750 Milyon Liralik Vurgun Yapan Dolandiricilik Sebekesinden Akil Almaz 'Çoban Oyunu'

Istanbul merkezli 8 ilde yapilan operasyonda yediemin otoparklarinda sahte evraklarla çikardiklari hacizli araçlari satan 27 kisi yakalanirken 49 araç ele geçirildi. Gözaltina alinanlar arasinda, icra memurlari, zabit katipleri ve noter görevlileri de yer aldi. 750 milyon liralik vurgun yaptigi belirlenen sebekenin ayrica bir çobanin üzerine 7 lüks araci da kaydederek dikkat çekmemeye çalistigi ögrenildi.

750 Milyon Liralik Vurgun Yapan Dolandiricilik Sebekesinden Akil Almaz 'Çoban Oyunu'
Istanbul Emniyet Müdürlügü’ne bagli Asayis Sube Müdürlügü Oto Hirsizlik Büro Amirligi ekiplerince Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde, “Suç islemek Amaciyla Örgüt Kurmak, Resmi Belgede Sahtecilik, Nitelikli Dolandiricilik ve Görevi Kötüye Kullanma” suçlari ile çalinti ve change araçlarin ele geçirilmesi ve faillerinin tespit edilip yakalanmasina yönelik yeni bir çalisma yapti.

Önceden belirlenen araçlarin ihalesini yapilmis gibi gösterdiler

Suç örgütü üyelerinin, tescil kayitlarinda haciz ve yakalama serhi bulunmasi sebebiyle Türkiye genelinde bulunan otoparklara çekilen özellikle lüks araçlarin icra müdürlügü eliyle ihale yapilmis gibi göstererek Türkiye Noterler Birligi’ne resmi yazilar yaziklari belirlendi. Örgüt üyelerinin, yazilan resmi yazilarla noterlige giderek kendi adlarina tescil ettirdikleri araçlari otoparktan çikarttiklari, dikkat çekmemek ve yasa geregi aracin eski sahibine iade olmamasi için yine örgüt üyeleri adina ikinci kez el degistirdikleri belirlendi. Örgüt üyeleri daha sonra kamu kurum ve kuruluslarini araci olarak kullanip araçlari iyi niyetli üçüncü sahislara satarak dolandirdiklari tespit edildi.

7 araci çobanin üzerine yaptilar

Yapilan çok yönlü incelemede, 750 milyon liralik vurgun yapan sebeke üyelerinin aralarinda lüks araçlarin bulundugu 7 araci ise para karsiligi H.I. isimli bir çobanin üzerine yaptigi anlasildi.

27 süpheli gözaltina alindi

Yapilan çalismalar neticesinde bu yöntemlerle 53 ayri dolandiricilik olayini gerçeklestirdikleri tespit edilen 27 süpheli sahsin yakalanmasina yönelik Istanbul merkezli Diyarbakir, Izmir, Manisa, İçel, Bilecik, Kocaeli ve Kirikkale illerinde operasyon gerçeklestirildi.

Icra müdür yardimcisi O.K, icra memurlari, zabit katipleri, noter görevlilerinin adreslerine de yönelik de yapilan es zamanli operasyonda 27 süpheli yakalandi. Gözaltina alinanlarin arasinda 7 kamu personelinin de bulundugu da ögrenildi.

Operasyonlarda 31 aracin otoparklardan çikartilmadan satisi önlenirken, 22 aracin tescil yapilarak satildigi ve otoparklardan çekiciyle çikarildigi tespit edildi. Satilan araçlardan 18 tanesi ele geçirildi. Gözaltina alinan süpheliler, polisteki islemlerinin tamamlanmasinin ardindan adli makamlara sevk edildi. 2 süpheli serbest birakilirken, 11’i hakkinda adli kontrol hükümleri uygulandi. Aralarinda icra müdür yardimcisi O.K.’nin bulundugu 14 süpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaynak: İHA