Baskan Dogan Açiklamasi 'Çinli Yatirimcilar Avrupa'ya Samsun Üzerinden Girmek Istiyor'

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, “Bugünlerde Samsun’da önemli bir yatirimci trafigi ile karsi karsiyayiz. Avrupa’ya Samsun üzerinden girmek isteyen özellikle Çinli yatirimcilarin önemli bir sekilde Samsun’a gelip gittiklerini görüyoruz” dedi.

Baskan Dogan Açiklamasi 'Çinli Yatirimcilar Avrupa'ya Samsun Üzerinden Girmek Istiyor'
Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, Atakum ilçesinde insaatçi ve müteahhitler ile bir araya geldi. Dogan, sektör temsilcileriyle yaptigi görüsmeler ve fikir alisverislerinin ardindan görevde oldugu 100 günlük süreç ve bundan sonra yapacaklari çalismalar hakkinda açiklamalarda bulundu. Dogan, son dönemde sikça Samsun’a gelip incelemelerde bulunan Çin menseili araba firmasi ‘Chery Automobile’ ve lastik üreticileri gibi birçok global firmanin Samsun’dan Avrupa’ya açilmak için girisimlerde bulundugunu açikladi.



“Önemli bir yatirimci trafigi ile karsi karsiyayiz, Çinli yatirimcilarin Samsun’a gelip, gidiyor”

Çin ve onun gibi teknoloji devi ülkelerin Avrupa pazarina açilmak için Samsun’da fabrika kurma arastirmalarinda oldugunu ve yetkililerin bir süredir incelemelerde bulundugunu belirten Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, “Bugünlerde Samsun’da önemli bir yatirimci trafigi ile karsi karsiyayiz. Avrupa’ya Samsun üzerinden girmek isteyen özellikle Çinli yatirimcilarin önemli bir sekilde Samsun’a gelip gittiklerini görüyoruz. Havza ilçesinde lastik fabrikasiyla alakali önemli görüsmeler devam ediyor. Bunlarin hepsi esasinda Samsun’un gelecekte nerede oldugunu gösteren isaret fisekleri. Samsun gelecekte bugün de oldugu yerden çok daha önemli bir yerde olacak. Samsun, Karadeniz’in sadece parlayan yildizi olmakla kalmayacak. Insallah bu hizli tren hayatta geçtiginde İçel’den Samsun’a yük tasimaciligi ile alakali Akdeniz’den Karadeniz’e, sehrin, ülkenin güneyinden kuzeyine önemli bir aksin da Samsun merkezi haline gelmis olacak. İçel ticarette neyse Samsun daha da bunun üzerinde bir yere kavusmus olacak. Bunun için tabii hep beraber gayret gösterecegiz. Seçtik birilerini onlar yapsin degil, herkes üzerine düseni fazlasiyla yapsin da yükümüzü daha çabuk kaldiralim. Kentsel dönüsümden baslamak suretiyle insallah hepinizin katki ve desteklerini bekliyoruz. Samsun’un yildizini parlatmak, bu sehirde yasayan insanlarin bu sehirde yasamaktan daha fazla gurur duymasini saglamak hepimizin elinde. Sikayetleri azaltip ortak yanlarimizi, mutluluklarimizi arttirdigimizda Samsun’u daha ileri bir yere tasimis olacagiz” diye konustu.



“Kentsel dönüsüm Samsun’da olmazsa olmazimiz”

Sehrin su andaki en büyük sorununun kentsel dönüsüm olduguna dikkat çeken Baskan Halit Dogan, söyle devam etti:

