Türkiye'nin Tahil Ambarinda Hasat Erken Basladi, Rekolte Yüz Güldürdü

Sivas’ta önceki yillarda Agustos ayinda baslayan hububat hasadi, iklim degisikligi nedeniyle yaklasik 15 gün erken basladi. Rekolte ve kalitenin yüksek olmasi, mahsulüne aylardir gözü gibi bakan çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin Tahil Ambarinda Hasat Erken Basladi, Rekolte Yüz Güldürdü
Küresel isinmaya bagli iklim degisikligi, ülke genelinde hasat dönemini etkiledi. Sivas’ta Agustos ayinda baslayan hububat hasadi, havalarin sicak seyretmesi nedeniyle Temmuz ayi sonunda basladi.

Türkiye’nin birçok iline giderek hasat yapan biçerdöverler, Sivas’ta tarlalara girdi. Önceki yil yogun yagislar nedeniyle ürünlerinde kalite kaybi yasayan çiftçiler, 2024 yili hasat döneminden ümitli. Sivas merkeze bagli Himmetfaki köyünde baslayan hasadi yerinde inceleyen Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, çiftçilerin bilinçli üretim yaptigini söyledi.



“Tüccarlar ürünün hakkini vermeli”

Hasadin normal sartlarda Agustos ayinda baslamasi gerektigini söyleyen Baskan Haci Çetindag, “Sivas’imizda hasat geçen yillara sicakliklarin aratmasindan dolayi bu sene erken basladi.

Su anda hem kalite tüksek hem de verim yüksek bu yüzden çok memnunuz. Fiyatlarin düsük olmasindan dolayi çiftçimiz biraz sikinti yasandi. Cumhurbaskanimizin bir sözü vardi ekilmeyecek yer birakilmasin, biz kimseye muhtaç olmaya caz diye. Biz Sivas çiftçisi olarak bunu çok iyi basardigimizi biliyorum. Ekilmeyen bir arazimiz kalmadi her tarafi ektik. Sivas, ülkemizde en son hasat baslayan illerden birisi. Bugdaylarimiz eskisi gibi degil, Toprak Mahsulleri Ofisimiz gece gündüz çalisiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bizim kara gün dostumuz, bunun yaninda tüccarlarimizda olsun. Tüccarlarimiz hemen firsatini degerlendirip de düsük fiyata almasinlar. Çiftçimiz bu sicagin anlida 24 saat çalisarak ülkemizin disariya bagimli kalmamasi için elinden gelen her seyi yapiyorlar. Biz Sivas çitçisi olarak devletimizin milletimizin her zaman yanindayiz üretmeye devam edecegiz. Bizim tek istedigimiz Devletimiz bizim çiftçimizin hakkini versin ve tüccarlarimizda bu isi firsata çevirmeyerek daha çok tasin altina elini koyarak bu topraklari hep beraber ekelim, ülkemizin karnini doyuralim disariya da ihracat yapalim” dedi.



“Bu yil verim de kalite de yüksek”

Önceki sene yasanan kalite kaybinin yagmur nedeniyle oldugunu söyleyen Haci Çetindag, “Hasat zamanina daha 15-20 gün varken bu sene erken basladi.

Iklim degisikliginden dolayi geçen sene yagislarin çok fazla olmasi, hastaliklarin fazla olmasi hem verim kaybina neden oldu hem kaliteyi düsürdü. Bu yüzden dolayi da Toprak Mahsulleri Ofisi de bugday aldi ama yeteri kadar alamadi çiftçimiz bu yüzden dolayi büyük magdur oldu. Bu sene hem kalite var hem verim yüksek ama tek sikintimiz bugday fiyatlarini Cumhurbaskanimiz tarafindan düsük açiklanmasi. Bir ekmegin 10 TL oldugu bir bardak çayin 20 TL oldugu bir ülkede bizim çiftimizin gerçek el emeginin verilmesini istiyoruz. Biz yine de sikâyet etmeyecegiz. Ekmeye, üretmeye devam edecegiz. Hükümetimize devletimize güveniyoruz çiftçimizin emegini verecek” ifadelerine yer verdi.

"Bu yil hasat yüzümüzü güldürdü"

Tarlasinda hasada baslayan çiftçi Ismail Dogruyol, “Hasat çok güzel, bakim istiyor her sey gibi bakim olmazsa da verim alinamiyor. Mevsim olarak güzel, rekolte güzel, protein orani yüksek bu yil hasat yüzümüzü güldürdü. Mazot, gübre pahali girdiler çok fazla. Girdiler biraz daha düsük olsa bu hasat zamani verim ile kendini dengeler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA