Baskan Altay Açiklamasi 'Lavanta Destegiyle Hem Bölge Turizmine Hem De Çiftçimize Katki Sagladik'

Konya Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle Güneysinir’da alternatif ürün olarak dikimi yapilan lavantanin hasadina baslandi.

Baskan Altay Açiklamasi 'Lavanta Destegiyle Hem Bölge Turizmine Hem De Çiftçimize Katki Sagladik'
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Büyüksehir Belediyesi olarak kirsalda yasayan vatandaslarin gelirlerini artirmak amaciyla sagladiklari tarimsal desteklere devam ettiklerini belirterek, bu alandaki çalismalari titizlikle sürdürdüklerini ifade etti.

Bu çerçevede kirsal kesimdeki desteklemeleri planlarken birim alandan yüksek gelir getirmesi, bakiminin kolay olmasi, isçilik giderlerinin en az seviyede olmasi, sulanamayan kurak arazilerin degerlendirilmesi gibi durumlarin göz önüne alindigini belirten Baskan Altay, sunlari kaydetti: “Iklim degisikligi ve kurakligi da dikkate alarak, yasadigimiz bölgeye uygun, az su tüketen ürünleri yayginlastirmak için çalismalar yürütmeye devam ediyoruz. Bu dogrultuda Güneysinir ilçemizde kurak alanlarin degerlendirilmesi için toplamda 1.3 milyon metrekare alanda 2 milyon adet lavanta fidesi dikimi yapildi. Verdigimiz fide destegiyle hem bölge turizmine hem de çiftçi kardeslerimize katki saglamis olduk. Ayrica ilçe belediyemizle birlikte yürüttügümüz projenin basindan bu yana çiftçilerimize dikim, bakim ve hasat konularinda teknik ekiplerimiz tarafindan desteklerimiz devam etti. Çiftçi kardeslerimizin emeklerini korumak, gelirlerini artirmak için çalismaya devam edecegiz.”

Baskan Altay, lavanta yagina ve katma degerli ürünlere dönüsecek lavantalarin hasadinin yaklasik 1 ay sürdügünü ifade ederek, “Güneysinir’da kurdugumuz damitma tesisimizde elde edilen ürünlerimizi Lavonya markasiyla piyasaya sunuyoruz. Böylece kooperatifimize de maddi destek saglamis oluyoruz” dedi.



Çiftçilerin kullanmadigi araziler degerlendiriliyor

Güneysinir Tibbi Aromatik Bitkiler Damitma Merkezi’ndeki çalismalar hakkinda bilgi veren Güneysinir Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Mustafa Kursun da çiftçinin kullanmadigi, gelir elde edemedigi arazilerin Büyüksehir’in projesiyle degerlendirdigini belirterek, "Bu projede emegi geçenlere, Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ugur Ibrahim Altay’a, ekibine, Güneysinir Belediyemize ve emek veren çiftçilerimize tesekkür ediyorum. Büyüksehir Belediyesi sürekli destekliyor, destekleri ve katkilari için tesekkür ediyor, devamini diliyorum“ dedi.



“Bir tane fidede bir yaprak olsun hazine bulmus gibi seviniyoruz”

Güneysinir ilçesinde yasayan 63 yasindaki lavanta üreticisi Rukiye Bozobali ise, bir kadin çiftçi olarak Büyüksehir Belediyesinin fide destegiyle 4 yil önce basladiklari üretimlerden çok memnun olduklari ifade ederek, “Bitki kendini sevdiriyor, bikkinlik vermiyor. Bir tane fidede bir yaprak olsun hazine bulmus gibi seviniyoruz. Kiraç memleket olunca fide tuttu diye çok seviniyoruz. Su olmamasina ragmen yine de Allah’a sükür üretim oldu. Bundan iyisi can sagligi. Insallah satisi da güzel olur. Emegi geçenlerden Allah razi olsun, alternatif ürün olarak bize bunu verdiler. Biz de sansimiz denedik. Yapabilene güzel bir sey. Bu destegi bize verdigi için Büyüksehir Belediye Baskanimiza çok tesekkür ederiz” diye konustu.

Kaynak: İHA