Findikta Fiyat Belirsizligi Sürüyor

Ziraat Mühendisleri Odasi Trabzon Sube Baskani Cemil Pehlevan, findik fiyatlarina iliskin, "Öncelikle yapilmasi gereken findik aliminin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden degil, devletin findik üreticisinin örgütü olan Fiskobirlik üzerinden alim politikasi olusturarak üreticilerin tekellesmeye karsi korunmasini saglamaktir” dedi.

Findikta Fiyat Belirsizligi Sürüyor
Her yil dünyanin findik ve mamulleri ihracatina konu olan findigin yaklasik yüzde 75’inin Türkiye’den karsilandigini belirten Pehlevan, “Findik Karadeniz bölge halkinin önemli bir kisminin geçim kaynagidir. Ayni zamanda findigin sosyal boyutu da oldukça önemlidir. Üretim alani Düzce’den Artvin’e, Trabzon’dan Gümüshane, Tokat’a kadar 16 ilde, 123 ilçede ve 3 bin 200 köyde 720 bin hektar alanda 500 bin çiftçi ile her yil dünyanin findik ve mamulleri ihracatina konu olan findigin yaklasik yüzde 75’i ülkemizden karsilanmaktadir. Üretici, tüccar, fabrikalar ve ihracatçilari da hesaba katarsak direkt ve dolayli olarak 5 milyondan fazla kisiyi ilgilendirmektedir. Bu kadar genis bir etki alanina sahip olan findik politikalari olusturulurken çok daha hassas davranilmali. Ülkemizde yetisen findigin kalitesi ve aromasi bakimindan tartismasiz dünyada olmazsa olmaz kalitesinin degerini bilerek stratejilerimizi bu realite dogrultusunda yapmaliyiz” dedi.



"Üreticinin fazla talebi yok"

Üreticinin fazla bir talebi olmadigini ifade eden Pehlevan, “Üreticilerimizin çok fazla talebi yok. Sadece istenen üretim maliyetinin üzerine yasam payinin koyularak çiftçinin alin terinin karsiligini alacagi taban fiyatinin açiklanmasi ve aracilarin ise bu taban fiyatin altinda findik almasinin önüne geçilmesidir. Aksi takdirde üretici bu ekonomik kosullarda magdur olup zarar edecek, üretimden kopacak, kaybeden bütün paydaslar ve hepsinden önemlisi ülkemiz olacaktir. Bugün yapilmasi gereken çiftçiye çesitli söylemler ile ayar vermek degil, üreticinin alin terinin karsiligini almasini saglamaktir. Bunun yolu da çiftçinin malini ucuza kapatmak degildir. Findigin gerçek degerini bulacak piyasa sartlarinin olusturulmasidir” diye konustu.



"Dünyada marka degeri yüksek Fiskobirlik gibi bir kurum var"

Pehlevan, “Öncelikle yapilmasi gereken findik aliminin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden degil, devletin findik üreticisinin örgütü olan Fiskobirlik üzerinden alim politikasi olusturarak üreticilerin tekellesmeye karsi korunmasini saglamaktir. 90 yillik tecrübeye sahip, kendi entegre tesislerinde ürünü isleyen ve araci kullanmadan findigi dis pazara sunma kabiliyeti olan ve dünyada marka degeri yüksek Fiskobirlik gibi bir kurum var. Findik fiyatina ayar verecek olan, güçlü devlet destekli alim politikasi ile Fiskobirlik’tir. TMO ise almis oldugu findigi üzerine belli bir kar koyarak satacagi yer yine üreticiye ayak oyunlari yapan büyük aktörler. TMO’nun satis yapmis oldugu dönemde ise findik fiyatlarindaki düsmelerden çiftçiler inanilmaz zararlar etmektedir. Findik tariminin sürdürülebilir olmasi için olmazsa olmaz olan, Fiskobirlik’in islevsel hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve rekabet kurulunun sahada olmasidir” dedi.



"170 TL taban fiyat belirlenmesi gerekmektedir"

Findik taban fiyatinin 170 TL olmasi gerektigini söyleyen Pehlevan, “Karadeniz’in olmazsa olmaz tarim ürünü findigin belirsizlik içerisinde olmasi kabul edilemez. Geçtigimiz yila göre verimin yüksek olmasi beklenen bu yil, findik üreticisi umutsuz, çaresizlik ve belirsizlik içerisinde beklemektedir. En kisa zamanda belirlenen 120 TL maliyetin üzerine yüzde 30’luk yasam payi ilave edilerek üreticiyi memnun edecek 170 TL taban fiyat belirlenmesi gerekmektedir. Dünya findik piyasasinin yüzde 75’ine hükmettigimiz ve 5 milyon insanimizin içerisinde oldugu findik, yabanci tekellere birakilacak bir ürün degildir. Findik üreticileri kaderine mahkûm edilmesin. Acilen TBMM’de iktidari ve muhalefeti ile birlikte milli ürün olmanin bütün sartlarini tasiyan findigin milli ve stratejik ürün kapsamina alinmasinin mimari sizler olun” diye konustu.

Kaynak: İHA