ALKÜ'den Kültür Mirasina Önemli Katki

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafindan "Baslangicindan Günümüze Antiochia Ad Cragum" isimli çalistaya önemli katkilar sunuldu.

ALKÜ'den Kültür Mirasina Önemli Katki
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi önemli bir çalistaya daha imza atti. Antalya’nin Gazipasa ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanligi, Antalya Valiligi, Nebraska Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi is birligiyle ‘Baslangicindan Günümüze Antiochia Ad Cragum’ çalistayi düzenlendi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi Gazipasa Kültür Merkezi’nde tüm halka açik olarak yapilan çalistayda 2005 yilinda baslayan Antiochia Ad Cragum antik kazi çalismalarinda antik kentin kazi baslangicindan günümüze kadar olan gelisimi detaylariyla ele alindi.

“Çalismalar tüm hiziyla devam edecek”

Çalistayin açilis konusmasinda Antiochia Ad Cragum Antik Kenti ile ilgili önemli çalismalari ve bilimsel verileri paylasan Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, antik kentte yürütülen çalismalarin son dönemde önemli boyutlara ulastigina ve bundan sonra da çalismalarin hizlanacagina degindi.

Gazipasa Belediye Baskani Mehmet Ali Yilmaz ise, kazi çalismalarina tam destek vermeye devam edeceklerini belirterek, kazinin ülke tarihi ve Gazipasa kültürü için önemli olduguna isaret etti.

Kazi Baskani Prof. Dr. Michael Hoff da kazi hakkinda önemli bilgiler vererek, yapilan çalismalar ve çikan eserlerin tarihi önemine vurgu yapti. Hoff, "Antiochia Ad Cragum’a Genel Bakis" konulu bir sunum yaparak konusmasini tamamladi.

Kazi Baskan Yardimcisi ALKÜ Mimarlik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yilmaz Erkovan ise "Kentin Sosyal/Kamusal Merkezi: Sütunlu Cadde" isimli yaptigi sunumda kentle ilgili öne çikan bilgiler verdi.

“Bu cografyanin kadim eseri”

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Oguz Karahan, yaptigi konusmada bölgenin antik dönemden bu yana büyük bir tarih hazinesi oldugunun altini çizerek, “Bu kültürün mirasçisi, bir bilimsel merkezin temsilcisi olarak burada olmak gurur verici. Uygarlik ve medeniyet bir ülke veya toplumun maddi veya manevi varliklarinin düsünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamini ifade etmektedir. Medeniyet, belirli bilimsel toplulugun ortaya koyduklari degerlerle sinirlidir. Uygarlik ise bu medeniyetlerin binlerce yil devam eden gelismeler sonunda insan aklinin, bilim ve teknolojisinin katkisi ile ortaya çikan ve tüm insanligin eseri ve mali olarak degerlendirilebilir. Antiochia Ad Cragum bu cografyanin kadim eserlerinden birisidir. Kommagene Krali IV. Antiochus’tan adini alan bu kent, Bizans ve Roma dönemlerine sahitlik etmistir. Üniversitemiz olarak bu çalistayda basta kazi baskanimiz olmak üzere emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyoruz” dedi.

Çalistaya Gazipasa Belediye Baskani Mehmet Ali Yilmaz, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Oguz Karahan, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff, Usak Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can, ALKÜ Mimarlik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yilmaz Erkovan, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Asena Kizilarslanoglu, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Çalistayin ardindan soru-cevap ve öneriler ele alindi. Çalistay toplu aile fotograf çekiminin ardindan sona erdi. Çalistayin sona ermesinin ardindan ALKÜ Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Alaattin Kanoglu ve akademisyenlerin katilimiyla Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’ne gezi yapildi.
Kaynak: İHA