Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Göktas Açiklamasi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, "Nasil her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danismani olsun istiyoruz. Bununla ilgili çalismamizi baslattik. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasini çikaracagiz" dedi.

Göktas, NTV yayininda gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Türkiye’de dogurganlik oranlarinin düsmesine iliskin soru üzerine Göktas, martta TÜIK ile ‘Türkiye Yasli Profili’ arastirmasi yaptiklarini, buna göre Türkiye’nin yasli nüfusunun son bes yilda yüzde 21,4 arttigini belirtti.

TÜIK verilerine göre Türkiye’de dogurganlik oraninin nüfusun kendini yenilemede kritik seviye olan 2,1’in altinda, yüzde 1,51 olduguna dikkati çeken Göktas, "Aslinda bu trend tüm dünyada yasaniyor. Bizim nüfusumuz Avrupa’ya göre daha genç olsa da yine bir alarm durumu söz konusu. Zaten Sayin Cumhurbaskanimiz da bu nedenle konuyu ’varolussal bir tehdit’ olarak nitelendiriyor. Birçok Avrupa ülkesi bu konuyla ilgili meclislerinde özel oturumlar yapiyor. Durumun ciddiyetini anlatmak için söyle bir örnek vermek isterim: Eger bu trend bu sekilde devam ederse bundan 20-25 sene sonra biz yeterince askere gönderecek genç bulamayacagiz" diye konustu.

Genç nüfusun artmasi ve dogurganlik oranlarinin yükselmesi için genis kapsamli çalismalar yaptiklarini ifade eden Göktas, "Bunu sadece bizim Bakanligimiz üzerinden degil çoklu yönlü olarak, tüm paydaslarla is birligi içinde, bir devlet politikasi olarak ele almak zorundayiz. Bu nedenle Çalisma ve Sosyal Güvenlik, Saglik, Hazine ve Maliye bakanliklari ile bir çalisma grubu olusturuyoruz" ifadesini kullandi.

Göktas, bu konuda akademik anlamda genis çapli bir saha çalismasi yapacaklarini belirterek, çalisma grubunun da sahadan gelecek verileri, mevcut politikalari, hizmetleri de kullanarak kisa, orta ve uzun vadeli politikalari ortaya koyacagini bildirdi.

Bazi kesimlerin ‘ekonomik kaygilardan dolayi insanlarin çocuk yapmayi ötelediginden’ bahsettigini ancak yurt disi örneklerinin bunun dogru olmadigini gösterdigini ifade eden Göktas, bazi ülkelerin maddi tesviklere ragmen dogurganlik oranlarini artiramadigini, bazi ülkelerin ise demografik acil durum ilan ettigini belirtti.

Göktas, sadece popüler oldugu veya kulaga hos geldigi için Türkiye’nin dinamiklerini dikkate almayan ithal politikalarla çözüm çalismalarinin zaman ve kaynak israfina neden olabilecegini belirterek, tüm paydaslari dinlemeye sürdürdüklerini, ülke örneklerini ve politika detayli incelediklerini belirtti.



“Nasil her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danismani olsun istiyoruz”

Aile ve nüfus konularini ele alan Aile ve Nüfus Politikalari Daire Baskanligini haziran ayinda kurduklarini hatirlatan Göktas, "Diger yandan biz de önleyici tedbirlerle, mahalle bazli sosyal hizmet anlayisi ile saglikli aileyi korumak için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Nasil her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danismani olsun istiyoruz. Bununla ilgili çalismamizi baslattik. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasini çikaracagiz. Muhtemel riskleri önceden görüp ona göre hareket edecegiz. Böylece önleyici tedbirlerimizi de almis olacagiz" ifadesini kullandi.

Aile ve Gençlik Fonu’ndaki son basvuru sayisina iliskin soru üzerine Göktas, gençlerin yogun ilgi gösterdigi fona bugüne kadar 11 bin 257 çiftin basvurdugunu söyledi.

Gerekli kriterleri saglayan, egitim, danismanlik hizmetlerine katilan ve resmi nikahi gerçeklesen 2 bin 386 çifte de toplam 357 milyon 900 bin lira ödeme gerçeklestirdiklerini dile getiren Göktas, deprem bölgesinde baslayan projenin uygulamasini dogum oraninin en düsük oldugu Zonguldak, Bartin ve Karabük’ün de eklenecegini dile getirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde gerçeklestirilen Gönül Elçileri Projesinde devlet himayesindeki çocuklarin huzurlu bir aile ortaminda büyümelerini saglamayi amaçladiklarini belirten Göktas, "2002’de 500 koruyucu aile yaninda 515 çocugumuz varken, su anda 8 bin 588 koruyucu ailemizin yaninda 10 bin 268 çocugumuz bulunuyor. Bu sene koruyucu ailelerin yasadigi bazi sorunlarin önüne geçmek üzere Saglik ve Milli Egitim Bakanliklari ile çalismalar yürüttük. Ilk defa paylasmak isterim: Artik koruyucu ailelerimiz e-okul, MHRS ve e-nabiz gibi sistemler üzerinden çocuklarin takibini ve islemlerini kolaylikla yürütebilecek. Böylece koruyucu ailelerimizden bu yönde bize gelen talepleri de karsilamis oluyoruz" dedi.



“Erisimi engellendi”

Çocuklarin internetin zararli içeriklerinden korunmasina yönelik yapilan çalismalarla ilgili Göktas, Bakanlik bünyesinde sosyal medya çalisma grubu oldugunu, bu grubun geleneksel ve sosyal medya ortaminda çocuklari ve aileleri tehdit eden içerikleri 7/24 takip ettigini vurguladi.

Bakanligin internet sitesinden de ulasilabilen DUY diye tabir ettigimiz, Çocuklar Için Duy, Duyarli Ol ihbar hatti oldugunu aktaran, Göktas, "Bakanlik olarak ailelerden wattpad isimli hikaye platformu hakkinda çok fazla sikayet aliyorduk. Bu platformda 18 yas alti çocuklarimiz her türlü zorbalik, siddet, cinsel istismar, intihar, madde bagimliligi gibi son derece olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizmasi olmaksizin maruz kaliyordu. Bu platformun Türkiye’de bir temsilcisi yok, içeriklerle ilgili sikayetimizi iletecek muhatap bulamiyorduk. Buna seyirci kalmadik ve hareket geçerek platform ile ilgili erisim engeli istedik. Bu konuda ailelerden tesekkür ve destek mesajlari aldigimizi da ifade edeyim."

Bakan Göktas, sehit yakinlari ve gazilere yönelik çalismalara iliskin soruya da "Bakanlik olarak sehit yakini, gazi ve gazi yakinlarimizin her daim yaninda olmaya ve onlari hayatin her alaninda desteklemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 50 bine yakin sehit yakini, gazi ve gazi yakinimizin kamuda istihdamini sagladik. Eylül ayi içerisinde yeni bir atama yapmayi planliyoruz. 500’ün üzerinde sehit yakini ve gazilerimizin ve yakinlarinin atamasini gerçeklestirecegiz" yanitini verdi.
Kaynak: İHA