Ebeveynler Dikkat Açiklamasi Ekrana Siklikla Maruz Kalan Çocuklarda Otizm Benzeri Tablo Ortaya Çikabiliyor

Memorial Diyarbakir Hastanesi’nde görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Ibrahim Zeyrek, yaz aylarinda çocuklarin bos vakitlerini nasil degerlendirecekleri konusunda ailelere uyarilarda bulunarak, "Çocuga saatlerce ekran gösterildigi zaman, otizm benzeri tablo siklikla karsimiza geliyor" dedi.

Ebeveynler Dikkat Açiklamasi Ekrana Siklikla Maruz Kalan Çocuklarda Otizm Benzeri Tablo Ortaya Çikabiliyor
Okullarin kapali oldugu yaz tatili döneminde çocuklarin bos vakitlerinin arttigini ve bu sürenin iyi yönetilmesi gerektigini söyleyen Uzman Dr. Zeyrek, "Yaz aylarinda okullar olmadigi için çocuklarin bos vakit diyebilecegimiz zaman genislemesi var. Bu zamani iyi yönetmek gerekir. Bu zamani iyi yönetmezsen çocuklar tabi ki ister istemez çevresindeki teknolojik aletlere rahatça yönelebilirler. Bunun için ailelerin bu konuda makul kurallarin oldugu bir liste hazirlamasi gerekir. Bu dönemde çocuklar ders çalismaya daha az vakit ayirabilirler. Geriye kalan zaman dilimini ise iyi doldurmak gerek. Bu zaman diliminde de çocuklari sosyal aktivitelere yönlendirebiliriz" dedi.

Ekran süresi konusunda yasa göre belirlenmis limitler oldugunu belirten Dr. Zeyrek, "Bazi yas araliktaki çocuklar için belirlenmis ekran süreleri var. Ilk 3 yasina kadar zaten herhangi bir ekran maruziyeti önermiyoruz. 3-6 yas arasindaki çocuklar günde yarim saat ekran karsisinda durabilirler. 6-12 yas arasi 1 saat olmak üzere degisiyor. Yaz döneminde biraz daha vakit genis oldugu için biraz esnek davranilabilir. Ama hassas denge korunmalidir" seklinde konustu.

Dr. Zeyrek, çocuklarin fazla ekran maruziyeti sonucu otizm benzeri davranislar, sinirlilik, depresyon ve kaygi bozukluklari gibi sorunlarla karsilasabilecegini, bu gibi durumlarin özellikle ekran süresi sinirinin asilmasi durumunda daha sik görüldügünü kaydetti.

Internette fazla vakit geçiren çocuklarda depresyon ve kaygi bozuklugunun daha fazla görüldügünü vurgulayan Uzman Dr. Zeyrek sunlari söyledi:

“Çocuga saatlerce ekran gösterildigi zaman, otizm benzeri tablo siklikla karsimiza geliyor. Sinirlilik ve davranis bozukluklari karsimiza çikiyor. Bu durumda vakalarin direkt arkasinda çok ekrana maruz kalinmis mi diye sorgulariz. Dedigimiz gibi belirlenen ekran süresi siniri asildi mi çatismaya girilebiliyor. Bu çatisma aninda da çocuk hirçinlasip, sinir krizleri geçirebiliyor. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerek. Ayni zamanda yaptigim bir çalismada internette fazla vakit geçiren çocuklarda depresyon ve kaygi bozuklugunun daha fazla oldugunu tespit ettik.”
Kaynak: İHA