Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Istanbul Bogazi'nda 416 Milyon Ton Yük Tasindi'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, "Istanbul Bogazi’nda 2023 yilinda toplam 39 bin gemi hareketiyle toplam 416 milyon ton yük tasindi ve bu yüklerin yaklasik 165 milyon tonu petrol dahil olmak üzere tehlikeli yükler kapsamindaydi" dedi. Istanbul Bogazi’nda 2003 yilinda yüzde 40 olan kilavuzlama oraninin 2023 yilinda yüzde 65’e yükseldigini kaydeden Uraloglu, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünün filosunu güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek basta Türk Bogazlari olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde kullanilacak 4 römorkör ile 6 adet kilavuzluk botunun Türk tersanelerinde yerli olarak üretilmesine yönelik yatirimin imzalarinin atildigini da duyurdu.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Istanbul Bogazi'nda 416 Milyon Ton Yük Tasindi'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü Istanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinde açiklamalarda bulundu. Bakan Uraloglu, “Türk Bogazlarinda, Karadeniz’de, Ege’de ve Akdeniz’de tam anlamiyla denizlere hakim olan atalarimiz okyanuslara ulasip bir cihan imparatorlugu kurmuslardir. Bizler için denizlerimiz Mavi Vatanimizdir. Her zaman belirttigimiz üzere, bir karis topragimiz ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için ayni anlam ve önemi tasimaktadir” ifadelerini kullandi.

“Türkiye uluslararasi denizcilik arenasindaki yerini ön siralara tasiyarak gurur verici basarilara yelken açmistir”

Bakan Uraloglu, dünyanin en önemli bogazlari arasinda bulunan Istanbul ve Çanakkale Bogazlari’nin kontrolünü elinde tutan Türkiye’nin, Akdeniz ve Karadeniz Havzasindaki ülkelerin deniz ulasimi ve uluslararasi ticaret faaliyetleri açisindan anahtar konumda oldugunu vurgulayarak, “Özellikle son 22 yilda bir kaptanin oglu olan Cumhurbaskanimiz liderliginde denizcilik faaliyetlerinden sorumlu bakanlik olarak attigimiz her adimi bu bilinçle atiyoruz. Hayata geçirdigimiz tüm proje ve çalismalar Türkiye’nin, uluslararasi denizcilik arenasindaki yerini ön siralara tasiyarak gurur verici basarilara yelken açmistir. Hamdolsun bugün denizcilikte öncü ülkeler arasinda olan bir Türkiye’den bahsediyoruz" dedi.

Çanakkale Bogazi’nin da en az Istanbul Bogazi kadar seyir emniyeti için tehlike olusturacak potansiyele sahip oldugunu vurgulayan Uraloglu, Türk Bogazlari Gemi Trafik Hizmetleri’nin özelliklerini vurgulayarak, “Türk Bogazlari Gemi Trafik Hizmetleri, Istanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi olmak üzere iki parçadan olusmakta ve toplamda 204 millik bir alani kapsamaktadir. Istanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi; Istanbul Bogazi’nin Karadeniz girisinden baslamak üzere Sektör Türkeli, Sektör Kandilli, Sektör Kadiköy ve Sektör Marmara olmak üzere toplam dört sektörden olusmaktadir. Sorumluluk sahasi 80 millik bir alani kapsamaktadir. Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Merkezimiz ise; Çanakkale Bogazi’nin Marmara Denizi girisinden itibaren Sektör Gelibolu, Sektör Nara ve Sektör Kumkale olmak üzere toplam üç sektörden olusmaktadir. Sorumluluk sahasi da 124 mildir” seklinde konustu.



"Istanbul Bogazi’nda 2023 yilinda toplam 39 bin gemi hareketiyle 416 milyon ton yük tasindi"

Iki merkez ile bogazlarin çesitli noktalarina konuslandirilmis toplam 16 trafik gözlem istasyonunda; radar, elektro optik kamera, sinyal alici ve vericileri gibi cihazlarin yardimi ile deniz trafigini 7 gün 24 saat gözlemlediklerini ve yönettiklerini söyleyen Uraloglu, “Ne kadar yogun bir gemi trafigini yönettiklerinin iyi anlasilmasi amaciyla bazi istatistikleri sizlerle paylasmak istiyorum. Istanbul Bogazi’nda 2023 yilinda toplam 39 bin gemi hareketiyle toplam 416 milyon ton yük tasindi ve bu yüklerin yaklasik 165 milyon tonu petrol dahil olmak üzere tehlikeli yükler kapsamindaydi. Bu tehlikeli yükleri tasiyan 9 bin 300 civarindaki tankerlerden 2 binini de 200 metre ve üzeri boya sahip tek seferde bir milyon varilin üzerinde ham petrol tasiyan gemilerdir” dedi.

