2024 Üniversite Tercihlerinde Serbest Çalisma Imkanlari Olan Bölümler

Covid-19 salgininin ardindan gündeme gelen freelance (serbest) çalisma yöntemi özellikle gençlerin dikkatini çekiyor. Istanbul Arel Üniversitesi ögretim üyeleri ise freelance çalisma imkânina sahip olan bazi bölümlerle ilgili açiklamalarda bulundu.

2024 Üniversite Tercihlerinde Serbest Çalisma Imkanlari Olan Bölümler
2024 üniversite tercihleri devam ederken ögrenciler kariyer yolculugunda birçok kriteri göz önünde bulunduruyor. Bu kriterlerin basinda freelance çalisma imkâni olan bölümler geliyor. Freelancer (serbest çalisan) genellikle kisa süreli çalisma için is basina veya görev basina ücret alan bagimsiz bir çalisma sistemi. Özellikle pandeminin ardindan popülerligini artiran freelance çalismanin temel faydalarindan biri, herhangi bir sirketin temsil ettigi sartlara uyum saglamak yerine, bireysel ihtiyaçlara uygun fiziksel ve zihinsel bir çalisma ortami içerisinde çalisilabilmesi ögrencilerin dikkatini çekiyor. Bununla beraber freelance çalisma sistemi; çalisma özgürlügü, esnek bir çalisma programi ve daha iyi bir is-hayat dengesi saglayabiliyor.

Peki 2024 üniversite tercih döneminde ögrenciler hangi bölümleri seçerek freelance çalisma imkanina sahip olabilir? Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan ögretim üyeleri, freelance çalisma için ögrencilerin saglam bir portfolyo olusturmalari ve bunun için donanimli bir egitim alarak kendilerini gelistirmeleri gerektigini ifade etti.

Freelance çalisma imkâni bulunan bazi bölümler ve sagladigi avatanjlar ise tek tek siralandi.

Yeni Medya ve Iletisim Bölümü

Iletisim Fakültesi Yeni Medya ve Iletisim Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Orhan Faik, yeni medya ve iletisim bölümü ögrencilerinin birçok alanda freelance olarak çalisma imkânina sahip olabileceklerini ifade etti.

Dr. Ögretim Üyesi Orhan Faik, “Yeni medya ve iletisim Bölümü, Iletisim Fakültesi’nin içerisinde bulunan bölümlerle paralel bir sekilde dersleri yürütmektedir. Örnegin televizyon haberleri hazirlama konusunda, içerik üretimi konusunda, kamera kullanimi, kurgu, fotograf kullanimi gibi bu tür konularda pratik olarak ögrencilere egitim verilmektedir. Yeni medya ve iletisim bölümünü bitirmeden bu alanda freelance olarak çalisan birçok kisiyi görebilmekteyiz. Bu bölümün egitimini almis kisiler alanlarinda gerçekten ustalasmis ve profesyonel bir sekilde çalisan kisiler olarak yetismektedirler. Kurgu teknigi olsun, grafik tasarimi, kamera kullanimi konularinda pratik egitim alabiliyor ögrencilerimiz. Bununla beraber üniversitemizde kullanmayi ögrendigi tasarim programlariyla kendilerini gelistiren ögrencilerimiz portfolyalarini olusturarak freelance olarak çalisma imkanina sahip olabiliyorlar. Ayrica internet arama optimizasyonu kapsaminda metin yazarligi da yapabilmekteler “ seklinde konustu.



Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Istanbul Arel Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Begüm Aylin Önder ise “Görsel Iletisim Tasarimi” bölümü ögrencilerinin birçok alanda çalisma imkânina sahip oldugunun altini çizdi.

Doç. Dr. Begüm Aylin Önder, “Görsel Iletisim Tasarimi bölümü teorik bilgiyi pratik uygulama egitimle besleyen bir bölüm. Özellikle bilgisayar laboratuvarlarimiz, sanal gerçeklik laboratuvarlarimizda ögrencilerimiz egitim imkâni bulabiliyorlar. Bunun disinda Arel Medya, IF Tasarim Atölyesi gibi uygulama alanlarinda da ögrencilerimizi sektöre hazirlik konusunda destekler vermek istiyoruz. Bölüm medyanin tüm alanlari ile yakindan ilgili oldugu için, kendilerini isterlerse üç boyutlu alanda, isterlerse video uygulamalarinda, isterlerse duragan görüntülerde yer bulabiliyorlar. Dolayisi ile sektörde çok çesitli is imkânlarina sahip olabiliyorlar. Ögrencilerin öne çikabilmesi için okurken de içerik üretmeleri, proje üretmeleri, zengin ve saglam bir portfolyoya sahip olmalari gerekiyor. Bizlerde özellikle uygulamali egitimlerimizde ögrencilerimiz saglam bir portfolyo hazirlamalarina katki saglamaya çalisiyoruz. Böylece ögrencilerimiz, egitim hayatlarinda ve mezun olduktan sonra freelance çalisma imkânina sahip oluyor” dedi.



Çizgi Film Animasyon Bölümü

Ögrencilerin “Çizgi Film Animasyon” bölümünde kendilerini gelistirerek birçok alanda çalisma imkâni bulabileceklerine dikkat çeken üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi, Çizgi Film Animasyon Bölümü Ögretim Görevlisi Mustafa Berk Geçkalan, ögrencilerin ikinci siniftan itibaren freelance olarak çalisma imkânina sahip olabileceklerini ifade etti.

Üniversitelerinin bilgisayar laboratuvarlarinda birinci siniftan itibaren ögrencileri sektöre hazirladiklarini belirten Geçkalan, “Ögrencilerimiz ilk siniflardan baslayarak temel sanat egitimlerini, çizimle birlikte olmak üzere, animasyon dersleri almis oluyor. Bunlarla birlikte zaten ilerleyen siniflarda çok daha kapsamli, 3 boyutlu derslere geçmis oluyor. Zaten ögrencilerimiz kurulu müfredatimiza göre gerçekten güzel bir sekilde animasyonlama, animasyon dili nasil oturtulur gibi durumlardan haberleri olmus oluyor ve kendilerini gelistirebiliyorlar. Aslinda freelance is yapmak anlaminda ya da ekstra gelir anlaminda bizim bölümümüz oldukça genis bir yelpazeye sahip. Zaten son sinifa gelmeden ögrencilerimiz freelance imkanlardan da faydalanabiliyorlar. Ikinci siniftan itibaren freelance olarak gelir elde eden ögrencilerimiz oluyor. Kisacasi ögrencilerimiz ilk siniftan itibaren uzmanlasarak devam edebiliyorlar. Teorik derslerimiz de var fakat bir agirlikli olarak uygulama gösteriyoruz“dedi.



Grafik Tasarimi

Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarim Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Ülkü Gezer ise tasarimin birçok alandan beslendigini ifade ederek özellikle yapay zekayi da müfredata entegre ettiklerini ve ögrencilerin mezun olmadan freelance olarak çalisma imkâni bulduklarini vurguladi.

Üniversitede MAC ve PC laboratuvarlarinda en güncel programlarla ögrencileri sektöre hazirladiklarini ifade eden Gezer sunlari söyledi:

“Tasarim birçok alandan beslendigi için Istanbul Arel Üniversitesi’nin avantajlarini kisacik saymak istiyorum. YÖKAK tarafindan akredite olmus bir üniversiteyiz. Mac ve PC laboratuvarlarimiz var. Iki farkli fotograf atölyemiz var ve bu alanlar ögrencilerimizin kullanimina açik tutuluyor. Düzenli teknik gezilerimiz ve sektör uzmanlarini ögrencilerle bulusturarak ögrencilerimizin kariyer yolculugunda isik tutuyoruz. Bununla beraber ögrencilerimiz aldiklari egitim boyunca çalisma hayatinda kullanabilecekleri tüm dijital uygulamalari gösteriyoruz. Grafik Tasarimi alanimiz çok genis bir alan. Daha ikinci siniftan itibaren internet ve sosyal medya üzerinden ögrencilerimizin yapmis oldugu çalismalari bazi tasarim sitelerine yüklemelerini sagliyoruz. Oradan kendiliginden is bulabiliyorlar. Freelance alanimiz çok genis. Ögrenciyken ögrenci kadar buluyorlar. Üçüncü ve son sinifta daha da fazla buluyorlar. Mezun olduktan sonra sadece evinden freelance olarak çalisan tasarimci ögrencilerimizde var.”

Freelance(Serbest) yazilim mühendisi olarak çalismak

Mühendislik Fakültesi Yazilim Mühendisligi (Ingizlice) ögretim üyesi Doç. Dr. Nazife Çevik ise yazilim mühendislerinin freelance çalismanin avantajlarindan bahsederek Istanbul Arel Üniversitesi’nin Yazilim Mühendisligi Bölümü ögrencilerinin bu alanda donanimli bir sekilde mezun olabileceklerini belirtti.

Dil bilmenin mühendislik ögrencisi için büyük bir avantaj oldugunu ifade eden Çevik, “Yazilim Mühendisligi bölümü, freelance çalisma firsati saglayan en popüler bölümler arasindadir. Bir freelance çalisan olarak programinizdan siz sorumlu olursunuz. Kimse size ne yapacaginizi söylememekte ve her proje üzerinde kendi basiniza çalisabilmektesiniz. Etkili bir sekilde yapilirsa mali açidan kazançli olmaktadir. Bu alanda profesyonel olarak iyi ücretler kazanilabilmektedir. Freelance bir yazilim gelistiricisi, müsteriler için özel yazilim çözümleri olusturmak için bagimsiz olarak çalisir. Web siteleri, mobil uygulamalar ve diger yazilim uygulamalarini tasarlamak ve olusturmak için programlama becerilerini ofis ortamina ihtiyaç duymaksizin kullanabilir. Böylece freelance yazilim gelistirmenin, kendi kosullariniz ile çalismaniza ve sadece kendi istediginiz, sevdiginiz projeleri üstlenmenize imkan taniyan kazançli bir kariyer yolu oldugu söylenebilir. Proje teslim tarihlerini karsiladiginiz sürece her yerden ve her zaman çalisabilmektesiniz. Ayrica çok çesitli projelerde ve dünyanin herhangi bir yerinde bulunan sirketlere ait projelerde çalisma firsati elde edilebilmektedir” açiklamasi yapti ve sözlerine sunlari da ekledi:

“Freelance yazilim gelistirici olarak kariyerinize devam etmek istiyorsaniz ilk yapmaniz gereken sey güçlü bir portföy gelistirmektir. Portföyünüz, teknik yeteneklerinizi öne çikaran ve problem çözme becerilerinizi gösteren çesitli proje ve sertifikalari içermelidir. Projelerinizin açiklamalarini, kullandiginiz teknolojileri ve kisisel katkilarinizi eklemeniz portföyünüz için eklemeniz gerekenler arasindadir.”
Kaynak: İHA