Antalya Turizmine Kültür Turizmi Damgasi

Dünyanin önemli turizm destinasyonlari arasinda yer alan Antalya’daki müze ve ören yerleri, 2024 yilinin ilk yarisinda 1 milyon 112 bin 261 ziyaretçi agirladi. En çok ziyaret edilen ören yeri Aspendos Antik Kenti olurken, en çok konuk agirlayan müze ise Mevlevihane Müzesi oldu.

Antalya Turizmine Kültür Turizmi Damgasi
Her yil milyonlarca turisti konuk eden Antalya, dogal güzellikleri ve konaklama tesislerinin yani sira kültürel mirasiyla ön plana çikiyor. Geçmiste çesitli uygarliklara ev sahipligi yapan kent, tarihe isik tutan onlarca antik kenti ve müzeleriyle tarih meraklilarindan yogun ilgi görüyor.

Aspendos ve Phaselis’e yogun ilgi

Yilin ilk alti ayinda 6 milyon 200 bin yabanci turistin tatil yaptigi Antalya’nin, ayni dönemde müze ve ören yerlerini 1 milyon 112 bin 261 yerli ve yabanci vatandas ziyaret etti. En çok ziyaret; 115 bin 285 konuk sayisiyla antik dünyanin en iyi korunmus yapilarindan biri olan antik tiyatroyu içinde barindiran Aspendos Antik Kenti’ne gerçeklestirilirken, 105 bin 121 ziyaretçi sayisiyla tarihi, milattan önce 7. yüzyila kadar uzanan, tarihi ve dogal güzellikleriyle Antalya’nin incisi olan Phaselis Antik Kenti, en çok seyahat edilen ikinci ören yeri oldu. Aspendos ve Phaselis’i, dogal güzelligi ile ziyaretçileri etkileyen ve arkeolojik degerleriyle de öne çikan Patara Antik Kenti, tarihinin yani sira sahiliyle de tercih edilen Olympos Antik Kenti, Likya Dönemi kaya mezarlari ve Roma Dönemi tiyatrosu ile ünlü olan Myra Antik Kenti ve Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli medeniyetlerine ev sahipligi yapan Alanya Kalesi takip etti.

En çok ziyaret edilen müze Mevlevihane Müzesi oldu

En çok ziyaretçi çeken müze ise 74 bin 922 konuk sayisiyla Mevlevilik hakkinda bilgilendirme panolari, canlandirmalar, kiyafetler ve Mevlevilige ait çesitli esyalar sergilenen, Antalya’nin en turistik bölgelerinden Kaleiçi’nde bulunan Mevlevihane Müzesi oldu. Antalya merkezinde bulunan, 1988’de “Avrupa Konseyi Yilin Müzesi” ödülünü alan Antalya Arkeoloji Müzesi’ni, 74 bin 740 kisi ziyaret ederken, Bizans sanat tarihinin önemli bir aniti, mimari üslubu ve süslemesiyle Orta Bizans Dönemi’nin en seçkin örnegi olan Aziz (St.) Nikolaos Anit Müzesi, 73 bin 926 konuk agirladi.
Kaynak: İHA