Tanisi Konulamayan Küçük Zeynep, Kanseri Robotik Cerrahi Ile Yendi

Çocukluk dönemi kanseri olarak bilinen ‘Nöroblastom’ hastaligina sahip 5 buçuk yasindaki Zeynep Türkmen, IEÜ Medical Point Hastanesi’nde oldugu robotik cerrahi ameliyati ile sagligina kavustu.

Tanisi Konulamayan Küçük Zeynep, Kanseri Robotik Cerrahi Ile Yendi
Adiyaman’da yasayan 5 buçuk yasindaki Zeynep Türkmen’in bel ve ayaklarinda agri artinca ailesi de kizlarini birçok hastaneye götürdü. Tanisi konulamayan Zeynep Türkmen, Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesi’ne yönlendirildi. IEÜ Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarci, Zeynep Türkmen’in çocukluk dönemi kanseri olarak bilinen ‘Nöroblastom’ hastaligina sahip oldugunu ve bu hastaligindan robotik cerrahi ile kurtulabilecegini söyledi.

Prof. Dr. Divarci ve ekibi tarafindan yapilan robotik cerrahi yöntemiyle kötü huylu tümörü temizlenen minik Zeynep sagligina kavustu.

Küçük deliklerden siyrildi

Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Emre Divarci, “Zeynep’in gögüs boslugunda bir tümör vardi. Tümör aort dedigimiz, en büyük damara yakin riskli yerdeydi. Büyük çogunlukla bu tip tümörler gögüs açilarak yapilan ameliyatlar ile temizlenir. Onkolojik cerrahiler riskleri olan yöntemlerdir. Hasta için çok agrili ve zorlu bir sürece neden olabilir. Bu yüzden biz robotik cerrahi yöntemini önerdik. Zeynep’in ailesi kabul edince ameliyati gerçeklestirdik. Robotik cerrahi ile gögsünü hiç açmadan 8’er mm’lik küçük deliklerden çok hassas bir sekilde tümörü damarlarindan siyirarak çikardik.” diye konustu.



Rahatça yürüyebiliyor

Zeynep Türkmen’in babasi Ismail Türkmen de kizinin iyi durumda oldugunu ifade etti.

Türkmen, “Zeynep’in bel ve ayaklarinda agrilar vardi. Birçok hastaneye gittik ancak farkli sebepler söylediler. Teshis konulamadi. Emre hocamiza yönlendirildik. Emre hocamizin ve ekibinin yaptigi robotik cerrahi ameliyati ile kizim sagligina kavustu. Kizim Zeynep su an kendini daha iyi hissediyor. Dolasabiliyor, yürüyebiliyor.” ifadelerini kullandi.

Ameliyati cerrah yapiyor

Robotik cerrahi ameliyatinin avantajlarindan bahseden Prof. Dr. Divarci, “Robotik cerrahi de en çok merak edilenlerden biri ameliyati robot mu yapiyor diye soruyorlar. Hayir, robot yapmiyor cerrah yapiyor ve bizim cerrahin yaptigi hareketleri simüle ediyor. Robotik cerrahi hastada küçük delikler ile operasyon yapma imkani sagliyor. Bizim yaptigimiz hareketleri robot simüle ediyor hatta bizim yaptigimiz hareketlerden daha iyi yapiyor diyebilirim. Bizim ellerimizde titremeler olabilir. Ancak bu titremeler robota yansimiyor. Ayrica, 3 boyutlu görüs imkani sagladigi için de bizler için çok avantajli.” dedi.



6 aylik bebege robotik cerrahi

Iyilesme sürecinin açik ameliyata göre daha hizli oldugunu da söyleyen Prof. Dr. Divarci, sunlari söyledi: “Bagirsak, karaciger, dalak, ince bagirsak, mide ameliyatlari gibi ameliyatlarda robotik cerrahi bize çok avantaj saglar. Robotik cerrahide gittikçe yas küçülüyor. 6 aylik bebegi robotik cerrahi ile ameliyat yapar duruma geldik. Robotik cerrahi ile yapilan bir ameliyatta iyilesme süreci çok daha hizlidir. Örnegin, bir bagirsak ameliyati yapacagiz. Karnin çok büyük kesilmesi lazim. Tabi ki kesiklerin iyilesmesi için bir zaman gerekli ancak robotik cerrahi ile küçük delikler ile ameliyat yapildigi için iyilesme süreci daha hizli.” diye konustu.

Kaynak: İHA