Baskan Seyrek Açiklamasi ''Atil Durumdaki Tescilli 2 Lojman, Halk Kütüphanesi Yapilabilir''

Elazig’in 10 ilçesinden 9’unda halk kütüphanesi oldugunu belirten Bakir Maden Kültür, Turizm, Kalkinma ve Dayanisma Dernegi Baskani Süleyman Deniz Seyrek, ’’Demir yollarina ait olan ve zamaninda lojman olarak kullanilan 2 tescilli yapi, halk kütüphanesi olarak degerlendirilebilir” dedi.

Baskan Seyrek Açiklamasi ''Atil Durumdaki Tescilli 2 Lojman, Halk Kütüphanesi Yapilabilir''
Maden ilçesi yeralti kaynaklari ve tarihi yapilari ile dikkat çekiyor. Bunlardan birisi ise devlet demir yollari çalisanlari için zamaninda yapilan lojmanlar. Atil durumda olan 2 tescilli yapi için Bakir Maden Kültür, Turizm, Kalkinma ve Dayanisma Dernegi Baskani Süleyman Deniz Seyrek öneride bulundu. Elazig’in tüm ilçelerinde halk kütüphanesi oldugunu ve Maden’de olmadigini dile getiren Seyrek, 2 lojmanin restore edilerek halk kütüphanesi olarak kullanilabilecegini söyledi.



’’Binalarin halk kütüphanesi olmasi talebimiz var’’

Yapilarin zamaninda lojman binasi olarak kullanildigini aktaran Seyrek, ’’Tescil kaydinda da 11 ve 12 plan No’lu lojmanlar olarak geçiyor. 2016 yilinda tescil edildiler. Binalarin tarihi, Maden ilçesine 1935 yilinin temmuz ayinda demir yolu yani ilk tren ulasiyor. Binalar bu yillarda insa edilmis. Fakat günümüze geldigimiz zaman bu iki bina atil durumda birakilmis. Lojman olarak kullanmiyorlar. Binalarin üstüne tarihi eser tabelasi asmalarina ragmen atil durumda kalmis ve harabe halde duruyor’’ diye konustu.

Bu iki binanin islevlendirilmesi talebinde bulunduklarini aktaran Seyrek, ’’Bunu resmi kurumlara ve siyasilere ilettik. Elazig’in 10 ilçesinden 9 tanesinde halk kütüphanesi var. Halk kütüphaneleri devletin bir politikasi. Her ilçede bir halk kütüphanesi olmasi yönünde çalisma var. Ancak Maden ilçemizde halk kütüphanesi yapilmamis. Bu da yer tahsisi edilmediginden dolayi halk kütüphanesi olusturamadik diye gerekçeleri beraberinde karsimiza çikariyor. Yer tahsisi edildiginde içinde bütün materyallerin, masalar, kitaplar, bilgisayar gibi her türlü tesrifat onlar tarafindan saglanacagi belirtildi. Ilçemizde insa edilen 148 tane TOKI konutu ile 110 tane AFAD konutunun tam ortasinda tarihi önemi, bulundugu konum ve fiziksel sartlari ile birlikte ilçemizde daha çok faydanin saglanabilecegi bir halk kütüphanesi yapilabilecek bir alan. Biz bu talebimizi, önerimizi ilçemizdeki hem kaymakamimiza ilettik hem de siyasilere ilettik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA