Büyüksehir Ile Çiftçinin Yüzü Gülüyor Tarima Destek Artarak Sürüyor

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi çiftçinin maliyetlerini azaltmak ve tarimsal üretimi desteklemek amaciyla 34 bin 884 çiftçiye fide, mazot, ilaç desteginde bulundu, modern tarima geçis amaciyla egitimler verdi, projeleri hayata geçirdi.

Büyüksehir Ile Çiftçinin Yüzü Gülüyor Tarima Destek Artarak Sürüyor
Cografi isaretli ürünleri ve bereketli ovalariyla tarim sehri olma hedefiyle ilerleyen Gaziantep’te Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi tarafindan çiftçilere verilen desteklerle üretimde verim ve kalitenin arttirilmasi amaçlaniyor.

Gaziantep Büyüksehir’den mazot destegi

Tarimda en büyük giderlerden birisi olan yakit maliyetlerini düsünmek ve üretime katki saglamak amaciyla Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan projeyle destekten yararlanan 38 bin 415 çiftçi üreticiye tarimsal arazisinin büyüklügüne göre yüzde yüz hibeli sekilde 8 milyon 432 bin 925 litre mazot destegi saglandi. Çiftçi kart sahibi tüm çiftçilere mazot alimlarinda yüzde 6 indirim yapildi.

Can Suyum Projesiyle tarim arazileri su ile bulusuyor

Tarim ve Orman Bakanligi Gaziantep Valiligi ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile imzalanan protokolle Can Suyum Projesi tarim arazilerini suyla bulusturuyor. Gazi sehirde proje kapsaminda bugüne kadar 89 bin 734 metre kanal tamamlandi. Projenin tamamlanmasiyla toplam 317 bin metre sulama kanali yapilacak, 68 bin 10 dekar alana sulamaya açilacak.

10 yilda milyonlarca fidan destegi yapildi

Tarimsal desteklerini arttirarak sürdüren Büyüksehir Belediyesi, 2014 yilindan bugüne kadar biber, patlican, domates, Puma-Tilmen ve çilek çesitlerinden olmak üzere toplamda 33 milyon 889 bin 955 adet fide destegi yapti. Iklim ve toprak sartlarina uygun olma durumlarina göre bölgesel ilçelere aliç, badem, kiraz, sumak, zeytin, nar fidani çesitleri, 243 bin 877 adet dagitildi. Çiftçilere destek olmak ve sertifikali tohum üretimini arttirmak amaciyla bugday, arpa, nohut, fig, mercimek ve misir çesitlerinden 11 milyon 093 bin 381 kilogram tohum destegi verilirken 3 bin 520 ton gübre destegi yapildi.

Gaziantep Büyüksehir Türkiye’de dagitacagi tohumu kendisi üreten tek belediye

Sözlesmeli üretim modeliyle çiftçiye de kazandirarak üretip tohum dagitimi yapan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, arastirma enstitüleriyle yaptigi is birlikleriyle bölgeye uyumlu, birim alanda yüksek verim alinacak tohumlari seçiyor. Model ile il genelinde 3 farkli cografyada çalismalar yürüten ekipler, bölgelere uyumlu en yüksek verim saglanacak bugday çesidini seçiyor, üretimini saglayarak, elde edilen sertifikali tohumlari ise çiftçilere dagitiyor.

Deprem sonrasi büyüksehir’den tarima destek

Kahramanmaras merkezli 6 Subat’ta yasanan siddetli depremlerden sonra tarim sektörü büyük zarara ugradi. Zararin en aza indirilmesi ve bölgenin yeniden üretime baslamasi amaciyla destekler artarak devam ediyor.

Büyüksehir Belediyesi depremden sonra ise ahirlari yikilan ve hayvanlari zarar gören üreticilere destek olmak amaci ile yüzde yüz hibeli sekilde toplamda 17 bin 71 üreticiye 8 bin 464 ton yem destegi sagladi.

Depremden etkilenen Nurdagi ve Islahiye ilçelerinde meyve ve sebze yetistiriciligi yapan en az 10 dekarlik tarimsal ürün yetistirme alanina sahip 200 çiftçiye yagmurlama ve damlama sulama sistemleri destegi verildi.

Kurulan Afet Bölgesi Ortak Makine Parki ile depremden etkilenen Nurdagi ve Islahiye ilçelerinde ekipmanlarini enkazda kaybetmis çiftçilerin tarimsal üretim ve hasatta kullanimina ihtiyaç duydugu basta traktör olmak üzere birçok alet-ekipmanin yer aldigi park kuruldu. Ayrica afet bölgesinde depremden etkilenen Nurdagi ve Islâhiye ilçelerinde yüzer çiftçiye 2 dekarlik alan için çilek fidesi, malç naylonu, sulama sistemi, gübre ve ilaç destegi yapildi.

Meralarda Günes Enerjisinden yararlaniliyor

Meralarda Günes Enerjili Hayvan Içme Suyu Tesisi ile hayvanciligin yogun oldugu köylerin ortak noktalarina kurulan içme suyu tesisleri, köylerin mera alanlarinda otlanan hayvanlarin suya ulasma imkani kolaylasti. Toplamda 8 ilçenin 27 mahallesinde bulunan içme suyu tesisleri aktif olarak çalisiyor.
Kaynak: İHA