Akademisyenden Yeni Turfanda Üzüm Çesitleri

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafindan yürütülen proje ile pazarin ihtiyaci olan, erken olgunlasabilen ve üreticilerin gelirini arttirabilecek yeni üzüm çesitleri gelistiriliyor.

Akademisyenden Yeni Turfanda Üzüm Çesitleri
Çekirdeksiz ve erkenci üzüm çesitlerinin melezleme islahi yoluyla gelistirilmesinin hedeflendigi projede Bahçe Bitkileri Ögretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse projesinde Victoria, Trakya ilkeren, red globe, prima, cardinal, Yalova incisi ve çavus gibi üzüm çesitlerini kullaniyor. Melezleme çalismalarinda kullanilan sultani çekirdeksiz, Tekirdag çekirdeksizi, crimson seedless çesitlerine ait çiçek tozlari ise Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsünden temin ediliyor. Melezlemeler sonucunda elde edilecek yeni bireylerin ilerleyen yillarda salkim ve tane özelliklerinin yani sira erkencilik durumlari belirlenecek. Bu üzüm çesitlerinin çekirdeksiz, beyaz ya da renkli taneli, verimli, yeme kalitesi ve albenisi yüksek, ihracata uygun çesitler olmasi amaçlaniyor. Gelistirilecek erkenci üzümler sayesinde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde örtü alti bagciligina yeni çesitlerin kazandirilmasi ve ihracata yönelik erkenci üzüm yetistiriciliginin artmasi hedefleniyor.

"Piyasada beyaz, erken olgunlasabilen ve çekirdeksiz çesitte sikinti var"

Proje hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Bülent Köse, "Seramizda melezleme yoluyla farkli üzüm çesitleri gelistiriyoruz. Amacimiz ülkemizde en erken olusabilecek erkenci üzüm çesitlerini gelistirebilmektir. Bu amaçla beyaz ya da diger renkli çesitlerle, diger erkenci çesitleri melezleyerek beyaz ve çekirdeksiz ile renkli çesitler gelistirmek için çalisiyoruz. Pazarin ihtiyaci olan çok erkenci Akdeniz gibi İçel gibi bölgelerde, örtü alti tarima uygun olabilecek çesitleri gelistirmeyi hedefliyoruz. Melezleme çalismalarinda Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsünden temin etmis oldugumuz sultani çekirdeksiz, Tekirdag çekirdeksiz, crimson seedless gibi çesitlerin çiçek tozlarini kullaniyoruz. Burada ana ebeveynler olarak iri taneli Victoria çesidi, erken olgunlasabilen Trakya ilkeren, prima, early sweet çekirdeksiz çesitleri melezleme yoluyla kullanarak çok erken olgunlasabilecek ve özellikle ihracatta elimizi güçlendirebilecek, üreticilerimiz karliligini arttirabilecek çesitleri gelistirmeyi hedefliyoruz. Projemiz yeni baslayan bir projedir. 2’nci yilindayiz. Melezleme çalismalari devam ediyor. Melezlemelerden elde ettigimiz bitkilerimizde yeni yeni gelismeye basladi.

Bu süreç uzun bir süreçtir. Hemen bugünden yarina sonuç almak biraz zor. Çalismalarimiz devam ediyor. Ümit var çesitlerimizi meyveleri gördükten sonra tespit edip bunlar üzerinde daha sonra tescil çalismalari yoluyla çesit vasfi kazandirilacaktir. Bunun yani sira red globe gibi geçici ama kalitesi çok yüksek olan çesitlerle çekirdeksiz, Tekirdag çekirdeksizi, sultani çekirdeksiz, early sweet gibi çesitlerle bunlari melezleyerek beyaz, renkli çesitler elde edebilmek istiyoruz. Piyasada beyaz, erken olgunlasabilen ve çekirdeksiz çesitte sikinti var. Ülkemizde ihracati ve üreticilerin gelirini gelistirmeyi hedefliyoruz” dedi.



"Hastaliklara dayanikli çekirdeksiz çesit"

Bülent Köse ayrica sunlari söyledi:

"TÜBITAK 1001 projesi kapsaminda Karadeniz bölgesinde yetisen ve Prof. Dr. Hüseyin Çelik hocamiz tarafinda tescil ettirilmis olan 2 adet kokulu üzüm çesidi kullanarak Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsünden temin ettigimiz sultani çekirdeksiz, Tekirdag çekirdeksiz, crimson seedless çiçek tozlari ile bunlari melezleyerek hem hastaliklara dayanikli hem de çekirdeksiz çesit gelistirmeyi hedefliyoruz.”
Kaynak: İHA