Aniz Yangininda Zarar Tazminati Yolu Açik

Avukat Songül Demir Avci, çikan aniz yanginlarinda kisilerde ya da mallarinda meydana gelecek zararlar için basvuru yapilabilecegini söyleyerek, “Yangin kisi tarafindan çikarilmissa tazminat, dogal yollarla çiktiysa ilgili kurumdan zarar karsiligi talep edilebilir” dedi.

Aniz Yangininda Zarar Tazminati Yolu Açik
Anizlarin yakilmasinin yasak oldugunu sadece istisnalarin valilik kontrolünde yakilabilecegini söyleyen Avukat Songül Demir Avci, “Öncelikle anizdan bahsedecek olursak; aniz, tarimsal faaliyetler sonucunda biçilmis olan tahillarin kök ve saplarina verilen bir isimdir. Bu anizlarin tahrip edilmesi sonucunda ki bu yasak olmasina ragmen ya yakilarak oluyor ya da parçalanarak topraga karistiriliyor. Bunun zararlari da bilindigi üzere ilk olarak hava kirliligi yapmaktadir. Onun haricinde eger karayollarina yakin bir yerdeyse dumanindan kaynakli trafik kazalarina yol açmaktadir. Bunun disinda topraktaki azot ve karbon dengesini bozmaktadir. Bunlar gibi zararlari vardir. Onun haricinde de anizla ilgili Çevre Kanunu’nda bir düzenleme var. Çevre Kanunu ek 1. maddede anizla ilgili yakilmasindan yasak oldugundan bahsediyor. Sadece söyle bir istisna var; yilda 2 kere üretim yapilan bölge var diyelim, o bölgede valilik kontrolünde ve izni ile kontrollü bir sekilde yakilmasina izin verilebiliyor” dedi.

Songül Demir Avci, kisileri tarafindan aniz yakilmasinin para cezasi oldugunu ve cezanin 5 katina kadar çikabilecegini söyleyerek, “Bir kisi kontrollü bir sekilde de degil, yasal düzenlemelere aykiri bir sekilde aniz yaktiginda bunun yaptirimi idari para cezasidir. Burada her dekara düsen para cezasi 386,79 TL’dir. Bu her yila göre güncelleniyor. Bunun da söyle bir ayrintisindan bahsedebilirim; bu para cezasi eger yakilan aniz eger sulak alanlarda, ormanlarda ya da yasam alanlarinda, meskun mahallerdeyse bunun 5 katina çikariliyor. Yasam alanlarinda bir mala, kisiye zarar verilmis sekilde yakilan aniz varsa bu kisinin sorumlulugu ya da yakilan aniz sonrasinda zarar görmüs kisilerin basvuracagi yollardan bahsedecek olursak; öncelikle kisi bazinda degerlendirelim bu konuyu. Eger kisi bilerek ve isteyerek anizi yakip, karsiliginda da “Bir sey olmaz, her zaman yakiyorum” gibi bilinçli taksirle bunu yakar ve zarar verirse karsi tarafa, Türk Ceza Kanunu’nda mala zarar vermeden ya da kasten yaralama hatta öldürme suçundan yargilanma ihtimali mevcuttur” ifadelerini kullandi.

Dogal yollarla meydana gelen yanginlarda zarara ugrayan kisilerin ilgili kurumlardan zararlarini talep edebileceklerini söyleyen Demir Avci, “Bunun disinda kisi yakmamis ama ilgili kurumlarin sorumlu oldugu bir arazide çikan yangin, birinin malina ya da sagligina zarar vermisse burada da ilgili kurum sorumlu olacaktir. Bu konuda zarar gören kisiler, ilgili kurumlardan tazminat talep edebilecektir. Yani kuruma ait bir arazi mevcut ve burada otlar çikmis, bu kuru otlar da günes sebebi ile ya da cam parçasi ve sicaktan kaynakli sekilde yanmissa eger, yaninda bulunan bir arazi, hasat edilmemis tahillar, evi, is yeri zarar görmüsse bu kisiler ilgili kuruma basvurarak zararlarini tazmin edebileceklerdir. Sahsin sagligina da malina da zarar gelmis olabilir. Bu zararini hem ilgili kurumlardan talep edebilecektir hem de eger yakan kisi bir sahissa onun sahsi nezdinde ilgili birimlerden suç duyurusunu yapabilecektir. Yada resen sorusturulan bir suç türüdür. O sekilde de ilgili kisinin ceza almasi gerekir” dedi.

Kaynak: İHA