Mersin Deprem Tatbikatina Hazirlaniyor

Türkiye Afetle Mücadele Plani (TAMP) İçel Bölge Düzeyi Deprem Tatbikati 12 Eylül’de gerçeklestirilecek. AFAD Baskanligi tarafindan hazirlanan senaryoya göre; Ecemis Fay Hatti’nda merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklügünde, İçel, Nigde, Adana ve Konya’nin etkilendigi deprem tatbikati yapilacak. Tatbikat, 24 saat gerçek zamanli olarak icra edilecek.

Mersin Deprem Tatbikatina Hazirlaniyor
Vali Ali Hamza Pehlivan baskanliginda, afetlere ve acil durumlara hazirlik amaciyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararasi müdahale tatbikatlarinin planlama ve icrasinda uygulanacak usul ve esaslara iliskin yönetmelik dogrultusunda 12 Eylül’de İçel’de gerçeklestirilecek TAMP İçel Bölge Düzeyi Tatbikat Toplantisi yapildi. Toplantida konusan Vali Pehlivan, afetlere hazirlikli olmanin hayati önem tasidigini söyledi.

Tatbikatlarin, ilgili kurumlarin her daim hazirlikli olmalari ve gerekli çalismalari etkin bir sekilde yerine getirmesi açisindan önemli bir imkan oldugunu vurgulayan Pehlivan, "Bu hazirlik sürecinin yakin is birligi ve koordinasyon içinde en iyi sekilde degerlendirilmesi gerekiyor. TAMP kapsamindaki bütün kurum ve kuruluslarin konunun önemine binaen azami hassasiyetle üzerine düsen görev ve sorumluluklari yerine getirecegine inaniyorum" dedi.



"Tatbikat 24 saat gerçek zamanli olarak icra edilecek"

İçel’de 12 Eylül’de yapilacak TAMP İçel Bölge Düzeyi Deprem Tatbikati kapsaminda AFAD Baskanligi tarafindan hazirlanan senaryoya göre; Ecemis Fay Hatti’nda merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklügünde, İçel, Nigde, Adana ve Konya’nin etkilendigi bir deprem tatbikati yapilacagini ifade eden Pehlivan, söyle devam etti:

"Bu kapsamda ilimize Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskisehir’den destek ekiplerinin gelmesi planlanmaktadir. İçel, Nigde, Adana ve Konya’da es zamanli olarak gerçeklesecek olan deprem tatbikati ilimizde seviye 3 olarak belirlenmistir. TAMP İçel planindaki Afet Gruplarinda görevli Il Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin, ilgili kaymakamliklarin, kamu kurum ve kuruluslarinin, sivil toplum kuruluslarinin ve AFAD gönüllülerinin katilimiyla Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenisehir, Mezitli, Çamliyayla ilçelerinde 12 Eylül 2024’de saha tatbikati yapilmasi planlanmaktadir. Tatbikat 24 saat gerçek zamanli olarak icra edilecek. Tatbikatta; enkazda arama kurtarma, sanayi yangini, tahliye, trafik kazasi, beslenme, hasar tespiti, zarar tespiti, altyapi çalismalari, enerji ve haberlesme çalismalari, ayni bagis depo çalismalari, psikososyal destek çalismalari icra edilmesi planlanmaktadir. Ayrica masa basi çalismalari da Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden icra edilecek."

Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü tarafindan TAMP ve AYDES hakkinda bilgilendirme sunumlarinin yapildigi toplantida, acil durum müdahale planlama esaslari, acil durum müdahale süreci, acil durum müdahale planin takibi, gelistirilmesi, güncellestirilmesi, acil durum müdahale sürecinin egitim, talim ve tatbikatlarina iliskin görüs alisverisinde bulunuldu ve degerlendirmeler yapildi.

Toplantiya, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutani Tugamiral Murat Firat, vali yardimcilari, kaymakamlar, kurum müdürleri ve TAMP kapsamindaki STK temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA