3 Bin Yillik Findigin Bulundugu Kutsal Sehirde Arastirmalar Devam Ediyor

Vezirköprü Oymaagaç Höyügü’nde Hititlerin kutsal sehri Nerik’te yapilan kazi çalismalarinda 3 bin yillik findik ve 3 bin yillik bronz aletlerle kesilmis ahsap parçalar bulunmustu. Nerik’i ortaya çikarmak için yapilan arkeolojik kazilar ara vermeden devam ediliyor.

3 Bin Yillik Findigin Bulundugu Kutsal Sehirde Arastirmalar Devam Ediyor
Kazi çalismasini yürüten ekip, Hititlerin ’Hava Tanrisi’ Nerik’e ait oldugu netlesen antik kentte 17 yildir kazi çalismalarini sürdürüyor. ABD, Avustralya, Almanya ve Türkiye’den uzmanlar da tarihi kentteki kazi çalismalarina katiliyor. Antik kentte önceki yillarda yapilan kazi çalismalarinda Hititlerin kutsal suyu olarak bilinen 52 basamakli tünelin içinde 3 bin yillik findik kabugu ile yine 3 bin yillik bronz aletlerle kesilmis ahsap parçalari ortaya çikarilmisti.

Samsun Valisi Orhan Tavli, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Sayin Halit Dogan, Vezirköprü Kaymakami Özgür Kaya ve Vezirköprü Belediye Baskani Murat Gül ile birlikte Hititlerin kutsal sehri Nerik’i ortaya çikarmak için arkeolojik kazilarin devam ettigi Oymaagaç Höyügü’nü ziyaret etti. Vali Tavli, arastirmalarin devam ettigi höyükte kazi sorumlularindan çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Kutsal suyun içinden çikan 3 bin yillik findik

3 bin yillik findigin tünelin içindeki kutsal sudan çikartildigi kazi ekibi tarafindan ifade edilirken, yetkililer bulunan eserler hakkinda, “Buradaki mabedin çok uzun yillar kullanildigini tahmin ediyoruz. Eski Hitit’te, yani milattan önce 16. yüzyildan 12. yüzyila kadar kullanildigini höyükte görüyoruz. Mabedin üzerinde bir tünel bulmustuk, tüneli kazdikça suya dogru ilerledik. Yaklasik 8 metre derinlikte Hititlerin ’kutsal su’ olarak adlandirdigi bölgeye ulastik. Nerik’in 3 bin 500 yillik bir tarihe sahip oldugunu tespit ettik. Çok ince çalisma yapmaya basladik ve tünelin içinde ahsap buluntu tespit ettik. Havuzun içinde ahsap kalintilari bulunca biz soke olduk. Çünkü Anadolu’da islak malzeme hiç bulunmuyor. O bölgeyi biraz daha kazinca findik kabugu da bulduk. Karadeniz Bölgesi’nin findik üretim merkezi oldugunu 3 bin yillik findik kabugu tescilledi. TÜBITAK laboratuvarinda ahsap buluntular ile findik kabuguna karbon testi yapildi ve yaklasik 3 bin yillik bir tarih ortaya çikti” ifadelerini kullanmislardi.

Onlarca çivi yazili tablet ve tarihi eser ortaya çikti

Oymaagaç Höyügü’nde Hititlerin kutsal sehri Nerik’te yürütülen kazi çalismalari sonrasinda bulunan çivi yazili tabletler, en önemli maddi kültür kalintilari olarak dikkat çekiyor. Uzun soluklu çalismalar, arastirmalar ve tartismalar sonucunda Hitit Imparatorlugu’nun kuzey sinirlarinda oldugu düsünülen kutsal kent Nerik’in lokalizasyonu kesin olarak Oymaagaç Höyük’te yapiliyor. Samsun’un güneyinde Vezirköprü Ovasi’nin ise kuzey bölümünde bulunan ve 200’e 1900 metre ölçülerindeki Oymaagaç Höyük, gerek konumu gerekse de buluntulari ile soru isaretlerini ortadan kaldiriyor. Höyük’te 2005 ve 2006 yillari arasinda yapilan yüzey arastirmalari ile 2007 yilindan bugüne kadar devam eden kazi çalismalari sirasinda bulunan onlarca ‘Hititçe çivi yazili tablet parçasi’, en önemli maddi kültür kalintilarindan biri olarak adlandiriliyor.

Öte yandan bölgeden çikartilan eserler, Samsun Müzesi’nde Nerik bölümünde halkin bilgilenmesine sunuluyor.
Kaynak: İHA