“Samsun’un önünde önemli meselelerimiz var. Kentsel dönüsüm en önemli meselemiz. Seçimlerden önce de söyledik. Kentsel dönüsüm Samsun’da olmazsa olmazimiz. 15 yildir konusulan özellikle Ilkadim ilçe ve Samsun’un merkezini kapsayan bir sorun. Ama bu noktada çok fazla istedigimiz ilerlemeyi saglayamadik. Ilkadim’in belli bölgelerinde kentsel dönüsümün müteahhitler eliyle yapilmasini saglama adina 4 emsalli alanlarin olusturuldu. Bir tarafta da bununla isin yürümediginin anlasilmasindan sonra da diger tarafta da riskli alanlarla yeni kentsel dönüsüm yasasiyla muafiyetler, istisnalar saglayarak dönüsüm saglanabilir mi diye bir kentsel dönüsüm alanlarinin olusturuldugu bir sehirde yasiyoruz. Seçimden sonra TOKI Baskanimizi davet ettik. Öncelikle amacimiz su insanlarin oldugu yerde binalarini yikarak kiraya çikmalarini saglayarak dönüsüme katki saglayacaksiniz. Ya da rezerv alanlar içerisinde yeni konutlar üreterek buraya isteklileri almak suretiyle bosalttiginiz alanlardan baslayarak dönüsümü saglayacaksiniz. Tabii, burada insanlarin kiraya çiktiginda devletin verdigi kira yardimiyla gerçek kira fiyatlarinin arasindaki fark insanlarin da hayatlarinin çok fazla etkilenmemesi lazim. Bir taraftan kiraya çik tekrar diger eve gel tasin, insanlari da empati yaparak yerine koymak lazim diye düsünüyorum. O yüzden TOKI’nin elinde bulunan yaklasik 34 dönümlük bir alani Büyüksehir Belediyemize kentsel dönüsüm rezerv alani olarak su anda tanimlayacaklar. Süreç devam ediyor. 24 dönümlük bir alan var. Bizim müsterek oldugumuz 4 dönüm bizim. Geri kalani bir kismi hazine, bir kismi da TOKI’ye ait. Orayi da TOKI Baskanligi bir kismina ticari alanlar olusturup degerlendirecek bir kismina da konut yaparak konutlari da Büyüksehir Belediyesine devrederek kentsel dönüsümün baslamasiyla alakali önemli bir adimi atmis bulunuyoruz.”

“Yapilara daha estetik açidan bakmak gerekiyor”

Merkezi hükümet ve Büyüksehir Belediyesi yatirimlari ile Atakum’un, Samsun’un cazibe merkezi haline geldigini ifade eden Baskan Dogan, “Sadece Büyüksehir Belediyesi eliyle ya da Büyüksehir Belediyesinin kurdugu bir insaat sirketi eliyle yapmaktan ziyade Samsun’daki müteahhitlerin de bu konuda destek vermelerini çok arzu ediyorum. Bunu birlikte yapabilirsek dönüsümü daha da hizli hale getirebiliriz. Çünkü bu bölge esasinda Samsun’un denizden baktiginizda en güzel yeri. Zemin olarak da saglam bölgeleri. Atakum tabii ki biraz daha müsteri bulma ihtimalinin arttigi, Türkiye’deki insanlarin Samsun’u bildigi gibi Atakum’u da bildigi bir yer oldu. Ilk önce sahille alakali baslayan süreç daha sonrasinda sehirlesmeyle alakali yapilan adimlar, atilan adimlar Atakum’u Samsun’un artik cazibe merkezi haline getirdi. Sadece Samsun’un degil belki de Çorum’dan bu tarafa insanlarin Ordu’ya kadar yerlesmek için tercih ettikleri bir alan haline geldi Atakum ilçesi Samsun sehriyle birlikte. Ama Ilkadim’a biraz agirlik vermek gerekiyor. Çünkü Atakum yeni sehirlesiyor. Tabii, yeni sehirlesmesinin de bazi sikintilari var. Daha estetik açidan bakmak gerektigini düsünüyoruz. Bu yüzden bir ‘estetik dairesi baskanligi’ da olusturarak biraz mimari projelere de estetik açidan da bakalim. Sadece demirine, çimentosuna bakmayalim. Biraz görseline, görüntüsüne, sekline de bakarak biraz daha estetigi düzgün belki farkli birlikte olusturacagimiz çözümlerle farkli sehirlesme modellerini de birlikte getirebilecegimiz bir yapiyi da takimda olusturmayi da umut ediyoruz” seklinde konustu.



