Liseli Ögrenciler Egitimlerde Gösterilmesi Amaciyla Motor Prototipleri Yapti

Eskisehir’de egitimlerde gösterilmesi amaciyla 3D yazici ile bastiklari motor prototipleri gelistirip elektrik vererek hareketli hale getiren 2 lise ögrencisi, gelecekte daha büyük ve kapsamli projeler üretmeyi amaçliyor.

Liseli Ögrenciler Egitimlerde Gösterilmesi Amaciyla Motor Prototipleri Yapti
Sehit Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilisim Teknolojileri Alani Yazilim Gelistirme Dali’nda egitim gören 16 yasindaki 11’inci sinif ögrencileri Mevlüt Deger ve Eymen Çevik, egitimlerde gösterilerek anlatilmasi amaciyla 3D yazici ile 2 adet motor prototipi basip gelistirdi. Ögrenciler, elektrik vererek hareketli hale getirdikleri prototipleri ilk olarak Eskisehir Mesleki ve Teknik Egitim Fuari’nda sergiledi. Eskisehir Valiligi’nin himayesinde Il Milli Egitim Müdürlügü, Eskisehir Sanayi Odasi (ESO), Eskisehir Organize Sanayi Bölge Müdürlügü, Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü is birliginde Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen fuarda gösterilen modeller büyük ilgi gördü. Uçaklarda kullanilan 7 silindirli radyal motor ile eski bir pickup aracin motorunu örnek alan ögrenciler, gelistirdikleri modellerin en çok hareketli yönlerine emek verdiklerini belirtti.

Yapim asamasinin ölçülerin matematiksel hesaplamalari nedeniyle biraz karisik oldugunu dile getiren bilisim ögrencileri, ilerleyen dönemlerde daha kapsamli ve büyük projeler yapmayi hedeflediklerini ifade etti.



"3D yazici ile yaptigimiz modelleri hazir alip degistirdik"

Gelistirdikleri motor prototipleriyle ilgili konusan bilisim ögrencisi Mevlüt Deger, "Arkadasimla beraber küçük bir proje için girisim yapmistik. Ilk önce bunu okulda gördüler. Sonra hocalar yaptigimiz isçiligi begendigi için bizi okullar arasi olusturulan ve büyük ihtimalle senede 1 kere olan fuara yönlendirdiler. Biz o fuarda bu motorla beraber taninmaya basladik. Daha sonrasinda farkli motor prototipleriyle beraber kendimizi hem çizim hem de çalisan modeller üzerinde gelistirdik. Bu beyaz motor ilk yaptigim prototip. Onun yaninda yaptigimiz baska prototipler de vardi. Bunlarin çogu eski motorlar. Beyaz olan prototip 7 silindirli radyal motor. Uçaklarda kullaniliyor, pervaneli motor olarak geçiyor. Eski oldugu için biraz dikkatimi çekmisti. Model çalisiyor. Üstündeki parça atesleme sistemini gösteriyor. Alt tarafi ise çalisan kismini gösterdigi için bizim için daha anlasilir oluyor. Pistonlarini ve mekanizmasini görebiliyoruz. Modeli gördük, begendik ve üstünde ufak degisiklikler yaptik. Üst kapaklari da dahil büyük bir bölümünü degistirdik. 3D yazici ile yaptigimiz modelleri hazir alip degistirdik. Hareketli yönünü yaptik. Meraki olan insanlar için anlatilmasi hem kolay hem de elimizde bir örnek olmasi açisindan böylesini tercih ettik. Çünkü ögrenim asamasi oldugu zaman her seyi göstermemiz gerekir. Anlatildigi zaman bazi seylerin kalmamasi amaciyla hem egitsel hem de gösterilebilecek bir motor ortaya koyduk. Basit motor parçalariyla küçük bir devre kurduk. Bu gösterebilecegimiz en temel model. Daha üstleri de var. Yapim asamasi ve ölçüleri matematiksel olarak karisik. Ama bir süre sonra alisiyoruz. O yüzden pek de zor bir durum degil. Su anda yeni bir prototipe de basladik. Bu defa onun vidasindan tutun çalisan kayisina kadar çogu parçasini biz kendimiz yapiyoruz. Bir V8 motoru yapmayi planliyoruz ve çalisir harekette oldugu sirada bütün aksamlari birebir gözükecek. Gelecekte yazilimdan ilerleyecegim. Bunlara hosuma gittigi için baslamistim ama beni daha çok cezbettigi için ekstradan küçük küçük kendimi gelistirmeye çalisacagim" dedi.

Kaynak: İHA