Yok Olmaya Yüz Tutmus Hali Ve Kilimleri Gelecek Nesillere Aktaracaklar

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi ve Avanos Halk Egitim Merkezi Müdürlügü tarafindan hali ve kilim dokuma kursu açildi. Kursa katilan kursiyerler yok olmaya yüz tutmus hali ve kilim dokumaciligini gelecek nesillere aktarmak istiyorlar.

Yok Olmaya Yüz Tutmus Hali Ve Kilimleri Gelecek Nesillere Aktaracaklar
Kapadokya Yasayan Miras Müzesinde açilan kursa hem Türk Halk Bilimi ögrencileri hem müze rehberleri hem de vatandaslar katiliyor. Kurs da ayrica bölgenin geleneksel motiflerinden hareketle, gelenegin güncellenerek yeni ürünler çikartma noktasinda degisik ürünler üzerinde çalismalar da yapiliyor.

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi ögretim görevlisi ve Kapadokya Yasayan Miras Müzesi Sorumlusu Dr. Kamile Serbest; "Müzemizde basta Türk Halk Bilimi ögrencileri olmak üzere farkli dönemlerde çesitli egitimler verilmekte. 9 Temmuz’da da dokuma kursumuzu baslattik. Kursumuz Avanos Halk Egitim Merkezi ve Kapadokya Yasayan Miras Müzesi is birligi ile düzenlenmekte. Kursumuza hem Türk Halk Bilimi ögrencileri hem müze rehberlerimiz ve vatandaslarimiz katiliyor. Kursumuzda bölgenin geleneksel motiflerinden hareketle, gelenegin güncellenerek yeni ürünler çikartma noktasinda degisik ürünler üzerinde çalismalar da yapiliyor.” seklinde konustu.

Avanos Halk Egitim Merkezi hali ve kilim dokuma egitmeni Fatma Turgut da yaptigi açiklamada, yaptiklari ürünlerde bölgenin renk ve desenlerine bagli kaldiklarini söyleyerek; "Yaptigimiz ürünler genellikle bölgenin ticaretine uygun minyatür ürünler yapiyoruz. Özellikle kilim çantalar, telefon çantalari, duvar süsleri, gözlük çantalari ve tepsi içleri gibi ürünlerimizi çesitlendirip satisa sunacagiz” dedi.

Bir arkadasinin tavsiyesi üzerine kursa katilan Emine Karabekiroglu da kursta yaptigi ürünleri kizinin çeyizine koyacagini belirtti.

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati bölümü doktora ögrencisi Aybüke Karabacak da yaptigi açiklamada “Lisans bitirme tezi olarak hali kilim motifleri üzerine arastirmalar yapmistim. Bu nedenle hem motiflerin hikâyesini ögrenmek, hem de hali kilim dokumayi tecrübe etmek için kursa katildim. Hali dokumayi ögrenip gelecek nesillere aktarmak istiyorum” ifadelerini kullandi.

Sinif ögretmenligi yapan Yeliz Hamurisçi de kursa katilma amacinin önce ögrenmek, sonra da ögretmek oldugunu söyledi.



Kursun Eylül ayi sonuna kadar devam edecegi de belirtildi.
Kaynak: İHA