Tarim Ve Orman Bakanligi Eritme Peynirindeki Haksiz Rekabet Için Harekete Geçti

Tarim ve Orman Bakanligi, eritme peynirinin, geleneksel ve yöresel peynirleri çagristiracak ve tüketiciyi yaniltacak sekilde üretilerek piyasaya sürülmesini yasakladi.

Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kasar peynir gibi geleneksel ve yöresel peynirleri çagristiracak, tüketiciyi yaniltacak sekilde üretilerek piyasaya arz edilmesinin yasaklanacagini duyurdu.

Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Yürürlükteki mevcut Türk Gida Kodeksi Peynir Tebligi (Teblig No: 2015/6) 08/2/2015 tarihinde yayimlanmisti. Gida güvenilirliginin temini, tüketicinin yaniltilmasinin önlenerek menfaatlerinin korunmasi ve haksiz rekabetin önlenmesi amaciyla Teblig’in güncellenmesi ihtiyaci olusmustur. Bu amaç dogrultusunda Peynir Tebligi taslagi hazirlanarak, kamuoyunun görüsüne açilmistir. Gelen görüsler degerlendirilerek, Teblig taslagina nihai halinin verilerek yayimlanmasi planlanmaktadir. Taslak düzenleme ile; eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kasar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çagristiracak ve tüketiciyi yaniltacak sekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak, eritme peyniri etiketinin temel görüs alaninda, halihazirda en az 1,2 mm olan gidanin adinin yazim punto büyüklügü en az 3 mm olacak sekilde arttirilacak, çesnili peynirlerde toplam çesni orani 6 ile sinirlandirilacak, çesni amaçli kullanilacak sert kabuklu meyveler, yagli tohumlar ile tahil vb. bilesenlerin ezme veya püre seklinde kullanilmasi yasaklanacak, eritme peynirlerinde; peynirin kullanim amacina iliskin ifadelerin gidanin adinin yerine kullanilmasi engellenecek, Bakanligimizca gida güvenilirliginin temini ile tüketici sagligi ve menfaatlerinin korunmasi için çalismalarimiz kararlilikla devam edecektir.”
Kaynak: İHA