Atatürk Üniversitesi, 14 Alanda Dünya Siralamasinda Yer Aldi

Türkiye ve Dünya üniversite siralamalarini, yüksekögretim kurumlarini ve toplumu bilgilendirmek amaciyla hazirlayan ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Arastirma Laboratuvari, dünya üniversitelerini bilim alanlarina göre siraladi.

Atatürk Üniversitesi, 14 Alanda Dünya Siralamasinda Yer Aldi
Bu siralamaya göre Atatürk Üniversitesi, 12 alanda Türkiye’de ilk 10 üniversite arasinda, 13 alanda ise dünyanin saygin ilk 1000 üniversitesi arasinda yer aldi. Toplamda 14 farkli bilim dalinda siralamaya girerken, bu alanlardan 12’sinde yükselme kaydetti ve 4 alanda Türkiye’de ilk 3’e girdi. Bu basarilar, Atatürk Üniversitesinin arastirma ve egitimdeki güçlü altyapisini ve nitelikli akademik kadrosunu öne çikariyor.

Özellikle Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya Bilimleri ve Farmakoloji gibi alanlarda Türkiye’de öncü bir konumda olan üniversite, Moleküler Biyoloji ve Genetik alaninda Türkiye 1.si, dünya siralamasinda ise 555. sirada yer aldi. Kimya Bilimleri alaninda da yine Türkiye 1.si olan Atatürk Üniversitesi, dünya genelinde 648. siraya yükseldi. Farmakoloji alaninda ise Türkiye 2.si olan üniversite, dünya siralamasinda 328. sirada bulunuyor.

Atatürk Üniversitesi, ayrica çesitli bilim dallarinda dünya genelinde önemli siralama yükselisleri kaydetti.

Biyolojik Bilimler alaninda dünya siralamasinda 74 basamak yükselerek 788. siradan 714. siraya çikti. Tarim alaninda ise dünya siralamasinda 58 basamak yükselerek 997. siraya yerlesti. Gida Mühendisligi, Çevre Bilimleri, Malzeme Mühendisligi, Teknoloji gibi alanlarda da önemli siralama yükselisleri gözlemlendi.

En Fazla Alanda Siralamaya Giren 8. Üniversite

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafindan hazirlanan 2023-2024 Dünya Alan Siralamasinda 14 alanda yer alan Atatürk Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasinda en fazla alanda siralamaya giren 8. üniversite oldu.

Elde edilen basariyla iliskin bir degerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, ODTÜ URAP’in açikladigi alan siralamalarinda 14 alanda dünyanin en iyi üniversiteleri arasinda yer almanin gururunu yasadiklarini söyledi.

Dünyada, akademik alanda giderek artan rekabet içerisinde Atatürk Üniversitesinin de önemli bir basari sagladigini aktaran Rektör Çomakli: “ODTÜ URAP’in açikladigi sonuçlar; mühendislikten sagliga, temel bilimlerden çevre bilimlerine kadar çok genis bir alanda dünyadaki en iyi üniversitelerden biri oldugumuzu tescilliyor” ifadesini kullandi.

Rektör Çomakli: “Tüm Mensuplarimiza Tesekkür Ediyorum”

Atatürk Üniversitesinin kaliteli egitimi, nitelikli insan kaynagi, arastirma gelistirme ve inovasyona dayali yenilikçi altyapisi ile 14 bilim alaninda yer alma basarisi gösterdigini belirten Rektör Çomakli: “Arastirma Üniversitesi olarak basladigimiz yeni dönemde elde ettigimiz basarilar bizi daha da yukari tasiyacaktir. Arastirma yapma, proje hazirlama, makale yazma ve atif alma sayilarinda büyük bir ilerleme kaydeden üniversitemiz, uluslararasilasma misyonu dogrultusunda hayata geçirdigi ikili is birlikleri ile öne çikti. Üniversitemizi her geçen gün daha da gelistirmek ve uluslararasi alanda profilini yükseltmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Ülkemizin gelecegi olarak gençlerimizi, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda "Türkiye Yüzyili" degerleriyle yetistirmeye, hep birlikte bilim ve teknolojiyi üretmeye çabaliyoruz. Bilime ve literatüre katkilarimizin yani sira insanligin ve toplumumuzun karsilastigi sorunlari da ele aliyoruz. Bu düsüncelerle; üniversitemizin basarisi için arastiran, üreten ve çalisan tüm mensuplarimiza ve paydaslarimiza tesekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA