Diyarbakir, Time Dergisinde Dünyada Gezilebilecek Ilk 100 Yer Arasina Girdi

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (DTSO) girisimleriyle baslatilan Mezopotamya Ekspresi, Amerika’nin dünyaca ünlü Time Dergisi’nde “Dünyada Gezilecek ve Görülecek En Güzel 100 Nokta” arasinda seçildi.

Diyarbakir, Time Dergisinde Dünyada Gezilebilecek Ilk 100 Yer Arasina Girdi
Time Dergisi’nin dünyanin gezilebilecek en güzel yerleri özel sayisinda 100 destinasyon listelendi. Listede bu yil nisan ayinda baslatilan Mezopotamya Ekspresi’ne de yer verildi.

DTSO ve Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle Devlet Demir Yollari tarafindan baslatilan turistik Mezopotamya Ekspresi nisan ve haziran aylari arasinda toplam 8 sefer yapti.

Daha çok misafirlerin, YouTuberlarin ve influencerlarin davet edildigi bu seferlerde DTSO ve Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla gelen misafirler Diyarbakir’da agirlandi. Kentin tarihi kültürel güzellikleri gezdirilmesi yani sira Diyarbakir’in gastronomisi de tanitildi.

Konuya iliskin açiklamada bulunan DTSO Baskani Mehmet Kaya, Times Dergisi’nin ‘Dünyada Gezilebilecek 100 Yer’ arasina Diyarbakir’i koymasinin kentin turizmine olumlu katki saglanacagini söyledi.



Kaya, “Tabi biz Mezopotamya’nin kesfedilmemis, çok önemli bir turizm destinasyonu oldugunu sürekli ifade ediyorduk. Tabi turizmde de artik farkli farkli destinasyon arayislari var. Dogrusu oda olarak yaklasik 7 yildir biz bu ise emek veriyoruz ve Mezopotamya Ekspresi seferinin baslamasini istiyoruz. Mezopotamya 33 tane medeniyete ev sahipligi yapmis ve 12 bin 500 yillik bir tarihten bahsediyoruz. Dünyanin ilk yerlesim yeri bu bölge. Dünyaya gida ve tarim ilk bu bölgeden yayilmis. Bu turizm destinasyonunu dünyaya tanitmamiz lazim. Simdi dönüp baktigimizda, bölgemizde iç turizm konusunda bile yeterli bir turist çekemiyoruz. Hele dis turizmde oldukça zayif noktadayiz. Bunun tabii birçok nedeni olmakla birlikte tanitim ve algi yönetmek bunlarin basinda geliyor. Simdi Times dergisi gibi bir derginin ‘Dünyada Gezilebilecek 100 Yer’ arasina Diyarbakir’i koymasi bir kere bu algilarin, olumsuz algilarin tamamen yikilmasina neden olacak” dedi.

Nisan ve haziran aylarinda Mezopotamya Ekspresi’nin toplam 8 sefer yaptigini açiklayan Kaya, “Insanlar artik Mezopotamya’yi tam da böyle bir turizm destinasyonunda, bölgenin üst bölgesi ve alt bölgesini gezecekleri böyle bir tren seyahatinin ilk 100’de gösterilmesi Diyarbakir için, bölge için çok çok önemli bir turizm geliri saglayacak. Insanlar artik rahatlikla gelip bu bölgede hem turu kullanacaklar, yani tren seyahati yapacaklar, hem de burada konaklayacaklar. Dogrusu 2023 yilinda nisan ve haziran ayinda 8 sefer yapildi. Tabi biz bu 8 seferi Devlet Demiryollarimizla birlikte, Büyüksehir Belediyesi’nin de katkisiyla yazarlari, köse yazarlari, influencerlari davet ettik. O insanlar gelip katildilar ve gördükleri o turu, o görseli, o dogayi Mezopotamya’yi tabi ki paylastilar, biz de bunu yapacaklarini biliyorduk. Tabi bununla birlikte içeride de önemli bir hava olusturdugunun farkindaydik, bize geri dönüsler çok fazla oldu” diye konustu.

Son olarak Kaya, sunlari kaydetti:

“Time dergisinin Diyarbakir’i gezilebilecek yerlerden ilk 100’e almasi bunun en uç noktasi oldu ki bu çok çok önemliydi. Yerelde, Valilik, Büyüksehir Belediyesi, odamiz, sivil toplum kuruluslari ve esnafimizla, 2025’te buna hazirlik yapmaliyiz. Bu duyurudan sonra biz inaniyoruz ki Mezopotamya Ekspresi artik yurt disindan da bölgeye oldukça fazla miktarda turist getirecektir. O da hem bölgenin daha da çok taninmasina sebep olacak hem de bölgenin turizmine çok önemli bir katki saglayacak.”
Kaynak: İHA