tedavinin gerekip gerekmedigini planlayacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA