ASEAN Ülkelerinden Gazze'ye Yönelik Saldirilara Kinama

Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) üyesi ülkelerin disisleri bakanlari yayinladiklari ortak bildiride, Gazze’deki insani durum hakkindaki endiselerini dile getirerek sivillere ve sivil altyapiya yönelik her türlü saldiriyi kinadi.

Laos’un baskenti Vientiane’de düzenlenen ve Türkiye’den Disisleri Bakani Hakan Fidan’in katildigi ASEAN 57. Disisleri Bakanlari Toplantisi kapsaminda ortak bildiri yayinlandi. Bildiride Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilarinin toplantida ele alindigi belirtilerek, “Gazze’de 7 Ekim saldirilarinin ardindan daha da kötülesen vahim insani durum konusunda ciddi endiselerimizi dile getirdik. Sivillere ve sivil altyapiya yönelik tüm saldirilari kinadik” ifadeleri kullanildi. ASEAN ülkelerinin tüm ilgili taraflari ateskese çagirdigi belirtilen bildiride, “Özellikle 23 ASEAN ülkesi vatandasi dahil tüm rehinelerin, kadinlarin, çocuklarin, hastalarin ve yaslilarin derhal ve sartsiz serbest birakilmasi çagrisinda bulunduk” denildi. Zirvede ihtiyaci olan herkese hizli, güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir insani yardim saglamanin önemine vurgu yapildigi belirtilen bildiride, “Çatismanin tüm taraflarini sivilleri korumaya ve uluslararasi insani hukuka uymaya çagirdik” ifadeleri kullanildi.

“Egemenlik ve toprak bütünlügüne saygi duyuyoruz”

Zirvede Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik isgalinin de ele alindigi kaydedilirken, ASEAN ülkelerinin “egemenlik ve toprak bütünlügü” ilkelerine saygi duydugu kaydedildi. “BM Sarti ve uluslararasi hukuka uyma çagrimizi yineledik. Çatismanin barisçil çözümü için düsmanliklarin derhal sona erdirilmesinin ve gerçek bir

diyaloga ciddi sekilde dahil olmanin önemini vurguladik” denilen bildiride, “BM Genel Sekreterinin barisçil çözüm arayisina dair çabalarina destegimizi dile getirdik” ifadelerine yer verildi.

Zirvede ayrica Ukrayna’daki ihtiyaç sahipleri için insani yardima hizli, güvenli ve engelsiz erisimin kolaylastirilmasi ve sivillerin, insani yardim personelinin ve savunmasiz durumdaki kisilerin korunmasi çagrisinda bulunuldugu aktarildi.

Kuzey Kore’ye BM kararlarina uyma çagrisi

ASEAN üyesi ülkelerin disisleri bakanlarinin Kore Yarimadasi’ndaki son gelismeler konusunda endiselerini dile getirdigi kaydedildi. Kore Yarimadasi’nda kalici baris ve istikrari saglamak için barisçil diyalogun önemine vurgu yapildigi belirtildi. Bildiride, “Kuzey Kore’nin kitalararasi balistik füze denemeleri ve Kore Yarimadasi’ndaki artan gerginlik konusunda ciddi endiselerimizi dile getirdik. Bu gelismeler bölgedeki baris ve istikrari tehdit eden endise verici gelismelerdir. Kuzey Kore’yi ilgili tüm BM Güvenlik Konseyi kararlarina tam olarak uymaya çagirdik” ifadeleri kullanildi.

Dogu Çin Denizi’ndeki anlasmazliklar da ele alindi

Hak iddialari ve sinir ihlalleri ile sik sik gündeme gelen Dogu Çin Denizi’ndeki anlasmazliklardan endise duyuldugu ifade edilen bildiride, “Karsilikli güveni artirma, gerilimleri tirmandiracak ve barisi ve istikrari etkileyecek faaliyetler konusunda temkinli olma ve durumu daha da karmasik hale getirebilecek eylemlerden kaçinma ihtiyacini yineledik” denildi.
Kaynak: İHA