Papua Yeni Gine'de 3 Köye Saldiri Açiklamasi 26 Ölü

Papua Yeni Gine’de geçtigimiz hafta 3 köye düzenlenen saldirilarda 26 kisinin hayatini kaybettigi, 8 kisinin ise kayboldugu belirtildi.

Güney Pasifik’teki ada ülkesi Papua Yeni Gine’nin kuzeyindeki Dogu Sepik eyaletinin Angoram bölgesinde yer alan 3 köye bir çete tarafindan baskin düzenlendi.

Polis tarafindan yapilan açiklamada, 16-18 Temmuz’da düzenlenen saldirilarda 16’si çocuk 26 kisinin öldürüldügü, 8 kisinin ise kayboldugu ifade edildi.

Dogu Sepik eyaleti polis amiri James Baugen yaptigi açiklamada, "Çok korkunçtu. Bölgeye yaklastigimda 30 genç adamdan olusan bir grup tarafindan öldürülen çocuk, erkek ve kadinlari gördüm" dedi.

Köylerdeki tüm evlerin yakildigini ve hayatta kalan köylülerin bir polis karakoluna sigindigini ifade eden Baugen, "Gece cesetlerin bir kismi timsahlar tarafindan batakliga götürüldü. Sadece öldürüldükleri yeri görebildik” seklinde konustu.

Baugen, olaydan sonra saldirganlarin kaçarak saklandigini ve henüz kimsenin yakalanmadigini belirtti.

World Vision yardim kurulusunun ülke direktörü Chris Jensen da yaptigi açiklamada can kayiplarini dogrulayarak, köylerde yasayan 51 ailenin yerinden edildigini ifade etti.



BM’den açiklama

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, ülkedeki saldirilara iliskin yazili açiklama yayinladi. Türk, “Papua Yeni Gine’de, arazi ve göl mülkiyeti ve kullanim haklari konusunda bir anlasmazlik sonucu ortaya çiktigi tahmin edilen sok edici siddet olayi nedeniyle dehsete düstüm” dedi.

Can kayiplarinin artabilecegini belirten Türk, evleri yakilan 200’den fazla kisinin köylerini terk ettigini söyledi.

Türk, yetkililere arazi ve göl anlasmazliklarinin temel nedenlerini arastirmak ve siddet olaylarinin tekrarlanmasini önlemek için topluluklarla birlikte çalisma çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA