Hijyenik Olmayan Havuzlar Kulak Agritiyor

Yazin gelmesiyle birlikte deniz ve havuz keyfi devam ederken, iyi temizlenmeyen havuzlardan pek çok hastalik bulasabiliyor. Bu mevsimde dis kulak yolu enfeksiyonu ile çok sik karsilastiklarini söyleyen Medicana Saglik Grubu Kulak, Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Nurdogan Ata, kulak agrisi çekmemek için kalabalik havuzlara girmeden önce nasil önlem alinmasi gerektigini anlatti.

Hijyenik Olmayan Havuzlar Kulak Agritiyor
Dis kulak yolu enfeksiyonu, yüzmeyi seven kisilerde sik rastlanildigi için ‘Yüzücü kulagi hastaligi’ olarak da adlandiriliyor. Yüzücü Kulagi hastaliginin (external otitis), dis kulak kanalinda meydana gelen siddetli tahris ve iltihaplanma durumu oldugunu buna bir enfeksiyonun da eslik edebilecegini kaydeden Medicana Konya Hastanesi Kulak, Burun ve Bogaz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Nurdogan Ata, suyla uzun süreli temasta olan kisilerde riskin daha çok oldugunu ifade etti.

Özellikle kalabalik havuzlarda daha dikkatli olunmasi gerektigine deginen Doç. Dr. Nurdogan Ata, su bilgileri verdi:

“Havuza giren, her yastan insanda yüzücü kulagi hastaligi görülebilir. Deniz suyu tuzlu oldugu için mikroplarla karsilasmak daha az ihtimaldir. Havuzlar enfeksiyonlari daha çok barindirir. Burada öncelik havuzlarin temiz olmasidir.”

Yüzücü kulagi hastaliginin ilk belirtilerinin genellikle kasinti ve agri oldugunu belirten Doç. Dr. Nurdogan Ata, “Kulak agrisi dayanilmaz seviyede olabilir. Yemek yerken, konusurken bile agri olabilir. Kulakta tikaniklik ve üzerine yatilamayacak sekilde siddetli agri olabilir. Eger tedavi edilmezse agri daha çok artar ve kulak siser. Bu sislik kulak kepçesine kadar belirgin sekilde görünebilir. Özellikle seker hastaligi gibi kronik hastaligi olanlarda, enfeksiyon çok hizli ilerler” dedi.



“Saglikli deriden enfeksiyon girmez”

Çogu kimsenin önemsemedigi bu enfeksiyon ilerlediginde siddetli agriya, kulakta tikanikliga, iltihapli akintiya, geçici isitme kaybina, hatta enfeksiyonun vücuda yayilmasina bile yol açabiliyor. Saglikli deriden enfeksiyon giremeyecegini kaydeden Doç. Dr. Nurdogan Ata, “Yüzücü kulagi hastaliginda genellikle havuza giren kisilerin kulaginda kir varsa kir suyla birlikte siser ve kulagi tikar. Kisi kiri çikartmak için oynadiginda cildi tahris eder. Cilt çizildiginde mikroplar için uygun bir geçis yolu olusur ve dis kulak yolu enfeksiyonu olusur” ifadelerini kullandi.

Kulak ile ilgili hiçbir sikayeti olmayanlarin havuza ya da denize girerken, kulaklarini tikamalarina gerek olmadigini söyleyen Doç. Dr. Nurdogan Ata, çok sik kulak enfeksiyonu geçirenlere, kulaginda mantar olanlara, kulak zari delik olanlara silikon tikaç kullanmalarini önerdi. Doç. Dr. Nurdogan Ata, “Kulaginda tüp olanlar için de, özellikle çocuklarda isitme kaybi nedeniyle tüp takildiysa yine kulaga silikon tikaç, üzerine de silikon bone takilarak yüzmelerini öneririz” dedi.

Yüzücü kulagi hastaligina yakalanmamak için önerilerde bulunan Doç. Dr. Nurdogan Ata, söyle devam etti: “Havuza veya denize her gidildiginde kulak tikanmasi yasaniyorsa ve bu durum rahatsizlik verecek sekilde oluyorsa kisilerin muhakkak tatile gitmeden önce uzman bir hekime görünmesi gerekir. Enfeksiyonlardan korunmak için kulak kirinin temizlenip silikon tikaç takilip, üzerine de bone takilmasi gerekir. Kesinlikle havuza girdikten sonra kulak kasinmamalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA