Mimar Sinan'in Dogdugu Topraklarda Bir Ilk

Kariyerinde önemli eserler veren ve Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde ’Bas Mimar’ olarak görev yapan Mimar Sinan, Kayseri’deki dogdugu topraklarda Cuma namazi sonrasinda yapilan duada ilk kez adi geçerek anildi.

Mimar Sinan'in Dogdugu Topraklarda Bir Ilk
81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüssifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere toplam 375 eser yapan Agirnasli Mimar Sinan, artik dogdugu topraklarda dualarla anilacak. Koramaz Vadisi içerisinde bulunan ve birbirlerine yakin köyler olan Küçükbürüngüz’de 1674 yilinda insa edilen camideki Cuma namazi sonrasinda yapilan duaya Cami Imami Muhammet Vedat Kaçdi Mimar Sinan’in adini da geçirdi. Mahalle Muhtari Haci Bölük, "Dünyaya mührünü vurmus, yakin mahallemizde dogmus ve büyümüs vurmus Mimar Sinan’i birçok cami ve mescit yaptigindan dolayi unutmamak ve baslangiç olmasi, gelenek haline gelmesi için mahalle camimizde dua yaptik. Allah dualarimizi kabul etsin" dedi.

Bunun bir baslangiç olmasini ve devaminin gelmesini temenni eden Mahalle sakini Fevzi Mastar ise; "Mahalle halki olarak Mimar Sinan’in daha çok anilmasi gerektigini düsünüyorum. Bunun için mahalle camimizde dua ettik. Insallah bu bir baslangiç olur ve devami gelir. Diger mahallelerimiz ve Kayserimizde daha çok anilmasini istiyoruz. Çünkü Mimar Sinan herhangi bir kisi degil, dünya çapinda kendisini kanitlamis ünlü bir mimarimiz. Eserleriyle insanliga hizmet etmis ve bugün de hala hizmet etmeye devam etmekte, eserlerinden faydalanmaktayiz. Biz de atalarimizi dua ile anmak istiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Ölümünün üzerinden 4 buçuk asir geçmis, neslinden kimse kalmamis hemsehrimizi unutmayarak bu duayi gelenek haline getirmek istedik"

ÇEKÜL Vakfi Kayseri Il Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy ise "Sinan’i bu yönüyle de hatirlamak çok manidar. Kendi ifadesiyle ’Dünya durdukça eserlerimi gören akliselim sahipleri çabamin ciddiyetini anlayarak onlara hayranlikla bakacaklarini ve eni hayirla anacaklarini umuyorum insallah’ ifadesine oldukça paralel bir dua gerçeklesti burada. Ölümünün üzerinden 4 buçuk asir geçmis, neslinden kimse kalmamis, arkasindan belki de anacak, dualarina katacak kimsesi kalmamis bir hemsehrimizi Küçükbürüngüz halki unutmayarak ilk defa bu duayi gelenek haline getirmek istedi. Büyük dualarin içerisine katmak istedi. Cuma namazi, bayramlarda, ramazanlarda Mimar Sinan artik anilacak" seklinde konustu.

Ilk olarak neden Küçükbürüngüz’de yapildigini da sözlerine ekleyen Özsoy; "Küçükbürüngüz’de neden basladigina bakacak olursak; 1571’de Kibris fethediliyor. Kibris fethedilince oranin insanlastirilmasi için gerek belli kategorideki insanlar, gerekse Karaman eyaletinin bir bölümündeki insanlar oraya gönderilmek isteniyor. Bunlardan bir kismi da Sinan’in hemsehrileri olmus. Muhtemel ki Mimar Sinan’in hemsehrileri Sinan’a ulasmis ve bu isten muaf sayilmalarini rica etmis. Mimar Sinan da 2. Selim’e yazi yazarak ricada bulunmus. 2. Selim de Bas Mimar’in bu arzusunu kirmayarak iskandan sorumlu olanlara hitaben ferman göndermis ve Sinan’in hemsehrilerinin muaf tutulmalarini rica etmis. Köyler de Koramaz Vadisi’nde köyler birbirine çok yakin oldugu için Mimar Sinan’in hemsehrilerinin bir bölümünün burada oldugunu anliyoruz. Bütün bunlari üst üste koydugunuz vakit böyle bir hatirlamanin yerinde olacagini köy halki düsünmüs. Cuma namazindan sonra yapilan duada Sinan’in ismini geçirerek dualarina katmis oldular. Umuyoruz ki bu bir gelenek haline gelerek ve yayilarak tüm Kayseri’de dualara katilacak" dedi.

Kaynak: İHA