Cilt Yaslanmasini Durdurmak Için Günesten Korunun

Günes isinlarina maruz kalmak, cilt yaslanmasinin bir numarali sebebi oldugunu ifade eden Dermatoloji Uzmani Dr. Isil Kamberoglu Turan, Günesin insanlari yaslandirdigi için en etkili yaslanma önleyici kremin günes koruyucu oldugunu söyledi.

Cilt Yaslanmasini Durdurmak Için Günesten Korunun
Düzenli olarak günes kremi kullanmak ise cilt kanserinin ve erken yaslanma belirtilerinin önlenmesi için kesinlikle en etkili yol oldugunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Isil Kamberoglu Turan, "Günes isigi, dünyaya ulasan iki tür zararli isindan olusur: UVA isinlari ve UVB isinlari. Bunlarin her ikisi de erken yaslanmaya, kirisikliklara ve cilt kanserine yol açabilir. Günesin insanlari yaslandirdigi için en etkili yaslanma önleyici kremin günes koruyucudur. UVB isinlari derinin üst katmaninda kalirken, UVA isinlari alt katmana geçebiliyor. Bulutlu günlerde bile etkisi gösteren ve hatta camdan içeri sizan UVA isinlari dünya yüzeyine yansiyan ultraviyole isinlarinin yüzde 95’ini olusturuyor. Bu isinlar foto yaslanma dedigimiz cildin destek yapilan olan kollajen ve elastin liflerin dokusunu kaybetmesine ve cilt sikiliginin azalmasina sebep oluyor. Bunun yani sira günes alerjisi olarak bilinen kizariklik, kasinti, polimorf isik erüpsiyonu sikayetlerinin de sebebini olusturuyor. Hamilelik maskesi, sik tekrarlayan omuzda, yanak ve alinda koyu lekeler ve hatta cilt kanseri olusumuna da sebep oluyor" dedi.



Hangi günes kremleri kullanilmali

UVB isinlari günes isinlarinin yüzde 5’ini olusturdugunu belirten Turan, "Bulut ve camlardan geçemezler ancak derinin üst katmanina nüfuz edebilirler. Reaktif oksijen radikallerine karsi bariyer fonksiyonunu iyi saglayamadigimizda bronzlasma, günes yaniklari, günes alerjisi ve cilt kanserlerinden sorumludurlar. Günes kremi seçerken hem UVA hem de UVB koruma saglamasina mutlaka dikkat etmeliyiz.

Dogru günes koruyucuyu seçmek konusu bazen kafa karisikligi olusturabilir. Etiket okurken dikkat etmek gereken bazi noktalar var. UVA ve UVB ortak koruma amaciyla genis spektrumlu (broad band) yazmasi son derece önemlidir. UVA korumasi: PPD / PA, UVB korumasi: SPF degerleri ile ölçülür. SPF’nin dört farkli koruma düzeyi vardir. Düsük (6 -10 faktör), orta (15 -25 faktör), yüksek (30 -50 faktör) ve çok yüksek (50+ faktör). Peki bu SPF numaralari ne ifade ediyor? Cilde SPF faktörlü bir ürün uygularsa, yanma süresi (cildinizin kaç dakikada kizardigi) koruma faktörü ile çarpilir ve günesin altinda yanmadan kaç dakika kalabilecegi belirlenir. Peki buna güvenmeli miyiz? Asla. Günes koruyucularda ne kadar çok uygulama yaparsaniz o kadar çok korunursunuz. Bu sebeple disari çikmadan 30 dakika önce sürülmesini ve mutlaka 2 saatte bir kremleri yenilemeyi öneriyoruz. Denizde, suda uzun süre kalinacagi dönemlerde suya dayanikli formüller tercih edilmelidir. Günesten koruyucular yüzme, asiri aktivite ve kurulanma sonrasi tekrar uygulanmalidir.

Koruma yaniti cilt tipinize göre de degisecektir. Gebe ve çocuklarda fiziksel bariyer olusturan titanyum dioksit ve çinko oksit içerikli filtreleri tercih etmek halen güvenli gözüküyor ancak bu kremler beyaz renk birakarak, yapiskan bir doku hissi veriyor. Fiziksel filtreler, isigin deriden emilmesini engelleyerek isigi yansitirlar ancak kimyasal filtreler isigi emerek, zararsiz isi ya da isik olarak geri verirler.

Kimyasal filtreler arasinda PABA, sinnatlar, salisilatlar ve benzimidazoller baslica UVB koruyucular iken, benzofenonanlar, metinil antranilat ve kamfor birlesikleri UVA isinlarina etkilidir. Lekeli ciltler için ise renkli günes koruyucular ön plana çikarken; rozase yada kizarik hassas ciltler için kimyasal filtrelerden uzak durmayi öneriyoruz" diye konustu.



‘’Dermatolog kontrolünde ürün seçilmeli’’

Iyi bir günes koruyucuda hem UVA hem UVB filtresi, suya ve tere dayanikli olmasi, yüksek koruma faktörü içerigi, maliyetinin erisilebilir ve sürdürülebilir olmasini yani sira alerjik olmamasina dikkat edilmesi gerektigini belirten Turan, "Günes insanlari yaslandirdigi için en etkili yaslanma önleyici krem günes koruyucudur. Kisiye özel uygulama için, mutlaka dermatolog kontrolünde ürün seçmeyi öneriyoruz. Unutmayin cilt bakimi bilginin sihrini tasir" dedi.

Kaynak: İHA