Depremzede Kadinlar Devlet Destegiyle Çilek Bahçesi Kurdu

Gaziantep’in Islahiye ilçesinde bulunan Huzurlu Yaylasi’ndaki köylerinde devlet destegiyle çilek bahçesi kuran depremzede kadinlar, hem üretiyor hem de afetin etkisinden uzaklasmaya çalisiyor.

Depremzede Kadinlar Devlet Destegiyle Çilek Bahçesi Kurdu
Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Islahiye ilçesinde Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Gaziantep Tarim ve Orman Il Müdürlügü isbirliginde depremzede kadinlarin tarimsal üretime tesvik edilmesi amaciyla "Kinali Eller Çilek Kokuyor" projesi hayata geçirildi.

Amanos Daglarinda bin 600 rakimli alanda yer alan ve 1992 yilinda turizm merkezi olan Huzurlu Yaylasi eteklerinde bulunan Islahiye ilçesinin köylerinde ikamet eden 20 kadin, hem depremlerin stresinden uzaklasmak hem de aile bütçelerine katki saglamak için çilek üretimi yapmak için projeye basvurdu.

Gaziantep Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Islahiye Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü tarafindan çesitli egitim programina alinan afetzede çiftçi kadinlar, çilek üretimiyle ilgili aldiklari egitimlerin ardindan ise üretim için kollari sivadi.

Proje kapsaminda bölgedeki yayla köylerinde üretime uygun arazisi ve suyu olan kadin çiftçilere çilek fidesi ve gübre basta olmak üzere üretim için gerekli olan tüm ihtiyaçlari verildi.

Doga güzelligi ve endemik bitki zenginligi ile Karadeniz iklimin yasandigi Huzurlu Yaylasinin eteginde bulunan kirsal Tandir Mahallesinde ikamet eden 48 yasindaki Zeynep Can, 12 dönüm alanda devlet destegiyle çilek üretimine basladi.

Depremlerin yaralarinin sarildigi Islahiye’nin bereketli topraklarinda devlet destegiyle ve esi Ömer Can’in yardimiyla çilek üretimine baslayan Zeynep Can, hem üretiyor hem de depremlerin etkisinden uzaklasmaya çalisiyor. Depremzede çiftçilerin gelecege olan umutlarini yeserten bereketli çilek hasadi, asrin felaketinin ciddi zarar verdigi Islahiye ilçesinde baslarken Zeynep Can, gün boyu yetistirdigi çilekleri ailesiyle ve kendisi gibi projeye katilan kadin komsulari ile birlikte topluyor. Islahiye Tarim ve Orman Müdürü Yüksel Sahin, marifetli kadin çiftçiler ile birlikte çilegin zorlu hasadi için bahçesinde çalisan Zeynep Can’i ziyaret etti.

Ilçede hasat yapan diger üreticileri de ziyaret eden Yüksel Sahin, Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Gaziantep Tarim ve Orman Il Müdürlügü isbirliginde Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan hayata geçirilen "Kinali Eller Çilek Kokuyor" projesi" ile depremzede kadinlarin tarimsal üretime tesvik edilmesini amaçladiklarini söyledi.



Proje kapsaminda depremzede 20 kadinin 20 dekar alanda çilek yetistiriciligi yaptigini belirten Sahin, deprem bölgesindeki tarimsal üretimi önemsediklerini ve desteklediklerini ifade etti.



“Aile ekonomisine büyük bir katki saglamaktadir”

Islahiye Tarim ve Orman Müdürü Yüksel Sahin, “Su an Islahiye’nin Huzurlu Yaylasindayiz. Huzurlu Yaylasi Amanos Daglarinda kurulu güzel bir yayladir. Gaziantep Tarim Il Müdürlügümüz, Ilçe Müdürlügümüz GAP Idaresi Baskanligimiz ve ayrica Büyüksehir Belediyemiz katkilariyla burada çilek üretimi yapiyoruz. "Kinali Eller Çilek Kokuyor" projesi" ile su an görmüs oldugunuz alanda çilek yetistiriciligi yapilmakta. Biz bugün Zeynep Can, hanimin tarlasindayiz. Zeynep hanim bu çilekleri hasat ederek çevre il ilçelere göndermektedir. Aile ekonomisine büyük bir katki saglamaktadir” dedi.



“Destekler için devletimize tesekkür ederiz”

Çiftçi Zeynep Can ise 12 dönüm alanda devlet destegiyle çilek üretimi yapmaya basladigini ve aile ekonomisine katki sagladigini belirterek, “Çiftçilik yapiyoruz. Çilek ekiyoruz. Çilek yetistirmeye basladik. Simdi çilek hasadi yapiyoruz. Projeye basvurduk ve kinali ellerimizle çilekleri topladik. Destekler için devletimize tesekkür ederiz” seklinde konustu.

Çiftçi Ömer Can da üretim konusunda her zaman esini destekledigini belirterek depremden sonra böyle bir ugrasin esine ve köydeki kadinlara maddi ve manevi açidan çok iyi geldigini ifade etti.

Çiftçi kadinlardan üniversite ögrencisi Melike Yildirim ise yaz tatili oldugu için köyüne geldigini ve kadin dayanismasi kapsaminda komsusu olan Zeynep Can’a yardim ettigini söyledi.

Kaynak: İHA