Uraloglu, Çanakkale Bogazi’nda ise 2023 yilinda toplam 44 bin 892 gemi hareketi gerçeklestigini ve 550 milyon ton yük tasindigini belirten Uraloglu, tasinan tehlikeli yük miktarinin toplam 185 ton, 200 metre üzerinde 2 bin 500 tanker geçisi oldugunu bildirdi.

"Son 5 yilda 250 metreden büyük gemi sayisinda istikrarli artis var"

Son 5 yillik süreçte gemi boy gruplarinda özellikle 250 metreden büyük gemilerin sayisinda istikrarli bir artis gözlemlendigini söyleyen Uraloglu, “Bu noktada da seyir emniyeti, can, mal, çevre ve deniz güvenligini arttirmak için Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimiz ve Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügümüzün sorumluluklari daha çok artiyor” dedi.

Gemi trafigi yogunlugu, artan gemi büyüklükleri ve tehlikeli yükler gibi hususlar da göz önüne alindiginda Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü tarafindan verilen kilavuzluk hizmetinin ve bu hizmet oranlarindaki artisa dikkat çeken Uraloglu, “Bu hususta Istanbul Bogazi’nda 2003 yilinda yüzde 40 ve 2013 yilinda yüzde 51 olan kilavuzlama orani 2023 yilinda yüzde 65’e yükseltilmistir. Yine ayni sekilde Çanakkale bogazinda 2003 yilinda yüzde 29, 2013 yilinda yüzde 43 olan kilavuzlama orani da 2023 yilinda yüzde 55’e yükseltilmistir. Bu oranlar 2023 yili itibariyle 150 metre üstü gemilerde Istanbul Bogazi’nda yüzde 99’a ve Çanakkale Bogazi’nda ise yüzde 78 oranina ulasmistir.” dedi.

Türk Bogazlarindan geçen riskli gemilere Genel Müdürlük tarafindan verilen refakat hizmeti hakkinda da bilgi paylasan Uraloglu, “Istanbul Bogazi’nda 2017 yilinda 848 olan refakat hizmeti verilen gemi sayisi 2023 yili itibariyle 8 bine yükselmis durumdadir. Çanakkale Bogazinda ise 2017 yilinda 574 olan refakat hizmeti verilen gemi sayisi da yillik 2 bin 500’e yükselmistir.” seklinde konustu.



“Denizde daha güvenli ve tamamen milli bir Türkiye insa ediyoruz”

Uraloglu, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügünün görev ve sorumluluklarini en üst düzeyde yerine getirmesi için sürekli olarak gelisen teknolojiye ayak uydurdugunu ve filosunu güçlendirmeye devam ettigini belirterek, “Daha dün Genel Müdürlügümüzün operasyonel gücüne güç katacak ve basta Türk Bogazlari olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde kullanilacak olan; 2 adet 70 ton ve 2 adet 80 ton çekme kapasitesine sahip 4 römorkör ile 6 adet kilavuzluk botunun Türk tersanelerinde yerli olarak üretilmesine yönelik yatirimin imzalari atildi. Yeni nesil yerli römorkörlerimizin yani sira yerli elektronik fener, samandira, sinyalizasyon sistemleri, radar ve kameralarimizla, hem daha güvenli bir deniz trafigi sagliyor, hem de filomuzu ve teknolojimizi millilestiriyoruz. Denizde daha güvenli ve tamamen milli bir Türkiye insa ediyoruz” diye konustu.

Milli yazilim ve teknolojinin gelistirilmesine yönelik adimlar da attiklarinin altini çizen Uraloglu sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Ana yüklenici HAVELSAN ile Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügümüz arasinda Türk Bogazlari Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltme Projesi de imza altina alinmistir. Proje; yazilim, sensörler ve bilisim altyapisi, ülkemiz milli yetkinlikleri ve üretim kabiliyetleri göz önünde bulundurularak tasarlanmistir. Alt yüklenici ASELSAN tarafindan da yerli üretilen radar, elektro-optik kamera ve radar yön bulucu gibi sistemleri de entegre edilerek yerli üretim oraninin en üst seviyeye çikarilmasi amaçlanmistir. Bu düsüncelerle ülkemiz denizlerinde daha güvenli bir gelecege dogru attigimiz her adimda, tüm Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerinde çalisan bas operatör ve operatörlerimizle birlikte denizlerimizin güvenligi ve denizciligimizin gelisimi için alin teri döken herkese tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA