Her Yil 1.4 Milyon Kisi Hepatit Kurbani

Dünya genelinde 350 milyondan fazla insanin yakalandigi ve yine her yil 1,4 milyon insanin ölümüne neden olan hepatit hastaligi ile ilgili farkindalik olusturmak amaciyla, Dünya Saglik Örgütü tarafindan ilan edilen 28 Temmuz Hepatit Günü’nde saglik kuruluslari çesitli etkinlikler düzenliyor.

Her Yil 1.4 Milyon Kisi Hepatit Kurbani
Medicana Saglik Grubu Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Ahmet Yekta Tüzün, “Hepatit A ve E’den hijyen kurallarina dikkat etmek, güvenli gida ve su tüketmek; hepatit B ve C’den korunmasiz cinsel iliskiden ve steril olmayan tibbi malzemelerin kullanimindan sakinmak, kan ürünlerinin hepatitler açisindan taranmasi ve riskli bireylerin belirlenmesi, yayilmasini engellemek için son derece önemli” dedi.

“Vücudumuzun ana rafinerisi” sayilan karacigerin iltihaplanmasi anlamina gelen Hepatit, birçok etkenden kaynaklanabilirken, en yaygin türleri ise viral hepatitler olan hepatit A, B, C, D ve E virüsleri. Her bir virüs, farkli yollarla bulasiyor ve farkli hastalik seyrine sebep oluyor. Hepatit A ve E su ve yiyecekler yoluyla bulasirken, hepatit B, C ve D daha çok kan ve diger vücut sivilari yoluyla yayiliyor. Hepatit A ve E kroniklesmiyor ancak hepatit B ve C karaciger sirozu ile karaciger kanserine yol açabiliyor.

Nasil korunuruz?

Medicana International Izmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Prof. Dr. Ahmet Yekta Tüzün hepatit B asisinin etkili bir koruma sagladigini ve ülkemizde hepatit B asisinin 1998’den beri rutin çocukluk asi takvimine eklenmis ve risk grubundaki kisilere de ücretsiz olarak uygulanan bir asi olarak önemli bir islev üstlendigini söyledi.

Hepatit C virüsüne karsi asi henüz bulunamadigini belirten Tüzün, söyle dedi: “Ülkemizde de hepatit hastaligi için saglik güvencesi kapsaminda ulasilabilinir ve etkin tedaviler bulunuyor. Asi disinda, hijyen kurallarina dikkat etmek, güvenli gida ve su tüketmek hepatit A ve E’den korunmada önem arzederken, korunmasiz cinsel iliskiden kaçinmak ve steril olmayan tibbi malzemelerin kullanimindan sakinmak, kan ürünlerinin hepatitler açisindan taranmasi ve riskli bireylerin belirlenmesi ise hepatit B ve C virüslerinin yayilmasini engellemek için son derece önemli.”

Hastaligin erken tespiti önemli

Prof. Dr. Tüzün, hepatit hastaliginin erken teshisinin tedavi sürecinde büyük bir fark olusturdugunu ifade ederek sunlari kaydetti: “Hepatit B ve C kroniklesme egilimi tasidigi için, erken tani konulmasi, uygun tedavi ile hastaligin kötü sonuçlarindan korunulabilmeyi saglar. Bu sik görülen Hepatit B, C ve D, belirti vermeden sinsi denebilecek sekilde ilerlerken, risk altinda olan kisilerin düzenli kontrol yaptirmasi hayati önem arz eder. Istahsizlik, karin agrisi, ates, eklem agrilari, mide bulantisi ve kusma, halsizlik ve yorgunluk, ciltte ve gözlerde sararma gibi sikayetler oldugunda vakit kaybetmeden bir saglik kurumuna basvurulmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA