ASKI'den Vatandaslara Su Depolari Uyarisi

ASKI Genel Müdürlügü, sebeke suyunun içinde bekledigi su depolarinin saglikli su açisindan kritik önem tasidigini belirterek su depolarinin normal sartlarda 6 aylik periyotlarla düzenli olarak temizlenmesi gerektigini hatirlatti.

ASKI'den Vatandaslara Su Depolari Uyarisi
ASKI Genel Müdürlügü, Baskentin sehir sebeke suyunu sürekli denetim altinda tutarak; abonelerine Dünya Saglik Örgütü (WHO) ve Avrupa Birligi (AB) standardinda içme suyu sagliyor. Ancak sebeke suyunun içinde bekledigi su depolari da saglikli su açisindan kritik önem tasiyor. Saglik Bakanligi’nin Su Depolari Genelgesi’ne göre bina su depolarinin normal sartlarda 6 aylik periyotlarla düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. ASKI Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, özellikle su kesintisi oldugu dönemlerde depodaki suyun kullanilmasi durumunda depo temizliginin daha da önem tasidiginin altini çizdi.

Içme suyunun temiz, kaliteli ve saglikli özelliginin korunmasi, tat ve dokusunda bozukluk olmamasi için içinde bekledigi bina su depolarinin düzenli olarak temizlenerek dezenfekte edilmesi büyük önem tasiyor. Düzenli temizlik, bakim ve onarim yapilmayan su depolari hastalik saçabilir.

“Bulasici hastalik riski dogurur”

ASKI Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, su depolarinin zamanla olusan balçik, çamur ve dis etkenler ile kolayca kirlenmeye müsait alanlar oldugunu belirterek, “Kirli su bünyesinde zamanla bakteri ürer. Çogalan koliform, ecoli, enterekok bakterileri son derece tehlikelidir. Hastalik ve enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle temizlenmeyen su depolari tehlike arz ediyor” dedi.



ASKI, her gün 1 buçuk milyon metreküp suyu aritiyor

ASKI’nin her gün ortalama bir buçuk milyon metreküp suyu aritarak sehir sebeke sistemine verdigini kaydeden Akçay, “Biz ASKI olarak Ankara halkina tertemiz, saglikli, oldukça kaliteli su sunuyoruz. Kirli, özensiz su depolari maalesef bu durumu tersine çevirip; emekleri zayi edebilir. Temiz su deposu demek; temiz içme suyu demek. Onun için de evinizdeki suyun saglik garantisi bir nevi depolarinizdir” diye konustu.



“Su depolarinda düzenli temizlik sart”

Su depolarinda düzenli temizligin önemini aktaran Akçay, sunlari kaydetti:

“Su, barajlardan musluklara ulasana kadar belirli asamalardan geçiyor ve bir dagitim sistemi araciligiyla kullanim noktalarina ulasiyor. Bu sistem içerisinde son kullanim noktasina kadar olusan bazi degisiklikler, suyun kalitesini etkileyebilmekte. Bu faktörlerden dagitim agi (su sebeke sistemi), ASKI’nin sorumlulugunda. Bu noktada kalite kontrolü zaten sürekli yapiliyor. Ancak ev, is yerleri, ticari isletmeler, fabrikalar ve kamu binalarinda bulunan su depolarinin sorumlulugu bu binalarin yöneticilerinde. Su kalitesine dair zaman zaman abonelerimizden sikâyetler geliyor ancak uzmanlarimiz bu sikâyetleri incelediginde karsimiza fiziken uygunsuz, çok kirli su depolari çikiyor. Saglikli su için bu depolarda düzenli temizlik sart. Amacimiz Ankara halkinin temiz ve saglikli suya erisimini sürekli kilmak. Saglikli su, saglikli yasam demektir.”

Akçay ayrica, “Su kesintilerinin oldugu dönemlerde depolardaki suyun kullanilmasi durumunda deponun temizliginin önemi daha çok artiyor” dedi.



Depo temizligi ile ilgili yönetmelik

Saglik Bakanliginin 2007/67 sayili genelgesine göre; bina yöneticilerinin kullanim suyu depolarini yilda 2 kez temizletmesi ve dezenfekte ettirmesi gerekiyor. Bakanligin Su Depolari Genelgesi’ne göre ise bina ve konutlarda bulunan su depolarinin normal sartlarda 6 aylik periyotlarla düzenli olarak bakimlarinin yaptirilmasi sarti bulunuyor. Temizlik ve sanitasyon hizmetinin gerekli egitimleri almis profesyonel personellerden talep edilmesi önem tasiyor. (Il Saglik Müdürlügü’nce Biyosidal Ürün Uygulama Izin Belgesi verilmis kisi ya da kuruluslara.)
Kaynak: İHA