'En Çok Mühendislik Fakültesi Bölümleri Ögrencileri Istihdam Ediliyor'

Üniversite adaylarinin merak ettigi konular hakkinda konusan Ögrenci Dekani Serhat Butur, “Günümüzde ögrencilerin en sik sordugu soru ‘Bu meslek bana uygun mu’ yerine ‘Ayda kaç para kazanirim, hemen ise girebilir miyim’ oluyor” dedi.

'En Çok Mühendislik Fakültesi Bölümleri Ögrencileri Istihdam Ediliyor'
Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari DABIS (Danisman Bilgi Sistemi) 19 farkli is günü piyasasi performans göstergesi üzerinden aldigi verilerle hazirladigi raporla, ise girme sürelerini ve istihdam oranlarini paylasan Butur, “En yüksek istihdam orani, yüzde 90’a yakin ortalama ile mühendislik fakültesi bölümleri ögrencilerine ait” ifadelerini kullandi.

2 Agustos tarihine kadar devam edecek olan üniversite tercihleri ile ilgili Ögrenci Dekani Serhat Butur, adaylara ve ailelerine tavsiyelerde ve uyarilarda bulundu. Kulaktan dolma bilgilerle karar vermenin yarardan çok zarari oldugunu söyleyen Butur, “Aday ögrencileri bekleyen en büyük tehlike gelecegin meslekleri adi altinda yayinlanan bölümler veya komsu çocuklarinin okudugu bölümlerden mezun olduktan sonra kazandigi maaslar ile ilgili kulaktan kulaga yayilan efsanelerdir. Basari adayin öncelikle kendisini tanimasiyla ortaya çikar. Baskasinin basarisi onun kendi yetenekleri dahilinde tercihinde bulundugu mesleginden gelir. Birey en çok neyi isterse onu basaracagini bilmektedir” dedi.

“Istemedigi bir bölümde okuyan ögrenci kendisini bir alana hapsedilmis gibi hisseder”

Butur konusmasini söyle sürdürdü:

“Örnegin matematik okumak isteyen bir ögrenciye siz “hukuk okumalisin, komsunun çocugu bak avukat olmus” derseniz bu aday ögrencimize yapilacak en büyük kötülüktür. Istemedigi bir bölümde okuyan ögrenci kendisini bir alana hapsedilmis gibi hisseder. Devamsizliktan kalan birçok ögrencinin nedenleri arastirildiginda tespit edilen ilk husus istemedigi bir bölümde okudugunu söylemesidir.”

“Dijital ortamda üniversiteleri arastirirken dikkatli olunmali”

Dijital ortamda üniversitelerle ilgili bilgileri arastirirken dikkatli olunmasi gerektigini ifade eden Istanbul Beykent Üniversitesi Ögrenci Dekani Serhat Butur, “Aday ögrencilerin YKS tercihlerini yaparken hem blog hem de sosyal medya hesaplarindan bölümleri arastirdigi, hatta okuyan veya mezun olanlara bölümler/üniversiteler hakkinda sorular sordugu biliniyor. Bu sayfalarda deneyimler paylasilirken yanlis yönlendirmeler de yapiliyor. “Üniversiteden hiç memnun kalmadim”, “Bu bölümde hiç is yok, issiz kalirsin”, “Bu bölümü okumak pismanliktir” gibi cevaplar alan adaylarin kafasinin karistigi, gerçekten basarili olabilecegi bir bölümden yorumlar yüzünden kaçtigi görülüyor” dedi.

Aileler dikkat

Butur konusmasini söyle sürdürdü:

“Kulaktan duyma haberlerde aileler nerede derseniz; aileler çocuklarinin hemen ise girebilecekleri, maddi anlamda fazla para kazanacaklari, egilimlerinin mavi yakalilardan degil beyaz yakalilardan olacak bir kariyer plani istiyorlar. Ya da komsularinda / akrabalarinda herhangi bir meslekte çok para kazanan varsa o kisi örnek gösterilip ayni isi yapmalari bekleniyor. Ayrica çocuklari ile kol kola yürüdügünü düsünen aileler farkina varmadan üniversite ve kariyer seçiminde kendi hayallerini çocuklarinda yasamak istiyorlar. Bu dönemde çocuklari ile arastirmaci olmali çocuklarinin hayalleri dogrultusunda tüm bilgileri toplayarak çocuklarina yardim etmelidirler.”

Ögrencilerin en sik sordugu sorunun, ‘Bu meslek bana uygun mu’ yerine ‘Ayda kaç para kazanirim, hemen ise girebilir miyim’ olduguna deginen Butur, “Bu nedenle, aday ögrenciler genellikle ilgili bölümlerin açtigi is firsatlari, meslek gruplarinin neler oldugu, yükselme imkanlarinin nasil oldugu ve ögrencisi olacaklari üniversitenin kariyer merkezlerinin ögrencilerine nasil destek verdigi gibi önemli sorulara yanit aramak yerine, aile içi konusmalarda geçen ve kendilerine uygun olup olmadigini düsünmedikleri bir bölümü tercih ediyorlar. Sonuçta da o isi yapmaktan memnun kalmiyorlar” seklinde konustu.

“Kendi ilgi alani disindakiler mutsuz”

Ögrencilerin kendi ilgi alanlarina uygun olmayan bir bölümde okuduklarinda mutsuz olduklarini gördüklerini belirten Butur, “Oysaki okumak istedikleri alanda çalisan ögrenciler, ne kadar yorulsalar da firsatlari incelemek, geleceklerini sekillendirmek ve kapilari kendilerine aralamak için kostururken sikâyetçi olmazlar. Bu ögrenciler, en iyi arastirmacilar olarak karsimiza çikar; firsatlari yakalar, yurt disi imkânlarini kollar ve en iyi islere ulasirlar. Ögrencilerin, meslek seçimlerinde sadece maas beklentilerine odaklanmak yerine, kendi yetenekleri ve ilgi alanlari dogrultusunda karar vermeleri önemlidir. Bu sekilde hem akademik basari hem de kariyer memnuniyeti saglanabilir. Sonuç olarak, dogru meslek seçimi, ögrencilerin kendilerini tanimalari ve gerçekçi beklentilerle hareket etmeleriyle mümkün olacaktir” dedi.

En çok istihdam edilen bölümler

Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari DABIS (Danisman Bilgi Sistemi) 19 farkli is günü piyasasi performans göstergesi üzerinden aldigi verilerle hazirlanan rapora göre Istanbul Beykent Üniversitesi ögrencilerinin is bulma sürelerini aktaran Butur, “Ögrencilerin lisans ve ön lisans düzeyinde is bulma süreleri Türkiye genel ortalamasinin üzerinde. Lisans ögrencilerinin yüzde 22’sine yakini, ön lisans ögrencilerinin yüzde 30’undan fazlasi henüz ögrenciyken is buluyor. En yüksek istihdam oranina sahip ise mühendislik fakültesi bölümleri ögrencilerine ait. Yaklasik oranlarla ön lisans programlarinda da ilgili alanlarin istihdam oranlari benzer sekilde” diye konustu.

Kaynak: İHA