Lüleburgaz'da Engelli Rampasi Krizi

Kirklareli’ne bagli Lüleburgaz’da bulunan bir apartmanda engelli bir birey yasiyor olmasi sebebiyle engelli rampasi yapildi. Apartman sakinlerinin rampanin yapiminin ardindan çok yer kapladigi gerekçesiyle tepki gösterdigi iddia edildi.

Lüleburgaz'da Engelli Rampasi Krizi
Lüleburgaz’da bulunan Ata Sitesi’nde ikamet eden 35 yasindaki yürüme engelli Mustafa Kiraç için hayirsever bir is adaminin destegiyle belediye tarafindan apartmana bir rampa insa edildi. Ancak iddiaya göre bazi apartman sakinleri, rampanin estetik açidan hos olmadigini ve bahçede fazla yer kapladigini ileri sürerek kaldirilmasini talep etti.

Mustafa Kiraç’in babasi ögretmen Süleyman Kiraç, yasadiklari durumu anlatti. Süleyman Kiraç, apartman yönetimine bir rampaya ihtiyaçlari oldugunu 2 sene önce ilettigini ve basta olumlu karsilandigini, fakat rampanin maliyeti nedeniyle vazgeçildigini söyledi.



Rampa yapildi, kapladigi yer sorun oldu

Rampa yapimindan vazgeçilmesinin ardindan Lüleburgaz Belediyesi’ne dilekçe yazdigini ve bir vatandasin bagisiyla rampanin yapildigini ifade eden Kiraç, “Belediyenin bu rampadan haberi olmadigini iddia ettiler. Yetkililere basvurduk ve kaymakamliktan rampanin standartlara uygun ve belediye tarafindan yapildigina dair bir belge aldik. Bu belgeyi apartman girisine astik. Ancak bunun ardindan söylenen ithamlarin yalan ve yanlis oldugu ortaya çikinca bize yönelik baskilar ve söylemler artti. Bir aydir apartman sakinleri tarafindan hakarete ve saldiriya varan söylemlerle karsi karsiyayiz. Evlerinin degerinin düstügünü de iddia ediyorlar, bahçede her dairenin kullanim alaninin esit oldugunu ve bizim çok yer kapladigimizi da. Hâlbuki bu rampa herkes için. Her birey engelli adayidir. Ki zaten su anda bile bebek arabasi olanlar, yaslilar, pazar arabali kisiler bu rampayi kullanarak faydalanabilir” dedi.



“Oglumuzun psikolojisi de etkilendi”

Baba Süleyman Kiraç yasanan durumlarin oglu Mustafa Kiraç’in psikolojisini de etkiledigini aktararak, “Bu durum Mustafa’nin psikolojisini de etkiledi. Söylenenleri ve yasananlari görüyor. Onu rampadan çikarirken eliyle yüzünü kapatiyor. Disari çikmak istemiyor. Engelli bir bireyin evine rahat girip çikmasi için yapilan bu engelli rampasindan dolayi mutlu olmak yerine karsi gelinmesi, oglumuzun bir nebze rahatlamasi yerine daha çok psikolojisini etkiledi. Zaten eskiden beri esim tek basina oglumuzun çikmasina yardimci oluyordu. Bu süreçte hiçbir talebimiz olmadi. Sonrasinda esim düstü ve belinden rahatsizlandi. Tek basina eve girip çikmasini saglayacak imkâni kalmadi. Bu sebeple bu engelli rampasini istedik ve zaten apartman sakinleri para harcamadan ücretsiz sekilde bu imkâna kavusmus oldu. Ama sadece bizim gibi algilaniyor, bizim dairemize özel tahsis edilmis gibi yaklasiliyor. ’Bahçede bu kadar yer hakkiniz yok. Her dairenin kullanim hakki su kadar metre’ diyenler oldu. Bu çok yanlis. Hepimiz her an birer engelli adayiyiz. Bu rampa tüm dairelere ait. Bunu hala kavrayamamis olmak çok üzücü” dedi.

Süleyman Kiraç son olarak oglunun rahatça hareket edebilmesi için yapilan bu rampanin kaldirilmasi taleplerine karsi mücadele ettiklerini ve gerekirse tasinmayi düsündüklerini belirtti.

Kaynak: İHA