'Yalnizlik Hissi 15 Sigara Kadar Zararli'

Bahçesehir Üniversitesi’nin (BAU) baslattigi “CO-OP Talks” etkinliginin ikincisi, IGA Academy is birligiyle Istanbul Havalimani’nda gerçeklesti. Etkinlikte, gelisen teknoloji ile birlikte mesleklerin yüzde 78’inde insana ihtiyaç kalmayacagi belirtilirken, iletisim çaginda yasanan yalnizlik hissinin insan sagligi üzerindeki olumsuz etkisine de deginildi.

'Yalnizlik Hissi 15 Sigara Kadar Zararli'
CO-OP Talks etkinliklerinin ikincisinde Bahçesehir Üniversitesi akademisyenleri, IGA yöneticileriyle bulustu. YOTEL Istanbul Airport’ta düzenlenen seminere BAU Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Tunç Bozbura, Isletme Bölüm Baskani ve BBI Direktörü Prof. Dr. Elif Yolbulan Okan ile BAU Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü, Rektör Danismani Doç. Dr. Yücel Batu Salman ve BAUGO Direktör Yardimcisi Dr. Ög. Üyesi Günes Akça, konusmaci olarak katildi.



“Meslekler makinelere geçecek, yeni meslekler ortaya çikacak”

Seminerin açilisini Istanbul Havalimani’nin Insan ve Kültür’den sorumlu yöneticisi Dr. Tunç Cavcav yapti. Cavcav, konusmasinda sektör ve akademi is birliginin önemine dikkat çekerken, teori ve pratigin arasindaki is birligi olarak havacilik eko-sisteminde karsilik bulduguna vurgu yapti. Seminerin konusmacilarindan BAU Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Tunç Bozbura da, yöneticilik kavraminin degistigine vurgu yaparak, takim liderliginin önemine yer verdi. Bozbura, yöneticilikle ilgili geçmis bilgilerin güncelligini yitirdigini ve yeni kavramlarin geçerli oldugunu belirtti.

Gençlere liderlik etmek için güncel yöntemlere ve güçlü iletisimin gerekliligine dikkat çeken Bozbura, teknolojinin gelecekte bir çok meslegi ortadan kaldiracagini da dile getirdi. Bozbura, ABD Çalisma Bakanligi’nin yaptigi bir arastirmada bes yil içerisinde mesleklerin yüzde 78’inin makineye geçeceginin tespit edildigini belirtirken, karamsar olunmamasi gerektigini, yeni mesleklerin ortaya çikacagini söyledi.



Etik ve fark olusturma önemli

Degisen süreçte iki seyin önemli oldugunu söyleyen Prof. Dr. Tunç Bozbura, “Gelecekte etik çok önemli olacak. Fark olusturma konusunda yetenekli insanlar daha basarili olacaklar.” dedi.

Fark olusturmanin önemi konusunda örnekler veren ve kitap tavsiyelerinde bulunan Prof. Dr. Tunç Bozbura, çocuklar için de öneride bulunarak sunlari söyledi:

“Çocuklarinizin fark olusturabilmesi için uzmanlarin bazi önerileri var. Onlardan biri de çocuklarinizin bir koleksiyona yönelmesi. Bu alanda çalismalar var. Koleksiyonla ilgilenen çocuklarin becerileri daha fazla oluyor.”

Iletisim çaginda yalnizlik hissi sagligi tehdit ediyor

Kendi ürünlerine hayran olan bazi firmalarin müsteri ihtiyaçlarini göremedikleri, pazarlama miyoplugu yasadiklari için iflas ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Elif Yolbulan Okan ise, amaca yönelik çalismalarin önemini vurguladi. Içinde bulundugumuz çagda birçok kisinin iletisim eksikligi yasadigini ve insanlarin kendisini yalniz hissettigini söyleyen Okan, “Akraba yapimizin güçlü görünmesine ragmen, yapilan arastirmalarda Türkiye’de insanlarin kendisini yalniz hissettigi anlasiliyor. Türkiye olarak yalnizlik hissiyatinda dünyada ikinciyiz. Insanlarin yalnizlik hissi çok önemli bir sorun. Japonya ve Ingiltere’de Yalnizlik Bakanligi kurdurdu. Kuzey Avrupa’da bazi marketlerde kendisini yalniz hisseden insanlari için ‘yavas kasa’ uygulamasi hayata geçirildi. Bu kasalarda insanlarin iletisim kurmasi, sohbet etmesi saglaniyor” dedi.

Yalnizlik hissinin saglik üzerinde de etkisiyle ilgili bir arastirmaya deginen Okan, yapilan arastirmalarda yalnizlik hissinin sagligimiza günde 15 sigara kadar zarar verdigini belirterek iletisim kurmanin çok önemli oldugunu söyledi.



Yapay zeka konusuldu

BAU Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü ve Rektör Danismani Doç. Dr. Yücel Batu Salman ise yaptigi sunumda yapay zeka teknolojileri ile ilgili bilgiler verdi. Yapay zekanin geçmisten günümüze gelisimini anlatan Salman, bu teknolojiyle yapilabilecek bazi islemler hakkinda da konustu.

BAUGO Direktör Yardimcisi Dr. Ög. Üyesi Günes Akça ise dijital çagda degisen yeni ögrenme modellerini anlatip bu alandaki platform ve uygulamalara degindi.

CO-OP Talks nedir

BAU bünyesinde 2’cisi düzenlenen CO-OP Talks hakkinda bilgi veren CO-OP Direktörü Bahri Toper ise sunlari söyledi:

“Ögrencilerimize destek veren belli firmalara yönelik baslattigimiz CO-OP Talks programimizda, ögrencilerimizin kariyerine, ögrenmesine katki saglayan firma yöneticilerine, kendi firma merkezlerinde hocalarimiz 2-3 saatlik oturumlar seklinde seminer veriyor. Güncel konularda verilen seminerlerle üniversitemizin bakisini yansitarak ufuk açici, ayni zamanda da üniversitemizin ve hocalarimizin potansiyellerini firmaya dogrudan tanitici bir etki olusturmayi amaçliyoruz.”
Kaynak: İHA