“Ilkadim Samsun için önemli bir sikinti”

Ilkadim ilçesindeki kentsel dönüsüm sikintisinin biran önce çözüme kavusturulmasi gerektiginin önemine deginen Halit Dogan, “Bir taraftan da bir cenazeyi kaldirmak zorundayiz. Ilkadim Samsun için önemli bir sikinti. Sadece konut açisindan da bakmiyorum. Orada oturan insanlarin baska yerlere yerlesmeleriyle yerine gelen yerlesim alanlarini olusturan fertlerin bazen kriminolojik olarak da sikintilara sebebiyet veren durumlari var. Bu sadece Ilkadim’i etkilemiyor, Samsun’un genelini etkiliyor. Dolayisiyla oradaki sehirlesme sadece binalari yenilemek degil, oradaki yasam standartlarini, sosyokültürel yapiyi da degistirmeyi saglayacaktir. O yüzden Ilkadim’daki kentsel dönüs alakali sizlerden destek bekliyoruz. Müteahhitlerin de buldugu çözüm önerilerini paylasmayi arzu ediyorum. Olusturdugumuz örneklemeleri sizlerle de paylasarak bu ise katki saglamak isteyen arkadaslarin da önünü açarak oradaki insaat faaliyetlere katki saglamayi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

Su ana kadar yapilan hizmetler

Baskan olarak geride biraktigi günlerde yapilan çalismalara da deginen Dogan, ayrica sunlari söyledi:

“Seçimin ardindan 100 günlük bir süreci geride biraktik. Sizlerin de gördügü gibi daha çok insana dokunan isler, insanin kendini bu sehirde yasamaktan mutlu hissettigi islerle sehre katki saglamaya ve bir sey söylemeye çalisiyoruz. Mesela su fiyatlarinda buraya da geldigimizde baska yerlerde de seçimden önce dediler ki ya ‘suda indirim yapacak misiniz?’ Ben hiçbir yerde suya indirim yapacagimi söylemedim. Ama seçimden sonra oturdum baktim yani herkes ayni fiyattan suyun faturasini ödüyor. Samsun’da yüzde 80’i 13 metreküp su kullaniyor. Dedim burayi biraz indirsek yüzde 15 civarinda. Ama 20 metreküp kullanan bahçesini sulayan, tarimsal sulama yapan, yüzme havuzunu dolduran da bir miktar fazla ödesin. Onun ödeyecegi suyun maliyetini yüzde 80’den çikarmak yerine yüzde 20 de hayat konforuna göre bir ödemede bulunsa dedik. Belki o su faturasina hiç bakmiyor. Ama emekli önce su faturasina bakiyor. Biraz bununla alakali bir düzenleme yaptik. Yüzde 15’lik bir su faturasini da biraz esasinda 20 metreküpün üzerine de biraz zam yaparak yapmis olduk. Ama sadece bundan sadece sunu saglamaya çalisiyoruz. Biraz tasarrufu özendirmek. Imkanlarimiz sinirsiz degil. Imkanlarimiz hep kisitli. Yani Çarsamba bölgesinde yagmur yagmamis olsaydi 2 hafta önce Çakmak Baraji’ndaki su oranimiz yüzde 20’lere kadar düsmüstü. Ama yagmur yaginca tekrar yüzde 50’i geçti. Dolayisiyla biz bu gelecegin imkanin esasinda bugünden kullandigimizin farkinda olarak hareket edersek biraz islerimizi de buna göre planlamis oluyoruz. Iste insanlarin ucuza yemek yiyebilecegi 3 tane 153 Restoran olusturduk. Samsunspor’un etrafinda insanlarin maça giderken gelirken yasadiklari sikintilar vardi. Onlari giderecek sekilde yol, altyapi, otopark sorunlarini çözmeye çalisiyoruz. Bir taraftan üniversite ögrencilerinin su anda tercihlerine yardimci olmaya çalisiyoruz. Yani derdi sikintisi Samsun’da yasadiginin farkinda olmasini arzulayan her bir bireyi derdiyle dertlenmeye gayret ediyoruz. Bir taraftan organize sanayi bölgesini büyütmekle ilgili önemli bir çalisma içerisindeyiz. 3 milyon metrekarelik organize sanayi bölgesinin ön tarafinda 207 dönümü daha katiyoruz simdi. Havza’da yaklasik 10 milyon metrekarelik alani daha organize sanayi bölgesine katiyoruz.”

Baskan Dogan’in açiklamalarinin ardindan Samsun Insaatçilar ve Müteahhitler Dernegi (SIMDER) yöneticileri ve üyeleri de soru, görüs ve önerilerini dile getirdiler.
Kaynak: İHA